Kunderna fick hela kreditkortsskulden struken

Publicerad: 2021-05-04

Tänk dig att banken hör av sig och säger att hela din kreditkortsskuld stryks eftersom de inte längre ska erbjuda kreditkort. Det var vad som hände i Canada men händelsen bör ses som ett extremt unikt undantag. Flera ekonomer ställer sig även frågande till varför banken agerade som de gjorde.

När den amerikanska banken Chase Bank bestämde sig för att lämna den Canadensiska marknaden valde de att kontakta alla deras kortkunder och meddela att deras skulder skulle strykas. Efter att ha gett ut kreditkort i samarbete med Amazon och Marriott, under 13 år, valde banken att avsluta dessa samarbeten. Därmed kunde inte heller de kunder som haft kort via banken ha dessa kvar. Banken behövde då ta ställning till hur de skulle hantera skulderna – vilket slutade med att de efterskänktes.

I en intervju till CBS säger en kreditkortsexpert att det antagligen var billigare för banken att stryka dessa skulder än att försöka driva in dem. Samtidigt fanns lösningen att sälja skulderna vidare vilket skulle innebära att banken i alla fall fick in något för dessa skulder. Flera experter ställde sig därför frågande till varför banken skänkte skulderna istället för att sälja dem. Men banken ansåg uppenbarligen att det var det bästa alternativet.

”Vi ansåg att det var ett bättre beslut för alla parter, särskilt våra kunder” /Maria Martinez, Chase Bank.

Fick skulder på 7500 USD efterskänkt

CBC valde att intervju några av bankens tidigare kunder som därmed fick sin skuld avskriven. En av dessa var Paul Adamson som räknade ut att han tjänat närmare 7500 USD. Utöver att han slipper betala den skuld som han hade på sitt Amazonkort fick han även tillbaka de insättningar som skett till kortet efter att beslutet tagits av banken att skulderna skulle efterskänkas.

Kan kräva inkomstskatt

I ett förtydligande från CBC framgår det att det för vissa kunder kan krävas att man betalar inkomstskatt. I det fall som kortet använts för privat bruk kommer inget krav på inkomstskatt att ställas. De som däremot använt kortet inom ett företag kan behöva betala skatt. Detta eftersom den efterskänkta skulden kan tolkas som en inkomst enligt Canadensiska lagen.