När kommer Apple slåss om kreditkortskunderna?

Publicerad: 2021-05-04

När Apple lanserade Apple Pay skapades möjligheten att betala i butiker direkt med mobilen. Därmed kunde de även ta del av de transaktionsavgifter som uppstår vid kortbetalningar. Uppgifter finns nu att Apple planerar att släppa ett eget kreditkort vilket skulle innebära att de få större ”del av kakan” genom de transaktionsavgifter och räntor som uppstår.

I en artikel i The Wall Street Journal presenterades att Apple kan komma att lansera sitt första kreditkort redan inom 12 månader. Det skulle i så fall ske i samarbete med banken Goldman Sachs vilket betyder att Apple därmed bryter sitt långa samarbete med Barclay Bank.

Precis som med alla kreditkort förväntas även en rad rabatter och fördelar med detta kort. Enligt ryktet ska användarna kunna teckna lån som därmed sedan betalas med kortet. Detta då enbart för att kunna köpa Apple-produkter. Utöver det ska kortet både ge bonusar och rabatter på just produkter från Apple.

Skulle de lansera ett kreditkort finns alltså stora likheter med andra kreditkort som ges ut i samarbete med ett företag inom detaljhandeln. Korten ger extra bonusar och rabatter på produkter som köps från just det företaget.

Oklart om exakta fördelar

Som Macworld påpekar så kan det upplevas märklig att ”ett idag helt kontaktlöst betalningssystem ska pryda ett traditionellt kreditkort.”. Dessutom har Apple redan samarbete med Barclay Bank vilket ger användarna möjlighet att finansiera sina inköp. Det går exempelvis att få bonuspoäng på alla inköp som sker med Barclaycard Visa.

Men med ny bank, nytt samarbete och nytt kort kan mycket väl även nya möjligheter öppnas. Med tekniken Apple Pay skapade företaget en enklare betalningslösning. Något som uppskattats av många användare. Vad som krävs för att användarna av Apple-produkter i första hand ska välja kreditkortet från dem återstår att se. Ett alternativ är de applicerar liknande förmåner som finns på dagens kort från Barclay Bank.

Bonusen idag på Barclay Card

  • 3 poäng per USD som spenderas på Apple produkter
  • 2 poäng per USD som spenderas på restauranger
  • 1 poäng per USD som spenderas på samtliga andra inköp

Vid 2500 poäng ges 25 USD att handla för i App Store eller iTunes. Det innebär därmed en återbäring på 1-3 % vilket, jämfört med svenska kreditkort, är mycket bra. Bara genom att använda kortet till vardagliga inköp skulle alltså man bli belönad med produkter från Apple för någon tusenlapp per år.