Nu är det klart – Re:member More försvinner

Publicerad 2018-03-18

Det har varit en hel del turer kring Re:member More under denna vinter. I januari publicerade vi nyheten om att More skulle försvinna vilket då var bekräftat från flera källor. Men Re:member valde att själva dementera detta via telefon och sa att kortet skulle bli kvar tack vare dess stora popularitet. Nu skriver de i alla fall på hemsidan att kortet inte längre kommer att erbjudas.

På Re:members hemsida gick det för några dagar sedan att läsa att Re:member More inte längre erbjuds och att de istället hänvisar till Re:member Flex. Denna text är nu borttagen men samtidigt finns ingen information alls på hemsidan gällande More vilket gör det fysiskt omöjligt att ansöka om kortet.

Det betyder att Re:member nu enbart har ett enda kreditkort, Flex. Det kan jämföras mot för några år sedan då de hade More, Flex, Re:member och Unicef. Bit för bit har alltså utbudet minskats till att idag bara bestå av Flex.

Det är inte enbart utbudet hos Re:member som därmed minskat utan även antalet kort som ger 1 % i bonus. Att de skulle sänka bonusen (eller sluta med kortet) var nämligen inte helt oväntat. I år har både Shell och Preem sänkt sin allmänna bonus från 1% till 0,5 %. Under 2016/2017 genomförde en rad kort sänkningar i sina bonusprogram så som British Airways och OK/Q8. De har angett olika orsaker och kanske har OK/Q8 varit mest ärlig och tydligt mot kunderna.

I brevet som skickades ut till kunderna i slutet av 2015 angavs att sänkningen berodde på ett EU-direktiv som började gälla 9:e december 2015. I brevet stod det att EU-direktivet innebar att interchange-avgiften skulle sänkas från 1 % till 0,3 % av värdet på köpet. Det betyder kortfattat att kortutgivarna inte kunde ta ut lika hög avgift från handlarna vid handel med kreditkort. Med mindre intäkter har de varit tvungna att skära ner på bonusen till kunderna.

Övriga kortutgivare har inte tydligt sagt att sänkningen handlar om denna regel men från november 2015 fram till idag har sänkning skett på en mängd kort och det är svårt att se någon annan tydlig förklaring till detta.

Allt viktigare att jämföra kreditkorten

När nu Re:member More försvinner finns det inte ett enda kreditkort med 1 % i bonus på alla inköp, där bonusen ges i kontanter. Därmed blir det ännu viktigare att jämföra olika kreditkort utifrån var man främst handlar och vad man helst önskar få rabatt och bonus på. Bonusprogrammen är nämligen uppbyggda på ett flertal olika sätt.

1 % på alla inköp (med krav) – Circle K är ett av de mycket få kreditkort som kan ge 1 % i bonus på alla inköp som sker. Men för att få detta krävs det att minst 1000 liter tankas hos kedjan. I annat fall är bonusen 0,3 %.

1 % på alla inköp (beställ varor mot poäng) – Ett par kreditkort har fortfarande 1 % i bonus men då ges inte bonusen i pengar utan i poäng. Poängen används för att köpa produkter från företagets webbshop. Här kan Supreme Card nämnas som ett exempel där det går att köpa böcker, biljetter, ljusstakar m.m. Ett annat exempel är Norwegiankortet där man samlar poäng som sedan löses in mot flygbiljetter.

Högre bonus (men bara en specifik kedja) – På ett flertal kreditkort går det att få högre bonus än 1 %. Exempelvis kan de med ICA´s kreditkort få 2 % på alla inköp på ICA och de med kreditkort från Shell få ca 3,5 % rabatt/bonus på drivmedel hos dem. Dessa kort ger högre bonus hos en specifik kedja men lägre eller ingen bonus alls på andra inköp.

Vilket kort som är bäst beror därmed till stor del var du handlar mest. Tankar du minst 1000 liter på Circle K ger detta kort både rabatt på drivmedel och 1 % på i stort sett alla andra inköp. Tankar du däremot inte ofta på denna station är kortet inte ett alternativ med bara 0,3 % i bonus.

De som regelbundet flyger och uppskattar billigare biljetter hos Norwegian kan med fördel välja Norwegiankortet där poäng samlas på samtliga inköp. Poängen kan visserligen även utnyttjas till produkter från deras shop men även dessa är främst reserelaterade.

De som enbart väljer kreditkort utifrån bonus bör alltså se på sitt eget köpmönster för att maximera bonusen. Däremot finns även andra fördelar att ta hänsyn till så som rabattsystem, försäkringar och tjänster som ingår i korten.