Nu erbjuder flera kortutgivare att deras fakturor kan betalas med Swish. Det gäller exempelvis för re:member flex och Kommunalkortet. 

Swish är den betalningsmetod som växer snabbast i Sverige. En undersökning av Riksbanken, från hösten 2023, visade att 82 % hade betalat med Swish de senaste 30 dagarna. Det var bara bankkort, med 84 %, som var populärare. Allt fler företag väljer också att erbjuda Swish som betalningsalternativ för deras fakturor. En trend som även kan ses inom svenska kreditkortsföretag. 

En kortutgivare som valt att implementera Swish som betalningslösning är Entercard. Än så länge finns möjligheten på exempelvis re:member flex och kreditkorten som ges ut i samarbete med fackförbund inom LO. Bland gäller det för Byggnadskortet, Kommunalkortet och Livs Mastercard. Om alternativet även kommer att erbjudas på övriga kort som ges ut av Entercard framgår inte på dess hemsida. 

Betalning via appen

Betalning av kreditkortsfakturan med Swish, sker inloggad i kortets app eller på dess hemsida. Vid den aktuella fakturan väljs Swish som betalningsalternativ varpå en betalningsförfrågan skickas till Swishappen. Betalning kan på detta sätt ske utan att varken OCR-nummer eller BG-nummer behöver anges. All information finns redan i den betalningsförfrågan som skickas ut. 

Flera fördelar

Fakturabetalning med Swish har flera fördelar i jämförelse mot att betala via internetbanken. Det går både snabbare och är säkrare då betalningsprocessen är mer automatiserad. Dessutom kommer pengarna finnas på kreditkortskontot direkt. Med en bankbetalning hade det tagit 1 - 2 bankdagar innan pengarna varit registrerade på kontot. 

En gång per dag

En nackdel med betalningsmetoden är att begränsningar kan finnas gällande hur många gånger pengar kan sättas in med Swish per månad. Samtliga LO-kort har exempelvis en begränsning som gör att betalningsalternativet bara kan användas en gång per faktura. Den som därmed inte har betalat in hela utnyttjade kreditbeloppet, och vill göra en extrainbetalning, får göra detta på samma sätt som tidigare, via bankbetalning.