Kreditkort för studenter

För studenter kan det vara riktigt svårt att teckna kreditkort. Detta beror främst på att många kreditkortsföretag har som krav att personen inte får vara student när kortet tecknas. Men det finns undantag.

Hitta bästa kreditkortet

Swedbank kreditkort - De som studerar på högskola/universitet och låter utbetalningarna från CSN gå in på ett konto hos Swedbank kan bli ”Nyckelkund Student”. Detta är helt kostnadsfritt så länge man är student och i paketet ingår bland annat kreditkortet Swedbank MasterCard. En stor fördel med detta kreditkort är räntan, på 10,45 %, som år 2016 var en av de lägsta på marknaden. Då det inte heller tillkommer någon aviavgift hålls även den effektiva räntan låg. Vid kontantuttag kostar det däremot 3 % av beloppet men minst 35 kr och vid köp utomlands tillkommer valutapåslag på 1,5 %. Kreditgränsen sätts individuellt och är maximalt på 100 000 kr. Det som främst avgör kreditnivån är inkomsten som personen har. På kortet finns fyra försäkringar. Reseförsäkring som gäller om resan köps med kortet, Förlängd garanti på vitvaror och hemelektronik, Allrisk samt Prisgaranti i 90 dagar efter köpet.

Läs mer om Swedbanks kreditkort i vår recension av kortet.

Mecenat Mastercard - Genom ett samarbete mellan Mecenat och MasterCard har Mecenat MasterCard skapats. Ett betal- och kreditkort som enbart vänder sig till studenter. I likhet med andra kreditkort finns här ett flertal förmåner och finansieringsmöjligheter. Exempelvis går det att få ränte- och kostnadsfri delbetalning hos Apple och Dustin Home.

Kortet har ingen årsavgift, ingen aviavgift om E-faktura används samt 55 dagars räntefri kredit. Kortet ger även samma rabatter och erbjudanden som ett Mecenatkort. Vid kontantuttag tas en avgift på 3 % av beloppet men minst 35 kr och vid köp utomlands tillkommer valutapåslag på 1,5 %.

En nackdel är däremot dess kreditgräns som sätts mellan 5000 kr och 15 000 kr. Det är mycket lågt i jämförelse med många andra kreditkort. Samtidigt har studenter en starkt begränsad ekonomi och de flesta handlar ändå inte för mer än 15 000 kr per månad. Kreditgränsen blir däremot mycket begränsande när en resa ska köpas. I kortet ingår en reseförsäkring om kortet används vid betalning (minst 50 %). Men den som köper resan med kortet kommer till stor sannolikhet inte ha stor kredit kvar efter inköpet den månaden.

Kravet för att få detta kort är en inkomst å 125 000 kr per år utöver eventuellt studiemedel. Detta gäller då för de som bor i egen lägenhet. För de som bor hemma hos föräldrarna krävs enbart 60 000 kr i inkomst. Att få ett kreditkort trots en inkomst på bara 60 000 kr är ovanligt och en av fördelarna med detta kort.

Vilket passar bäst?

Swedbank – Swedbank erbjuder lägre ränta, ca 10 % mot ca 15 % på Mecenat MasterCard. Kortet har även fler försäkringar och kan ge högre kredit. Det krävs däremot att man blir ”Nyckelkund” vilket innebär att CSN-pengarna går in på ett konto hos banken. Att bli Nyckelkund är gratis.

För de som reda är kund hos Swedbank är det ingen större skillnad att bli Nyckelkund. För kunder hos annan bank kan det kännas omständigt att behöva byta bank för att få ett kreditkort.

Mecenat - Mecenat – Mecenat är ett kort som är speciellt framtaget för studenter vilket bland annat ses i den låga kreditnivån. Här går det att få kredit ända ner till 5000 kr. Det bör vara relativt lätt att få men har inte lika många försäkringar som Swedbanks kreditkort. Passar främst för de som vill att CSN-pengarna ska gå in till en annan bank än just Swedbank.