Snart kommer kreditkort med fingeravtrycksläsare

Publicerad: 2021-05-04

Om du har en smartphone använder du kanske ditt fingeravtryck för att låsa upp telefonen. Med betalningslösningar som Apple Pay kan ditt fingeravtryck redan idag användas för att auktorisera betalningar. Jättar som Visa, Mastercard och svenska FingerPrints går nu i bräschen för att det här ska bli standard även på fysiska kreditkort.

Visas nya kort, som testades i USA under förra året, har tagits fram i ett samarbete mellan Visa, Mountain America Credit Union och Bank of Cyprus. Även Mastercard och FingerPrints arbetar på att implementera biometriska kort i konsumenters vardag.

Så funkar det

Kortägaren registrerar sitt fingeravtryck, som lagras säkert i kortet. När fingret placeras på kortets sensor under en transaktion, scannar den avtrycket för att kontrollera att det är samma fingeravtryck som ursprungligen registrerats. Ett grönt ljus innebär att avtrycket matchar – ett rött ljus innebär att det är felaktigt.

Sensorn behöver givetvis ström, men det är inget bekymmer för användaren, då kortet laddas när det används i terminaler. Det krävs alltså varken batterier eller sladdar.

Biometrins fördelar

En av de främsta fördelarna med biometriska kort är säkerheten. Fingeravtrycket kommer enbart att lagras i kortet. Det här minimerar risken för att kortägarens information ska läcka och användas illvilligt.

En annan fördel är att den hårdvara som används vid betalningar inte behöver förändras. Det nya kortet är framtaget för att fungera med de terminaler som idag tar emot chipbetalningar och kontaktlösa betalningar, över hela världen.

Fem fördelar med biometriska kort:

  1. Auktoriseringen av transaktionen går snabbt.
  2. Det är säkert
  3. Inga signaturer, eller koder som riskerar att glömmas.
  4. Sensorer ”laddar sig själva” vid betalningar.
  5. Många upplever att kontaktlösa betalningar är osäkert. Med fingeravtrycksigenkänning kan detta förändras. Skimming blir en verkningslös metod för bedragare.

Visas test – och resultatet

Visas pilotlansering gjordes i syfte att testa och utvärdera huruvida fingeravtrycksigenkänning kan ersätta kod och kontaktlösa betalningar. Matt Farrow på Mountain America Credit Union konstaterade (i september år 2018) att biometriska kort kan vara det nästa stora klivet inom kortsäkerhet.