Bästa resekorten 2023

Nedan följer de bästa resekorten inom utvalda kategorier för resor.

Bäst kreditkort för resor
Bäst kreditkort med reseförsäkring
Bäst kreditkort utomlands
Bäst resekreditkort med resebonus
Bäst kort utan avgifter på resor
Bank Norwegian Visa

Bäst kreditkort för resor: Bank Norwegian

Bank Norwegian är det bästa kreditkortet för resor 2023. Kortet är helt gratis och erbjuder bonus på alla köp. Bonusen kan användas för att få billigare resor hos Norwegian, eller bytas mot andra reserelaterade produkter såsom platsreservation eller extra baggage. Dessutom tillkommer reseförsäkring med avbeställningsskydd samt fria kontantuttag på resan.

 • Bästa kreditkortet för resor 2023
 • Cashpoints eller cashback på alla köp
 • Gratis kreditkort med bonussystem
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold

Bäst kreditkort med reseförsäkring: Resurs Gold

Det kreditkortet som har den bästa reseförsäkringen är Resurs Gold. Försäkringen gäller både för dig och dina familjemedlemmar. I reseförsäkringen ingår bland annat avbeställningsskydd, ersättning vid förseningar och självriskskudd. För att reseförsäkringen ska gälla krävs det att du betalar minst 75% av resan med kortet.

 • 0.5 poäng per spenderad krona
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Betala räkningar med kortet
Mer information
Jämför kort
Collector Easyliving

Bäst kreditkort utomlands: Collector Easyliving

Med Collector Easyliving slipper du betala valutapåslag på resor utomlands. Många kreditkort har mellan 1-3% i valutapåslag, så med Easyliving kan du spara pengar på alla utländska kortköp. Dessutom erbjuder kortet en omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd.

 • Inget valutapåslag
 • Flera försäkringar för tryggare shopping
 • Gratis årsavgift första året när du söker via oss
Mer information
Jämför kort
TUI Card

Bäst resekreditkort med resebonus: TUI Card

TUI Card är det bästa kreditkortet för resor som ger resebonus på alla köp. Använd bonusen för billigare resor hos TUI, för gratis hotell uppgraderingar eller för att betala i Taxfreen.

 • Upp till 2% i bonus
 • 500 kr rabatt på resor hos TUI
 • Prioriterad ombordstigning
 • Drivmedelsrabatt på Preem
Mer information
Jämför kort
Northmill Kortet

Bäst kort utan avgifter på resor: Northmill

Northmill är ett debetkort som saknar många av de avgifter som andra kort vanligtvis har. Med Northmill slipper du årsavgift, valutapåslag och kontantuttagsavgift. Det innebär att kortet är helt gratis att skaffa och det kostar heller inte något extra att använda kortet när du reser utomlands.

 • Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 • Finns i tre färger
 • Kontokredit kan kopplas på
Mer information
Jämför kort

Sammanfattning om bäst kreditkort för resor 2023

Fördelar med kreditkort för resor

Följande förmåner är exempel på fördelar med resekreditkort. Det finns kort med flertalet av dessa fördelar och kort som bara har några få av dessa.

Reseförmåner före resan

Med resekortet blir resan billigare via bonus, rabatter och cashback.

 • Bonusprogram – Kreditkort med bonus tillåter dig att samla poäng på alla inköp som sker med kortet. Detta oavsett var inköpet sker. Poängen kan sedan växlas in till främst reserelaterade produkter.
  Med kort kopplade till SAS-Eurobonus samlas poäng som kan utnyttjas för att köpa flygbiljetter hos SAS. Även med Norwegiankortet är det främst flygbiljetter som bokas, vilket sker hos flygbolaget Norwegian. Ett annat alternativ är Marginalen Traveller där poängen även kan användas till tågresor, bussresor eller andra resor.
 • Concierge Service – På de dyrare kreditkorten (årsavgift minst 1000 kr) ingår ibland Concierge Service. Med Concierge Service kan du få gratis hjälp med det mesta som går att genomföra på distans, dygnet runt. Du kan exempelvis ringa dem och be dem boka tågbiljetter, bord på restaurang eller undersöka var närmaste bio ligger. Det är en personlig service som gör det lättare att boka resan och fungerar även som en trygghet under resan.
 • Rabatter– De flesta resekreditkort ger rabatter på olika reserelaterade produkter och tjänster. Det kan vara rabatt på bensin, hotellnätter, hyrbil m.m.
 • Cashback - Det finns flera kreditkort med cashback som ger återbäring vid inköp i anslutna butiker eller reseföretag. Det innebär att du kan på cashback när du köper flygbiljetter, hotell och upplevelser. Exempelvis ger Refunder Pay cashback på alla kortköp.

