Använder du kreditkort främst för att samla poäng till flygresor? I så fall bör du jämföra kreditkort med flygbonus och se över vilket kort som ger poäng som kan användas dit du vill resa, samt hur mycket bonus som ges. Det är nämligen stor skillnad visar en jämförelse genomförd av ekonomimagasinet Privata affärer.

Ta del av vår uppdaterade jämförelse av det bästa bonusprogrammet för flyg 2024.

Jämförelsen, som genomfördes i början av 2018, ställde 10 kreditkort mot varandra och frågan ställdes hur mycket som korten behövde användas för att poängen skulle räcka till en resa till London samt en resa till New York. Med andra ord – hur mycket behöver du köpa med ditt kort för att få en gratis resa.

Kort som var med i jämförelsen var British Airways Visa, Finnair Plus Mastercard, Lufthansa Miles & More World Mastercard, Lufthansa Miles & More Prime World Mastercard, Norwegiankortet, SAS Eurobonus World Mastercard, SAS Eurobonus Premium Mastercard, SAS Eurobonus American Express Classic, SAS Eurobonus American Express Platinum samt SAS Eurobonus American Express Elite.

De fem bästa korten var:

1. SAS Eurobonus American Express Elite – Dyrast med ger mest poäng

Ett betalkort som ger poäng på alla inköp som sker och flest poäng vid köp hos SAS. Årsavgiften är däremot 4000 kr. Inköp krävs på följande nivå för att biljetten ska bli gratis.

  • T/R till London – 75 000 kr
  • T/R till New York – 150 000 kr

För att kunna få biljetterna så billigt krävs det däremot att inköp sker på minst 150 000 kr över ett kalenderår. Om så sker får nämligen flygresorna bokas till halva poängpriset. Om inte den nivån är uppfylld krävs det alltså 150 000 kr respektive 300 000 kr vilket gör att kortet inte längre är bäst.

Den nackdel som tidningen lyfte upp var just den höga årsavgiften.

2. Norwegiankortet – Gratis kort med hög bonus

De som inte vill betala 4000 kr per år för ett kreditkort kan med fördel välja Norwegiankortet. Ett kort utan årsavgift och där följande summa krävs i inköp för att resan ska bli gratis.

  • T/R till London – 90 000 kr
  • T/R till New York – 300 000 kr.

Sett till helheten är Norwegiankortet därmed det bästa kreditkortet gällande att få flygbiljetter så billigt som möjligt. Detta om man tar hänsyn till att andra kort har årsavgift. Kortet fick utmärkelsen ”BRA VAL” av Privata Affärer.

Den enda nackdel som tidningen lyfte upp var kortets höga ränta. Om fakturan däremot betalas till sin helhet varje månad uppstår inte någon räntekostnad.

3. SAS Eurobonus American Express Premium – Hög bonus och hög ersättning på reseförsäkring

Ett betalkort från American Express med försäkringar, rabatter och bonus. Däremot kan inte inköpssumman delbetalas så som sker med ett kreditkort. Kortet kostar 1000 kr och följande inköpssumma krävs för att man ska få biljetterna gratis:

  • T/R till London – 100 000 kr
  • T/R till New York – 200 000 kr

I likhet med Premium krävs det att kortet används för minst 150 000 kr per kalenderår för att biljetter ska kunna köpas för halverad poängsumma. I annat fall blir kravet 200 000/400 000kr.

Nackdelen med kortet, enligt tidningen, är att det är utgivet av American Express. Det betyder att det kan vara svårt att använda i vissa länder, exempelvis en par länder vid Medelhavet.

4. Lufthansa Miles & More Prime World

Ger poäng som kan användas för bokning av resor hos Lufthansa. Årsavgiften är 1188 kr. Inköp måste ske till följande summa för att en flygresa ska fås:

  • London T/R – 140 000 kr
  • New York T/R – 240 000 kr

En fördel är att det är obegränsad giltighet på poängen samt att även ett gratis loungebesök ingår varje år. I likhet med de flesta kort på denna lista har kortet däremot en årsavgift på över 1000 kr.

5. SAS Eurobonus Premium Mastercard

SAS har två kreditkort varav Premium ger högst bonus (och kostar mest). Varje månad ges 1000 nivågrundande poäng vilket gör att du snabbare kommer upp i nivåerna på SAS Eurobonus. Kortet kostar 1495 kr per år och följande inköp krävs för biljett.

  • London T/R – 200 000 kr
  • New York T/R – 400 000 kr

Sämst på listan – Finnair Plus Mastercard

Att skaffa Finnair Plus Mastercard med tanken på att samla bonuspoäng till resor är inte en rekommendation. Här krävs det nämligen rejält stora inköp innan resan kan kvitteras ut. Visserligen är årsavgiften låg (395 kr) men även bonusgraden är låg.

  • London T/R – 390 000 kr
  • New York – 1 240 000 kr

Jämfört mot Norwegiankortet krävs alltså fyra gånger så stora inköp för att du ska få en resa.

Hänsyn har inte tagits till eventuella välkomstbonusar som kortägaren får första året. Detta då dessa bonusar enbart ges en enda gång. Det bör även tilläggas att samtliga resekreditkort inte var med i jämförelsen utan enbart de med fokus på flygresor som bonus. Exempelvis saknades Marginalen Traveller vilket kan bero på att deras poäng kan växlas till flygresor, tågresor, upplevelser m.m.

Se upp med skatter och avgifter

Det är mycket vanligt att poängen enbart kan användas för att betala själva flygbiljetten. Däremot måste man själv betala eventuella skatter och avgifter. Det är därför viktigt att se vad man egentligen får för bonuspoängen. Vad kostar det dig att köpa en vanlig biljett inklusive alla kostnader och avgifter mot att betala med poängen och enbart betala skatter/avgifter.

I val av resekort kan även andra faktorer läggas in så som hur stor reseförsäkring som ingår. I SAS American Express Classic ingår exempelvis inte reseförsäkring alls.

Sammanfattning

Vill du använda ett kreditkort med bonus främst för att samla poäng till kommande flygresor så rekommenderas Norwegiankortet. Kortet kommer visserligen tvåa på listan gällande bäst bonus men det kort som ligger etta kostar 4000 kr istället för 0 kr för Norwegian. Ska kortet användas för att samla bonus måste man även se på årsavgiften och då kommer Norwegian lätt på en förstaplats.