Kreditkort är ett av de säkraste betalsätten. Du ska däremot aldrig överskatta tryggheten med ett kreditkort. Här följer några av de vanligaste åtgärderna för att skapa en tryggare handel med kreditkort.
Hitta bästa kreditkortetEn del kreditkort har en SMS-tjänst som innebär att du får sms till din mobil när ett inköp sker med kortet. Du kan sedan godkänna eller avvisa köpet genom att svara på detta SMS.
Vill du använda denna funktion bör du kontakta kortutgivaren och höra efter om de erbjuder den.
Ditt kreditkort är en värdehandling och ska därför aldrig lånas ut eller lämnas obevakad. Undvik restauranger och barer där kortet måste lämnas till personalen för att betalning ska kunna ske.
För att genomföra ett köp med kreditkort online, krävs det att man vet kortets CVV-kod. Koden står på baksidan av kortet. Den som tar ditt kreditkort har därför alla uppgifter som krävs för att kunna genomföra ett bedrägeri. Men om du skrapar bort dessa tre siffror (lägg det på minnet eller skriv upp dem på telefonen) blir det betydligt svårare. Skulle bedragaren försöka genomföra ett köp flera gånger (för att testa fram rätt kod) kommer banken troligtvis spärra kortet automatiskt på grund av denna onaturliga aktivitet.
Det är vanligt att man kan begränsa kortets användningsområde.
Det bästa är att du väljer att kortet bara kan användas i Sverige och sedan ändrar detta vid utlandsresa. Det här är en av de enklaste åtgärderna för att minska risken för bedrägeri avsevärt. Många kreditkortsnummer kopieras nämligen och säljs utomlands.
De flesta kreditkort går att spärra för köp över internet. Att spärra eller att ta bort spärren är mycket enkelt. Därför kan det vara fördelaktigt att ha denna spärr aktiv och enbart ta bort den när köp ska ske.
När E-butiker erbjuder köp som verifieras med Verfied by Visa eller MasterCard SecureCode skapas en tydligare säkerhet för dig som kortägaren. Det räcker då inte med att uppge kortuppgifter utan ytterligare verifiering krävs. Förr var det vanligt att en kod skulle uppges. Nu sker verifiering oftare med BankID
Lägg in telefonnumret till din kortutgivare på telefonen samt ha det uppskrivet i hemmet. Blir kortet stulet vill du snabbt kunna ringa och spärra kortet.
Ta för vana att gå igenom kreditkortsfakturan när du får den. Där ser du all information om datum, belopp och var inköpen skett. Ser någon transaktion konstigt ut ska du direkt kontakta kortutgivaren.
Du kan välja att ha flera kort kopplade till samma kredit. Då kan du exempelvis ha huvudkortet och din partner det andra kortet (extrakortet).
Den säkraste vägen är istället att teckna ett varsitt kreditkort.
Välj inte en för enkel PIN-kod så som 0000 eller 1234. Välj inte heller kombinationer som tydligt är kopplade till ditt personnummer (exempelvis de fyra första sifforna). Var även noga med att ingen ser koden när du använder den.
Spara kvitton och andra bekräftelser som visar de inköp du genomfört. Skulle du vara tveksam till en transaktion som finns med på kreditkortsfakturan kan du matcha transaktionerna mot dessa kvitton. Då ser du även om en dragning har skett på en större summa än vad som angivits på kvittot.
På många kort går det att välja en köpgräns. Du väljer då hur stor summa som går att handla för inom en viss period. Det inkluderar även kontantuttag.