De bästa kreditkorten utan årsavgift 2024

Bank Norwegian
Bank Norwegian
 • Bonuspoäng eller cashback på alla köp
 • Reseförsäkring
 • Ingen uttagsavgift
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: 45 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs Classic
Resurs Classic
 • Räntefri delbetalning i 6 månader
 • Betala räkningar med kortet
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 30 000 kr
 • Effektiv ränta: 18,68 - 24,74 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort
Northmill Kortet
Northmill Kortet
 • Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 • Finns i tre färger
 • Kontokredit kan kopplas på
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Bästa gratis kreditkort utan avgift 2024

Vad innebär årsavgift?

Årsavgift är en av de kostnader som kan finnas på ett kreditkort. Avgiften måste betalas oavsett om kortet används eller inte. Det finns däremot inte någon större skillnad i rabatter, försäkringar och förmåner mellan de kreditkort som har, eller inte har, årsavgift. Det är enbart när årsavgiften går över 750 kr (premiumkort) som det generellt är fler förmåner.

Exempel på kreditkort utan årsavgift

Som visas nedan finns flera olika kreditkort i denna kategori - med olika förmåner som ingår. I samtliga dessa ingår även reseförsäkring.

Med bonus:

 • Bank Norwegian - Ger 0,5 % i bonus oavsett var man handlar. Poängen kan sedan växlas in till rabatter hos flygbolaget Norwegian.
 • Re:member Flex - Har ett fördelaktigt rabatt-program som ger rabatt i över 300 E-butiker.
Exempel på kreditkort utan årsavgift

Ska man välja kort utan årsavgift?

Generellt är det kortets förmåner och bonusprogram som bör avgöra val av kreditkort. Detta eftersom dessa rabatter, försäkringar och bonusar oftast är betydligt mer värda än den årsavgift som finns på kortet.

Hög bonus – Väger upp årsavgiften

Om du väljer ett kreditkort som ger 0,5% i bonus på alla inköp så kommer bonusen bli 900 kr per år om kortet används för inköp på 15 000 kr per månad. Är bonusnivån på 1% ges alltså 1800 kr. Även om årsavgiften skulle vara på någon hundralapp väger alltså bonusen över till kortets fördel.

Samma resonemang kan göras med rabatter, försäkringar eller andra förmåner som ingår. Förutsatt att dessa kan utnyttjas kommer de, i de flesta fall, ge mer tillbaka än vad kortet kostar i årsavgift.

Det absolut bästa är självklart ett kreditkort utan årsavgift och med alla de förmåner som önskas, exempelvis bonus, rabatter och försäkringar. Som visas ovan finns det flera att välja på.

Att enbart ha kreditkortet som en ”buffert”

Det finns ett tillfälle som årsavgiften kan vara avgörande. Det är om kreditkort enbart ska användas som en ekonomisk buffert. Kortet används därmed inte i vardagen utan används enbart vid behov då man behöver tillgång till en kredit.

I och med att det sker få inköp med kortet samlas inte någon större bonus och fokus bör istället ligga på att hålla nere kostnaderna. I detta fall bör man välja ett kort utan årsavgift.

Vanligt förekommande avgifter med ett kreditkort

Det finns en rad olika avgifter förknippade med kreditkort, de avgifter som uppstår beror dels på typen av kreditkort och dels kreditkortutgivaren. Nedan hittar du tre vanligt förekommande avgifter i samband med kreditkort.

Årsavgift 

Många kreditkort tar ut en avgift varje år bara för att ha kortet. De flesta korten tar ut samma avgift varje år, och det finns även en del banker som bjuder på årsavgiften för kortet det första året. Årsavgiften är sällan dold och är ganska lätt att ta reda på när du skaffar ett kreditkort. Avgiften varierar beroende på korttyp och förmåner. Kort som har en högre årsavgift brukar ha förmåner som till exempel Cashback, rabatter och tillgång till lounger på flygplatser. 

Ränteutgift

Kreditkort tar ut ränta om du inte betalar av ditt saldo efter den räntefria perioden. Vanligtvis brukar denna period sträcka sig från 30-60 dagar, om du inte betalar av saldot tillkommer en ränteutgift. Om du väljer att delbetala en summa efter den räntefria perioden kommer du behöva betala en hög ränta som oftast ligger mellan 15-20%. På så vis kan det vara lätt att dra på sig stora kreditskulder med höga ränteutgifter.

Valutapåslag i utlandet 

Valutapåslag i utlandet är en viss procentandel som tas ut av vissa kreditkort vid köp från utlandet. Avgiften framgår oftast tydligt av ditt kreditkortsavtal och kan variera från 0 % till 3 %. Innan du reser är det viktigt att ta reda på hur högt valutapåslaget är eller om du har ett avgiftsfritt kort.

Jämför gratis kreditkort

Eftersom kreditkort har andra avgifter än årsavgiften innebär det att man bör se över alla andra avgifter innan man bestämmer sig.

Kreditkort Re:member Flex Bank Norwegian Resurs Classic
Årskostnad 0 kr0 kr0 kr
Högsta kredit 120 000 kr150 000 kr30 000 kr
Effektiv ränta 8,12 - 24,95 %24,35 %18,68 - 24,74 %
Uttagsavgift 3,00 % (min 35 kr) 0 % 2,97 % (min 35 kr)
Valutapåslag i utlandet 1,75 % 1,99 % 1,97 %
Aviavgift 39 kr (0 kr e-faktura) 45 kr (0 kr e-faktura) 39 kr
Påminnelseavgift 60 kr 60 kr 60 kr
Förseningsavgift 125 kr 95 kr 145 kr
Dröjsmålsränta 0,00 % 24,00 % 27,32 %
Övertrasseringsavgift 95 kr 0 kr 145 kr
Recension
Ansök nu

Kreditkort utan årsavgift passar dig som...

Kreditkort utan årsavgift passar dig som inte kommer använda kortet regelbundet. Om du är någon som endast behöver ett kreditkort för nödsituationer är det bättre att skaffa ett kort utan årsavgift.

Alternativ till kreditkort utan årsavgift

Att välja ett kreditkort utan årsavgift är ett sätt att nå förmåner utan att betala för dem. Alternativet är alltså att välja ett kort med förmåner som passar just dig och på detta sätt kompensera årsavgiften.

Exempel:

Marginalen Gold - Har cashback hos över 200 E-butiker, flera shoppingförsäkringar och räntefri delbetalning på större köp. Årsavgift på 195 kr.

Resurs World - Resekreditkort med Concierge Service, tillgång till flygplatslounger, bonus och räntefri delbetalning. Årsavgift på 1068 kr.

Vilka kreditkort är gratis?

Kreditkort som är gratis är bland annat:

 • Bank Norwegian
 • Re:member Flex
 • Resurs Classic

Dessa kort erbjuder olika fördelar utan kostnad, perfekt för den kostnadsmedvetna användaren.

Vanliga frågor om kreditkort utan årsavgift

Finns det gratis kreditkort med bonus?
Vilket kreditkort utan årsavgift är bäst?
Hur tjänar kortutgivare pengar på gratis kreditkort?
Vilket kreditkort är billigast?
Vilka banker har gratis kreditkort?
Vad innebär ett gratis kreditkort?
Finns det verkligen gratis kreditkort?
Är det värt att ha ett kreditkort?
Håkan Eriksson Publicerad 4/22/2021

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 5/15/2024