SMS-tjänst

En del kreditkort har en SMS-tjänst som innebär att du får sms till din mobil när ett inköp sker med kortet. Du kan sedan godkänna eller avvisa köpet genom att svara på detta SMS.

Vill du använda denna funktion bör du kontakta kortutgivaren och höra efter om de erbjuder den.

Detta ska ske utan kostnad då både du och kortutgivarna tjänar på att minska risken för bedrägeri.

Ditt kreditkort är en värdehandling

Ditt kreditkort är en värdehandling och ska därför aldrig lånas ut eller lämnas obevakad. Undvik restauranger och barer där kortet måste lämnas till personalen för att betalning ska kunna ske.

Skrapa bort CVV-koden

För att genomföra ett köp med kreditkort online, krävs det att man vet kortets CVV-kod. Koden står på baksidan av kortet. Den som tar ditt kreditkort har därför alla uppgifter som krävs för att kunna genomföra ett bedrägeri. Men om du skrapar bort dessa tre siffror (lägg det på minnet eller skriv upp dem på telefonen) blir det betydligt svårare. Skulle bedragaren försöka genomföra ett köp flera gånger (för att testa fram rätt kod) kommer banken troligtvis spärra kortet automatiskt på grund av denna onaturliga aktivitet.

Nationella begränsningar

Det är vanligt att man kan begränsa kortets användningsområde.

Exempel: Du anger att kreditkortet bara kan användas inom Sverige eller i Europa.

Det bästa är att du väljer att kortet bara kan användas i Sverige och sedan ändrar detta vid utlandsresa. Det här är en av de enklaste åtgärderna för att minska risken för bedrägeri avsevärt. Många kreditkortsnummer kopieras nämligen och säljs utomlands.

Begränsningar online

De flesta kreditkort går att spärra för köp över internet. Att spärra eller att ta bort spärren är mycket enkelt. Därför kan det vara fördelaktigt att ha denna spärr aktiv och enbart ta bort den när köp ska ske.

Verfied by Visa / MasterCard SecureCode

När E-butiker erbjuder köp som verifieras med Verfied by Visa eller MasterCard SecureCode skapas en tydligare säkerhet för dig som kortägaren. Det räcker då inte med att uppge kortuppgifter utan ytterligare verifiering krävs. Förr var det vanligt att en kod skulle uppges. Nu sker verifiering oftare med BankID

Kunskap om hur du spärrar

Lägg in telefonnumret till din kortutgivare på telefonen samt ha det uppskrivet i hemmet. Blir kortet stulet vill du snabbt kunna ringa och spärra kortet.

Gå igenom alla fakturor

Ta för vana att gå igenom kreditkortsfakturan när du får den. Där ser du all information om datum, belopp och var inköpen skett. Ser någon transaktion konstigt ut ska du direkt kontakta kortutgivaren.

Använd inte extrakort

Du kan välja att ha flera kort kopplade till samma kredit. Då kan du exempelvis ha huvudkortet och din partner det andra kortet (extrakortet).

Kom ihåg att oavsett hur säkert du hanterar ditt kreditkort så kan du inte ta för givet att din partner gör detsamma. Det är ändå du som blir betalningsskyldig för den kredit som utnyttjas.

Den säkraste vägen är istället att teckna ett varsitt kreditkort.

PIN-koden

Välj inte en för enkel PIN-kod så som 0000 eller 1234. Välj inte heller kombinationer som tydligt är kopplade till ditt personnummer (exempelvis de fyra första sifforna). Var även noga med att ingen ser koden när du använder den.

Spara kvitton

Spara kvitton och andra bekräftelser som visar de inköp du genomfört. Skulle du vara tveksam till en transaktion som finns med på kreditkortsfakturan kan du matcha transaktionerna mot dessa kvitton. Då ser du även om en dragning har skett på en större summa än vad som angivits på kvittot.

Aktivera köpgräns

På många kort går det att välja en köpgräns. Du väljer då hur stor summa som går att handla för inom en viss period. Det inkluderar även kontantuttag.