Bonus på Rocker är skattepliktigt

Publicerad: 8/19/2022

Rocker är ett av mycket få kort vars bonus räknas som inkomst. Det innebär att personer som fått mer än 1000 kronor i bonus under ett år kommer att se intäkten förtryckt på kommande års deklaration. Därmed räknas bonusen som inkomst när Skatteverket beräknar slutgiltig skatt.

Rocker ger generös bonus

Rocker är det kort, i Sverige, som kan ge allra högst bonus. Med Rocker Premium kan 10 % ges på samtliga inköp medan Rocker Plus som mest kan ge 5 %. För att nå dessa nivåer krävs däremot att kortägaren värvat 10 andra personer till att skaffa detta kort. Som mest går det att få 500 kronor i månaden. 

Till skillnad mot andra kort så tjänas däremot bonusen i pengar istället för poäng. Det innebär även att ersättningen kan vara skattepliktig, något som även nämns i villkoren. 

För all sådan ersättning tillämpas gällande skattelagstiftning, vilket kan innebära att ersättningen är skattepliktig för mottagaren.

Kontrolluppgifter till Skatteverket

Rocker lämnar in kontrolluppgifter till Skatteverket vilket gör att ersättningarna kommer att finns förtryckta på inkomstdeklarationen och beskattas som inkomst. Hur hög skatt som betalas beror därmed på personens övriga inkomster. 

För år 2021 var gränsen för statlig inkomstskatt på 523 200 kronor. De som tjänade mer än denna summa per år fick betala 20 % extra på överskjutande belopp. Detta utöver ordinarie skatt. 

Andra kort har bonuspoäng

Det vanligaste är att kortbonusar betalas ut i poäng. Då dessa poäng enbart kan användas inom kreditkortets tjänst räknas de inte som inkomst. Hos exempelvis Komplett kan poängen användas för att delbetala kommande kreditkortsfaktura medan Marginalen Bank låter sina kunder köpa saker från deras poängshop. 

Att Rocker valt att betala ut pengar direkt innebär alltså att mottagaren blir tvungen att betala skatt på beloppet. Detta förutsatt att det är ersättning på över 1000 kronor per år. Som visas ovan innebär det att höginkomsttagare kan få betala 50 % i skatt vilket gör att andra bonusprogram eventuellt är mer fördelaktiga. 

Mattias Skog
Mattias Skog Uppdaterad 8/19/2022

Mattias ansvarar för att de uppgifter som presenteras på Alltomkreditkort.se är aktuella. Han har god kännedom om den svenska kreditkortsmarknaden och håller hemsidan uppdaterad med alla nyheter om kreditkort.