Reseförmåner under resan

Med bäst kreditkort utomlands blir resan säkrare och mer bekväm.

 • Reseförsäkring inkluderad - Med de flesta kreditkort ingår en kompletterande reseförsäkring när du betalar en del av resan med kortet. Hur stor del av resan som måste betalas med kortet varierar från kort till kort men är normalt på mellan 50-75% av resekostnaden.
 • Utan avgifter – Många kreditkort har en uttagsavgift oavsett om uttag sker i Sverige eller i ett annat land. Utöver det kan det tillkomma valutapåslag på alla inköp som sker i utlandet. Genom dessa kostnader kan det bli relativt dyrt att använda kortet utomlands. På en del resekreditkort förekommer däremot inte dessa avgifter vilket gör de fördelaktiga att ha med på resan.
 • Concierge Service – De som har Concierge Service kan ringa kortföretaget och få hjälp med en rad frågor om behov uppstår. En tjänst som både är smidig före och under resan.
 • Flygplatslounger– Många kreditkort för resor ger Lounge Access. En del kort ger enbart tillgång till några få lounger i Sverige medan andra ger tillgång till 100-tals lounger över hela världen. Här brukar priset på kortet spegla utbudet av lounger som man får tillgång till.
 • Rabatter – Många rabatter som finns på kortet används främst före resan. Men en del kan även utnyttjas under resan. Korten kan bland annat ge rabatt på greenfee på vissa golfbanor eller ge tillgång till gratis uppgradering av hotellrum inom vissa hotellkedjor. Alla som har MasterCard får även tillgång till MasterCard Priceless vilket är ett rabattprogram som gäller i en mängd storstäder över hela världen.

Säkrare med kreditkort utomlands

Ännu en stor fördel är den ökade säkerheten som uppstår när betalning sker med kreditkort utomlands. Eftersom alla kreditkort har en räntefri period kan inköp ske under resan och sedan kan kreditkortsfakturan granskas i efterhand när personen väl kommit hem till Sverige igen. 

Varje transaktion presenteras och genom att kontrollera dessa bör eventuella bedrägliga transaktioner kunna upptäckas – vilka därmed inte ska betalas. Transaktionen räknas därefter bort och resterande fakturabelopp betalas. Risken för bedrägerier är alltså låg då alla transaktioner kan granskas innan fakturan betalas. 

Vad är avbeställningsskydd?

Ett avbeställningsskydd är en typ av försäkring som ger dig pengarna tillbaka för resor som du hastigt behöver avboka på grund av någon oförutsedd händelse. Avbeställningsskydd är inte samma sak som att du har en avbokningsbar flygbiljett – du kan inte utnyttja skyddet om du till exempel upptäckt att vädret kommer bli dåligt. Exakt vad avbeställningsskyddet täcker varierar såklart beroende på vilken försäkring du har men vanligtvis gäller den om du eller någon i din familj blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Avbeställningsskyddet har ofta ett maxbelopp så har du bokat en dyr resa kan det vara klokt att ha flera avbeställningsskydd.

Bästa kreditkortet för utlandsresan 

De flesta kredit och bankkort har något som heter valutapåslag – en avgift på cirka 1-3 procent av beloppet som läggs på när du handlar eller tar ut pengar i någon annan valuta i svenska kronor. Idag finns dock flera kort som marknadsförs som så kallade resekort och som har noll procent i valutapåslag. Ofta har dessa kort också en förmånlig reseförsäkring. Ett exempel på ett sådant kort är Collector Easyliving.

Exempel på kreditkort för resor

 • Collector Easyliving - Inget valutapåslag och gratis uttagsavgift samt med en omfattande reseförsäkring.
 • Resurs Gold - Reseförsäkring för dig och din familj. Ger bonuspoäng på alla köp som kan bytas mot resor och upplevelser.
 • Refunder Pay - Rabatt på hotell och återbäring vid köp av resor. Heltäckande reseförsäkring för hela familjen.
 • Marginalen Traveller - 9st olika reseförsäkringar ingår som skyddar dig och ditt sällskap på resan.
 • Bank Norwegian - Samla flygbonus på alla köp och få billigare resor hos Norwegian.
Exempel på kreditkort för resor

8 tips för dig som ska använda kreditkort utomlands

Planeras du en resa utomlands kan det vara bra att se över och tänka på följande:

