Kontrollera kortens avgifter, ha flera betalningsalternativ och utnyttja reseförsäkringen. Det är några av Fredrik Nordquists, kortexpert på Konsumenternas, råd till de som planerar semester utomlands. 

 I en intervju till Expressen säger Fredrik Nordquist, från Konsumenternas, att man bör ”göra hemläxan” i förväg och kontrollera villkor och avgifter på de kort som förväntas användas inför och på resan. Det finns nämligen både försäkringar att ta del av samt avgifter att undvika. 

Reseförsäkring via kortet

Nästan alla kreditkort, och flera av storbankernas debetkort, har en kompletterande reseförsäkring. Det innebär att om resan betalas med kortet aktiveras försäkringen automatiskt och gäller sedan exempelvis 60 dagar från avresedatum. Utöver avbeställningsskydd kan det bland annat ingå självriskförsäkring på hyrbil och ersättning vid bagageförsening. Det viktiga är att kontrollera vad kortförsäkringen täcker inför att utlandsresan betalas med kortet.  

Köpa på kredit skapar trygghet

Nordquist lyfter även upp den ökade säkerheten som uppstår om flygresan betalas via ett kreditköp med exempelvis ett kreditkort. Blir det något problem med flygbolaget eller researrangören kan nämligen ersättningskravet ställas mot kreditgivaren. I praktiken kan därmed inte ett kortföretag kräva att en kortinnehavare betalar för en resa vid exempelvis flygbolagskonkurs. 

Se upp med valutaväxlingsavgiften

Att kontrollera kortets kompletterande reseförsäkring och helst betala resan med exempelvis kreditkort är två tips som gäller inför att resan ska betalas. Men ett kort som är bra att betala resan med kanske inte är det bästa när man betalar på plats. I vissa fall kan det alltså vara bättre att betala resan med det kort som ger bäst trygghet och sedan ta med ett annat kort på resan, med så få avgifter som möjligt. 

”Men ett kort som är bra att betala resan med kanske inte är det bästa när man betalar på plats”

På de flesta kort betalas nämligen ett valutaväxlingspåslag på mellan 1,5 % och 1,7% per korttransaktion. Ett inköp på 10 000 kronor skulle därmed innebära att mellan 10 105 kronor och 10 107 kronor dras från kontot eller krediten. 

Nordquist tips är att det kan ”vara bättre att handla med ett kort från någon av nischbankerna med nollavgift”. Han nämner inte några exempel men några kort utan valutaväxlingspåslag är kreditkorten Forex Mastercard och Easyliving och ett debetkort utan denna avgift är Northmill

Betala i lokal valuta

Ett annat tips, för att hålla nere kostnaderna utomlands, är att alltid betala i lokal valuta. Vid kortbetalning erbjuds nämligen ofta konsumenten att antingen betala i kortets valuta (SEK) eller lokal valuta, vilket är landets nationella valuta. 

Väljs lokal valuta sker valutaväxling automatiskt av den svenska kortutgivaren till en avgift som anges på dess hemsida. Väljs däremot kortets valuta kommer växling ske av mottagande bank och till en kurs som är mycket svår att veta i förväg och generellt sämre. 

Ha flera betalningsalternativ

Att kontrollera reseförsäkring och undvika avgifter är viktigt. Men det viktigaste, enligt Nordquist, är att man har betalningsalternativ. Att resa med enbart ett kort är att ta en stor risk. Skulle kortet gå sönder, stjälas eller om betalningsnätverket tillfälligt är ur funktion kommer inte betalning kunna ske. 

Det viktigaste är att man har betalningsalternativ

Att ha flera kort med sig på resan är även något som Konsumenternas rekommenderar på deras hemsida. Detta just utifrån de problem som kan uppstå vid stöld eller om kortet behöver spärras och därmed inte kan användas. Utöver kort rekommenderas även att en viss handkassa tas med i kontanter. 

Kort är värdehandling

Som ett sista råd säger Nordquist att det är ”väldigt viktigt att alltid ha kort, mobil och värdesaker under kontroll hela tiden på resan, och vara noga med att ingen kikar över axeln när du slå in koden till ditt kort”.