Försäkringarna som ger dig en tryggare shoppingupplevelse

Publicerad: 2022-06-09

Något som är välkänt är att många kreditkort erbjuder riktigt bra reseförsäkringar och andra förmåner som är bra till resan, exempelvis självriskskydd och avbeställningsskydd. Men visste du att ett flertal kreditkort också har försäkringar för andra ändamål? Det finns många andra försäkringar som kan vara till nytta i vardagen, såsom skydd när du handlar olika varor. Här lyfter vi några av de försäkringar som kan vara en stor fördel att ha, samt några av kreditkorten på marknaden som erbjuder dem. 

Allriskförsäkring 

Allriskförsäkring kan man säga är en slags ’otursförsäkring’ som ibland kallas ’drulleförsäkring’ och är tänkt att täcka oförutsedda saker som inte din vanliga hemförsäkring gör. Att ha en allriskförsäkring är bra i de allra flesta tillfällen, och turligt nog så erbjuder många kreditkort denna typen av försäkring – även när det gäller dina köp med kreditkortet. 

Marginalen Gold erbjuder en allriskförsäkring för svenska köp. Om du till exempel köper hushållsmaskiner eller hemelektronik* för minst 1000 kronor med ditt Marginalen Gold-kort så ingår 3 års allriskförsäkring på dessa. På övriga produkter får du 90 dagars allriskförsäkring, med en maxersättning på 20 000 kr. Viktigt är att varan är köpt i Sverige eller i en nordisk webbshop för att villkoren ska gälla. 

*gäller inte datorer, mobiltelefoner eller kameror

Collector Easyliving erbjuder också en trygghet vid shopping i form av en allriskförsäkring, där du kan få en förlängd garanti på hemelektronik. Försäkringen gäller också för plötsliga och oförutsedda skador (även förlust) på hemelektronik och hushållsmaskiner som du köpt med kortet – oavsett om produkterna befinner sig i din ordinarie bostad eller fritidshus. 

Leveransförsäkring

Leveransförsäkring är en försäkring som ger dig ersättning vid utebliven eller felaktig leverans när du handlat på internet. Du kan också få ersättning om produkten blivit skadad under leveransen. Detta är en riktigt bra försäkring att ha för dig som är en flitig online-shoppare och vill handla så tryggt som möjligt. 

Collector Easyliving erbjuder en leveransförsäkring som ersätter en skadad, saknad eller utebliven vara vid internetköp. Notera att försäkringen enbart gäller om varan köpts via internet av ett företag inom EU, och att den behöver ha levererats till kortinnehavarens hemadress. 

Nordea Gold erbjuder, utöver allriskförsäkring, också leveransförsäkring vid internetköp. Detta gäller om varan inte levererats alls eller om varan är trasig vid leveransen, vid köp på 1000 kronor upp till 25000 kronor och hela köpet måste vara gjort med ditt Nordea Gold-kort.

Identitetsskydd & försäkring 

Att handla online och ge ut sina personuppgifter kan ibland kännas osäkert, och faktum är att id-stölder sker ibland – så det gäller att vara försiktig. Men som tur är finns det en hel del kreditkort som har olika försäkringar för att hjälpa och skydda dig om något skulle hända. 

En identitetsstöld kan innebära att någon använder sig av din identitet för att utföra en kriminell handling såsom att öppna ett bankkonto, ta ett lån i ditt namn eller liknande. 

Komplett Bank Mastercard har en omfattande försäkring när det gäller id-skydd, där du får tillgång till juridisk hjälp dygnet runt och en juridisk assistans på upp till 100 000 kronor per händelse. 

Marginalen Gold har också ett id-skydd tillgängligt att köpa till, där de hjälper till att förebygga, upptäcka och begränsa skadan av ett bedrägeri. Du har även hos Marginalen tillgång till att ringa dygnet runt och får hjälp med diverse ärenden såsom bevakningar, bedrägerispärrar, annulering av abonnemang och avlägsning av betalningsanmärkningar. 

Betalförsäkring

En betalförsäkring är ett tacksamt skydd att ha om du skulle ha oturen att bli arbetslös eller sjukskriven under en längre tid, och därför ha svårt att betala tillbaka till exempel lån. Om kortinnehavaren uppfyller kraven så betalar alltså försäkringsbolaget ut beloppet till kreditkortsföretaget som sedan delbetalar skulden på kreditkortet. Under tiden som försäkringen ger ersättning behöver alltså kreditkortinnehavaren inte betala. 

Bank Norwegian erbjuder en betalförsäkring som gäller vid minst 30 dagars ofrivillig arbetslöshet, nedsatt arbetsförmåga, minst 50% sjukskrivning eller sjukhusvistelse. Ersättning ges då ut med 10% av skulden upp till 12 månader. Vid dödsfall skrivs hela skulden av upp till 100 000 kr - vid skilsmässa ges engångsersättning på 10 000 kr.

Shoppa med förnuft!

Att shoppa online ska vara en härlig och trygg upplevelse, men vi behöver ibland påminnas om att vara varsamma. Tänk på att aldrig ge ut personliga uppgifter till personer du inte litar på, och kolla gärna upp företagen innan du handlar på deras respektive webbsida. På så sätt behöver du förhoppningsvis aldrig råka ut för bedrägerier och uteblivna leveranser. Men – om olyckan är där så vet du att det finns försäkringar! 

En god idé är att kolla upp vilket kreditkort som passar just dig, och vilka försäkringar som är viktiga och nödvändiga att ha för att du ska känna dig lugn när du handlar. 

Och kom ihåg – handla inte för mer än vad du har möjlighet att betala tillbaka!