Nu fungerar samtliga svenska storbanker med Apple Pay

Publicerad: 2022-05-30

Nordea var först bland storbankerna, och SEB sist. Det dröjde ända till 2022 – fem år efter Nordea – innan SEB bestämde sig för att erbjuda Apple Pay till kunderna.  

SEB är en av de största kortutgivarna och används bland annat av SJ, Eurocard, Esso och SAS. En nackdel med dessa kort har länge varit att de inte varit kompatibla med Apple Pay – förrän nu. 

Vände efter kritik

Nyhetssajten Realtid menar själva att SEB vände efter den kritik de publicerade i vintras. Bland kritikerna fanns rektorn på Malmö Yrkeshögskola, Claes Magnusson, som menade att Finansinspektion borde dra in storbankens tillstånd. Han spekulerade också i att den komplexa IT-integrationen kan ha mycket med fördröjningen att göra.

Claes, och många andra med honom, har fram tills nu använt sig av en betalkortstjänst för att komma runt problemet. 

Redan tillgängligt – i de egna kanalerna

Pressansvarig på SEB, Niklas Magnusson, säger till Realtid att Apple Pay lanseras i sommar. Dock framgår det av ett pressmeddelande att betaltjänsten fanns tillgänglig redan den 10:e maj, åtminstone i SEB:s egna kanaler. Det framgår också att lanseringen sker stegvis, och möjligen var det just det som Niklas syftade på – att den fulla lanseringen görs i sommar. 

Så fixar du Apple Pay

Är du SEB-kund och vill pröva på betalningstjänsten? Gör bara såhär:

  1. Gå in i SEB:s app och logga in. 
  2. Välj det kort du vill ansluta.
  3. Godkänn villkoren. 
  4. Tryck på ”Klar”. 

Nu är kortet anslutet och du kan börja använda Apple Pay. Du kan använda det överallt där det finns ”blipp-terminaler”, vilket ju de allra flesta tillhandahåller. På senare modeller av iPhone aktiverar du mobilen för betalning genom att dubbelklicka på låsknappen och använda FaceID (eller lösenkod).