Vad är Dining by Amex?

Dining by Amex ingår i tre kreditkort från American Express:

I förmånsprogrammet ingår två olika restaurangförmåner vilka presenteras nedan. Med Gold nås däremot bara ”tillbaka på notan”.  

Gratis restaurangbesök för två personer

Med American Express Platinum, samt Centurion, ingår tre restaurangbesök per år. Vid varje besök ingår en tvårättersmeny för två personer. Det går därmed att välja mellan förrätt plus varmrätt eller varmrätt plus efterrätt. Alla övriga beställningar betalas som vanligt vid besöket. 

Det ingår ett restaurangbesök per ”period” och det är tre perioder varje kalenderår. Mellan vilka datum de tre perioderna sträcker sig ses enklast i appen Amex Experience. Som exempel visas nedan de två första perioderna under 2023:

 • 1 – 31 januari
 • 1 – 31 mars
 • 1 - 31 maj
 • 1- 31 juli
 • 1 – 30 september
 • 1 – 30 november

Det går inte att ”spara” restaurangbesöken så om en bokning inte sker inom en period ”förloras” det restaurangbesöket. Aktuella perioder, datum, bokning och restauranger går att se i appen Amex Experience. Kom ihåg att bokning måste ske via Amex unika länk (enklast via appen) för att förmånen ska kunna utnyttjas. 

Få ”tillbaka på notan”

Med ”tillbaka på notan” menas att restaurangbesöket betalas med kreditkortet varpå summan sedan krediteras på kommande kreditkortsfaktura. 

Se utbud och restauranger, samt boka bord, via appen. Betala sedan notan med kreditkortet. I detta fall spelar det ingen roll om mat och/eller dryck har beställts. Cirka fem dagar senare kommer en kreditpost synas som korttransaktion. 

Denna funktion finns enbart på Amex Gold och innebär att återbetalning kan ske på upp till 600 kronor per år. 

Det är möjligt att använda hela beloppet vid ett enda restaurangbesök eller dela upp det på flera besök. Detta sker automatiskt beroende på totala återbetalningsbelopp uppnås eller inte på restaurangnotan. Se aktuella restauranger via appen under rubriken ”Dining by Amex”. 

Dining by Amex restauranger

De restauranger som erbjuder ”middag för två” presenteras i appen under bokningsperioderna. De restauranger som erbjuder ”tillbaka på notan” presenteras däremot året runt. Detta eftersom detta erbjudande gäller löpande och utan tidsbegränsning. Exempel på restauranger som var anslutna till ”middag för två” år 2024 var bland annat:

 • Göteborg
  Prime Grill
  Skanshof
  Ristorante Bellora
  Ilse Krog
  Made in China
 • Malmö
  ELSA VIN & MAT
  KOL & Cocktails
  MJs
 • Stockholm
  Stockholm Fisk
  Restaurant Palmers
  Villa Godthem
  Spanjorskan
  Konstnärsbaren
  Nybrogatan 38

Värde

Hos Nybrogata 38 kostar en förrätt cirka 150 kronor och en varmrätt cirka 265 kronor. Två rätter, för två personer, är därmed värt 830 kronor. Med Amex Platinum ingår sex restaurangbesök per år vilket i detta fall innebär ett värde av 4980 kronor.  

Dining by amex extrakort

Vad gäller för extrakort?

Dining by Amex är knutet till ett konto hos Amex. Som exempel kan “Middag för två” utnyttjas sex gånger per år per konto. Det innebär att bokning kan ske med huvudkortet eller extrakortet och att förmånen därmed är förbrukad för det kontot. Detta utifrån att huvudkortet och extrakortet är kopplat till samma konto. 

Kreditkort med Dining by Amex

Dining by Amex ingår i de två bästa kreditkorten från American Express – Gold och Platinum. Dessutom ingår förmånen i det exklusiva Centurionkortet. Det är däremot stor skillnad i storlek på förmånen.  Som visas nedan är Platinum betydligt bättre än Gold. 

 • American Express Gold
  Med American Express Gold får du totalt 600 kronor tillbaka, per år, vid restaurangbesök hos utvalda restauranger.  Totalt värde är 600 kronor.
 • American Express Platinum
  Med American Express Platinum får du ”middag för två” sex gånger per år. Det som ingår är en tvårättersmiddag på utvalda restauranger i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Välj mellan förrätt och varmrätt eller varmrätt och efterrätt. Du betalar därmed enbart för dryck och övriga rätter. Beräknat värde är cirka 5000 - 6000 kronor. 

Tänk på att…

Har du kreditkortet Platinum eller Centurion kan sex tvårättersmiddagar bokas per år. Några av de viktigaste villkoren att tänka på är:

 • Bokningsbara dagar – Det är restaurangerna som väljer vilka dagar som är bokningsbara för denna förmån. Det vanligaste är att de erbjuder söndag-torsdag. 
 • Bordsbokning – Bordsbokning krävs och bokningen måste ske via den unika länk som nås via appen Amex Experience. Appan kan laddas hem via AppStore eller Google Play
 • 0,15 SEK – Vid ankomst kommer personal att dra kortet varpå det debiteras 0,15 kr. Detta som en säkerhetsdetalj för att exempelvis kontrollera att kortet är aktivt. 
 • Ej kombinera – Erbjudandet om att få två rätter, för två personer, kan inte kombineras med andra erbjudanden från Amex eller vald restaurang. 
 • Registrera ditt kort – Kom ihåg att registrera ditt kreditkort i appen Amex Experience. Detta för att sedan kunna boka bord och få tillgång till restaurangförmånerna via appen. 

Vanliga frågor om Dining by Amex

Vad är Dine by Amex?
Gäller Dining by Amex för extrakort?
Vilka restauranger ingår i Dining by Amex?
Vad kostar Dining by Amex?
Håkan Eriksson Publicerad 7/31/2023

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/6/2024