Klarnas betalkort är nu lanserat

Publicerad: 2021-05-04

Redan i augusti förra året skrev vi att Klarna var på gång att lansera ett eget kort. Det har sedan varit en del spekulationer kring vilka funktioner och förmåner som kortet skulle få. Nu har deras kort lanserats och fokus ligger på samma tjänster som Klarna i övrigt är kända för – smidiga betalningslösningar.

Det som skiljer ett betalkort mot ett kreditkort är möjligheten att delbetala fakturan. Men Klarna kort visar att det går att hitta flexibla kombinationsmöjligheter. Detta är nämligen ett betalkort som ändå ger tillgång till en slags kredit.

Eftersom det inte är ett kreditkort förväntas hela beloppet betalas varje månad. Men eftersom inköpen kan kopplas till det personliga kontot hos Klarna kan delbetalning ändå väljas. I detta fall uppstår aviavgift på 29 kr samt ränta. Men denna kostnad är då kopplad till månadsfakturan från Klarna och inte till kortet.

Stor flexibilitet gällande betalningslösningar

När kortet beställs, vilket sker via appen, väljer kunden om betalningen direkt ska dras från ett kopplat bankkonto eller om inköpen ska samlas på månadsfaktura. Väljs månadsfakturan kan man alltså välja mellan att betala hela summa eller välja ”Betala Sen” och därmed delbetala den.

Det går även att, via appen, välja enstaka inköp med kortet som sedan önskas delbetalas. Det som sker är då att köpet förflyttas från kortet till kundens kontofaktura.

Flexibelt – men utan förmåner

Den stora fördelen med kortet är flexibiliteten gällande betalningen. Precis som med övriga tjänster har Klarna lagt stort fokus på användarvänlighet och smidiga betalningslösningar. En nackdel är däremot att kortet inte har några andra förmåner.

Reseförsäkring, rabatter eller andra förmåner finns alltså inte. Jämfört med kredit- och betalkort är det alltså betydligt sämre gällande förmånerna. Men frågan är om kortet ska jämföras mot bankkort, betalkort eller kreditkort. Klarna har ju skapat ett kort som kan hamna i alla dessa tre kategorier.