Pontus in the Air stänger – Så påverkas du med Amex Gold och Platinum

År 2016 slog stjärnkocken Pontus Frithiof upp portarna för restaurangen Pontus in the Air på Arlanda. Men bara efter 6 år behöver restaurangen nu stänga. Detta efter att hyresavtalet inte förlängts av flygplatsoperatören Swedavia. En utveckling som även påverkar resenärer med kort från American Express. 

Olika syn på avtalet

Att Pontus Frithiof blivit tvungen att stänga restaurangen, vilket kommer att ske under 2022, beror på Swedavias tolkning av upphandlingslagstiftningen. På sitt Instagramkonto berättar Pontus att flygplatsoperatören inte tolkar restaurangerna på flygplatsen som hyresgäster utan att de erbjuder restaurangverksamhet i form av en tjänst. Därmed ska upphandling ske enligt LUK (lagen om upphandling av koncessioner). Han sammanfattar tolkningen med att det företag som därmed betalar mest kommer att få bedriva restaurang – oavsett kvalité eller utbud. Att han inte är nöjd med Swedavias tolkning är tydligt:

”Man kan läsa på Swedavias hemsida att man har förberett sig länge, tar ett avstamp i att utveckla flygplatsen med ett brett F&B utbud i framtiden där man fokuserar på en bred sortimentsmix och ett högt upplevt prisvärde. Om det rimmar med korta kontrakt, klustrade upphandlingar (där varje aktör måste driva flera enheter) och högsta hyran låter vi framtidens gäster bedöma!”

Påverkar resenärer med American Express

För resenärer med American Express Gold eller American Express Platinum innebär detta en ändring i servicen på flygplatsen. American Express har en egen lounge på Arlanda och under flera år har de samarbetat med restaurangen. Besökare som ägt Amex kreditkort med lounge access har på morgonen fått en frukost som ”är långt bättre än den du får på flyget” och besökare som kommit vid lunchtid har kunnat välja på ett utbud av maträtter och drycker från Pontus in the Air. Det har även varit möjligt att, mot vissa tillägg, beställa från restaurangens meny. 

Även om loungen finns kvar så kan alltså utbudet av mat och dryck ändras efter att restaurangen lagt ner sin verksamhet. Vad American Express kommer att erbjuda istället är i dagsläget inte klart. 

Håkan Eriksson Publicerad 5/30/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 5/8/2023
Mattias Skog

granskad av Mattias Skog