 1. Reseförsäkring
  Kom ihåg att utlandsresan måste vara betald med kreditkortet för att reseförsäkringen ska gälla. Det kan däremot variera hur stor andel av resans totala kostnad som måste vara betald med kortet. 
 2. Kompletterande kort
  Det finns alltid en fördel att ha med sig två kort utomlands. Detta framförallt för de som reser ensamma och inte kan förlita sig på att låna vänners eller familjemedlemmars kort. Det finns alltid en risk att ett kort skadas eller av annan anledning inte kan användas. Med två kort minimeras denna risk. 
 3. Betala i lokal valuta
  Vid betalning utomlands går det generellt att välja, på betalterminalen, om det ska ske i SEK eller den lokala valutan. Sker betalning i SEK kommer det ske till lokala bankens kurs medan om betalning sker i lokal valuta kommer det ske till Visa och Mastercards växlingskurs. Generellt är det bättre växlingskurs om betalning sker i lokal valuta. 
 4. Regionspärr
  Med regionspärr kan kort bara användas i en världsdel – eller inte utomlands alls. Vanligtvis går det själv att ändra detta genom att logga in på kreditkortets hemsida eller app. Är kortet spärrat till att enbart kunna användas i Europa och resan går till Asien kommer kortet alltså inte att gå att använda förrän denna spärr ändras. Se till att ändra detta i förväg!
 5. Valutapåslag
  De flesta kreditkort har valutapåslag vilket innebär att ett par procent betalas på varje transaktion vid betalning i utländsk valuta. Personer som förväntas befinna sig utomlands under längre tid kan därmed prioritera ett kreditkort utan valutapåslag eftersom det annars kan bli en stor och onödig kostnad. 
 6. Ha med spärrnummer
  Ha alltid med spärrnummer så att kortet snabbt kan spärras. Vissa kort kan även spärras direkt i appen eller ”Mina Sidor” vid inloggning via internet. Oavsett är det viktigt att veta hur spärr genomförs på snabbaste sättet. 
 7. Mastercard Priceless
  Mastercard Priceless är ett förmånsprogram som alla med ett Mastercardkort har tillgång till. Rabatter och kampanjer erbjuds i storstäder över hela världen. Gå in på Priceless.com och kontrollera om det finns något att ta del av inför att utlandsresan planeras. 
 8. Mastercard ATM Locator
  Via Mastercard ATM Locator går det att hitta närmaste uttagsautomaten över hela världen. Ange stad eller låt tjänsten utgå från den stad du befinner dig i. Spara webbadressen som bokmärke så hittas snabbt en automat när så behövs. En liknande funktion finns även för Visakort.

Resekort rekommenderas till:

Att resekort rekommenderas till de som tycker om att resa är självklart. Korten passar framförallt de som kommer att flyga på semestern. Detta eftersom många reseförmåner är kopplade till just flyg, exempelvis billigare biljetter och tillgång till lounger.

Med tanke på att resekreditkorten har så olika förmåner bör man däremot fundera på vad man anser är viktigast och prioritera kort utifrån det. Är det hög bonus för att få biljetterna billigare eller att kortet ska vara utan uttagsavgift och valutapåslag? Är det en extra fördelaktig reseförsäkring eller väger Concierge Service tyngst?

Hitta bäst resekort nedan

Bank Norwegian Visa
Bank Norwegian
 • Bästa kreditkortet för resor 2023
 • Cashpoints eller cashback på alla köp
 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: 45 dagar
Mer information
Jämför kort
Re:member flex
re:member flex
 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Drivmedelsrabatt på Preem
 • Bästa förmånskortet 2023 enligt oss
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 120 000 kr
 • Effektiv ränta: 8,12 - 24,95 %
 • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs World
Resurs World
 • Billigt kreditkort med Concierge Service & Lounge Access
 • Ca 0,5 % i bonus
 • Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • Årsavgift: 1 068 kr
 • Högsta kredit: 200 000 kr
 • Effektiv ränta: 26,12 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0.5 poäng per spenderad krona
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Betala räkningar med kortet
 • Årsavgift: 245 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 20,95 - 27,43 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort

Vanliga frågor om kreditkort för resor

Vilket kreditkort för resor är bäst?
Vilket kort är bäst att betala resor med?
Vilket är bästa kreditkortet att använda utomlands?
Finns det gratis kreditkort för resor?
Vilket kreditkort har bäst reseförsäkring?
Vad kostar det att betala med kreditkort utomlands?
Finns det begränsningar för kontantuttag utomlands?
Sandra Attermo Publicerad 4/14/2021

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/29/2023