Nowo Kreditkort


Nowo Kreditkort

Är det möjligt att ett kreditkort kan göra det privata sparandet enklare och roligare? Ja, absolut. Det är i alla fall målet med Nowo-kreditkort. Vid inköp med kortet adderas en liten summa som sedan avsätts till en fond som förvaltas av Nowo. Utöver det ger Nowo en sparbonus på 2% (5% fram till sista december 2017) på det sparade beloppet. Genom samarbeten med över 70 butiker ger de även möjlighet till ytterligare sparande.

Nowo kan vara kreditkortet för dig som ”aldrig kommer igång att spara”. Det är inte det optimala sättet att spara på. Men funktionen från klart godkänt och att spara är alltid betydligt bättre än att inte spara alls.

Snabbrecension

  • Specialanpassat för pensionssparande!
  • Se ditt sparande i realtid via App
  • Reseförsäkring som täcker hela familjen
Vårt betyg:

Ansök kostnadsfritt

Kortfakta

Ränta16,02 %
Effektiv ränta20,05 %
Kredit5 000 - 100 000 kr
Räntefritt60 dagar
Årsavgift 0 kr
Bonus2% sparbonus
FörsäkringarReseförsäkring, MasterPass, Kivra, Priceless.
KorttypMasterCard
Uttagsavgift1,95 %
Valutapåslag i utlandet1,97 %

Krav

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inte arbetslös

Kredit

När ansökan skickas in för Nowo kreditkort får användaren ansöka om en kreditgräns på mellan 5000 kr och 100.000 kr. De som ansöker om de högre beloppen får räkna med att banken kan godkänna ansökan men ge en lägre kredit än vad som stod på ansökan.

Den räntefria perioden är upp till 60 dagar och faktura skickas ut till kortägaren varje månad för återbetalning av kreditskulden. Den minsta summa som då måste betalas tillbaka är 5% av skulden.

Om inte hela skulden betalas läggs den på kommande månaders fakturor till att den är helt betald. Under denna tid tillkommer ränta.

Räntan på kortet är 16,02%. Om en kredit utnyttjas på 30.000 kr och återbetalning sker på 20 månader blir den effektiva räntan 20,05%.

Bonusar

Nowo vill underlätta för dig som vill komma igång med sparandet. Detta sker via fyra funktioner.

Autospar

Via Autospar väljer kortägaren hur stor procent på varje köp som ska sättas undan till sparandet. Detta med ett intervall mellan 2% och 10%. Varje gång som kortet används avsätts den procentsatsen av köpesumman till det privata sparandet. Den kommande fakturan kommer därmed vara på köpebeloppet plus den summa som valts för att avsättas till sparandet.

Exempel: En person väljer att markera 10% och handlar med kortet för 10.000 kr en månad. Beloppet på kommande faktura kommer därmed att vara på 11.000 kr. Av dessa går 10.000 kr till att återbetala kreditskulden och 1000kr till pensionssparandet i Nowofonden. Det går hela tiden att följa hur mycket som avsatts av till fonden.

Autospar kan därmed ses som ett enkelt sätt att komma igång med sparandet.

Rabatt utan att använda kortet

Ser du fördelar med Nowo men inte vill handla med ett kreditkort? Det går bra ändå. Via appen (gratis) kan du handla hos över 500 anslutna butiker som ger olika rabatter. Denna rabatt avsätts då till sparandet.

Sparåterbäring

Som en morot ger även Nowo en bonus på den sparade summan varje månad. Den ordinarie nivån är 2% vilket gör att om du sparar 1000kr en månad så kommer det ge 20 kr i sparåterbäring.

Från den första juni till den sista augusti 2017 ges förhöjd sparåterbäring vilket innebär hela 5%. Sen återgår nivån till ordinarie nivå igen.

Bonus hos vissa butiker

I juni 2017 var det ca 70 butiker som hade ”bonussamarbete” med Nowo. Om du använder ditt kort vid inköp i någon av dessa butiker ges en rabatt på inköpet. Denna rabattsumma sätts in som till sparandet.

Försäkringar

Några försäkringar, utöver reseförsäkringen, ingår inte.

Resefördelar

I kortet ingår en reseförsäkring förutsatt att resan betalats till minst 75% med kortet. I reseförsäkringen ingår bland annat Avbeställningsskydd, Försening av transportmedel/bagage, och Självriskeliminering på hem- och bilförsäkring.

Övrigt

MasterPass, Priceless, Kivra

Alla kort som ges ut i samarbete med MasterCard ger tillgång till MasterPass och MasterCard Priceless. MasterPass underlättar betalningar både online och i fysiska butiker och Priceless består av en rad rabatterade erbjudandet med fokus mot rese- och upplevelsebranschen.

Kortet kan även kopplas till Kivra (i likhet med många andra kort)

Är det ekonomiskt försvarbart?

När Nowo lanserade sitt kort var vi kritiska till de kostnader som uppstod med kortet. Sedan dess har mycket förändrats till det bättre. Idag finns inte längre årsavgiften och förvaltningsavgiften på fonden (som sparandet hamnar i) har sänkts från 1% till 0,3%. Dessutom har de skapat fler möjligheter att få bonus på sitt sparande.

Är Nowo den bästa lösningen för ett effektivt sparande?

JA – Det är praktiskt, billigt och enkelt. Har du svårt att komma igång med sparandet kan kortet vara en lysande väg. Du handlar med kortet som vanligt, betalar kreditkortsfakturan och får ett sparande ”på köpet”. Dessutom får du bonus på sparandet via flera vägar. Tack vare de olika sparbonusarna är det bättre att spara på detta sätt än att spara på traditionellt vis (med månadssparande) i fond.
NEJ – Det går att maximera sparandet på andra sätt. Fonden som pengarna sparas i finns en vanlig värdepappersdepå. Det betyder att du skattar 30% av vinsten. De flesta experter rekommenderar istället sparande i ett ISK då det är skattetekniskt bättre på långsiktigt sparande. Eventuellt kommer Nowo erbjuda ISK tidigast 2018.

Förvaltningsavgiften på 0,3% kan anses vara acceptabel. Men det går att hitta fonder med lägre avgifter eller helt utan avgift. Därmed skulle ytterligare besparingar kunna ske.

Bonusen är lägre än med andra kort. Detta visar sig om man ställer två kort mot varandra.

Exempel: Varje månad handlar du med kortet för 20 000 kr och har valt att avsätta maximal summa till sparandet, dvs 10%. Det innebär att det varje månad avsätts 2 000 kr till sparandet. På detta får du 2% i sparbonus (som ordinarie nivå). Det ger därmed 40 kr extra i sparande. Bonusen med kortet är då alltså 40 kr som standard.

Har du istället kreditkortet från Shell eller Preem har du 1% i bonus på samtliga inköp. Det skulle därmed ge 200 kr i bonus varje månad.

Med Nowokortet går det att få bonus hos över 70 butiker men frågan är om du når upp till 200 kr i bonus varje månad…

Slutsats

Tecknar du ett gratis kreditkort med 1% i bonus och skapar automatisk överföring till en fond, inom ett ISK, utan förvaltningsavgift kommer sparandet att öka snabbast. Men är det lika inspirerande och enkelt som att allt sker automatiskt med kreditkortet? Vad är enkelheten värd? Det kan du bara själv avgöra.


Ansök nu