Så kommer du igång

Att komma igång med Apple Pay är enkelt. Appen finns redan installerad på din enhet och du behöver lägga in kredit- eller betalkort i appen Wallet på iPhone. Såhär gör du, i fyra steg:

  1. Öppna appen Wallet på iPhone. 
  2. Tryck på plussymbolen uppe i det högra hörnet för att lägga till ett kort. 
  3. Skanna kortet. Informationen fylls i automatiskt med hjälp av OCR-teknik. 
  4. Följ bankens instruktioner. 

Att handla med Apple Pay

När du handlar med Apple Pay sker detta på samma sätt som att ”blippa” ett kort. Håll bara upp mobilen mot kortterminalen och betalningen genomförs. Det gäller dock att terminalen kan hantera kontaktlösa betalningar, vilket ju de allra flesta kan idag. 

När du använder du Apple Pay på iPhone, iPad eller Mac är det bara att använda Touch ID, Face ID eller din lösenkod för att verifiera ett köp. 

Kom till Sverige 2017

Apple lanserade betalningstjänsten i Sverige i oktober 2017, samtidigt som Danmark och Finland. Till en början kunde man handla hos ett fåtal butiker, så som Pressbyrån och 7-Eleven. Det var till en början bara kunder hos ST1 och Nordea som kunde använda tjänsten – givet att man hade ett Mastercard- eller Visa-kort. 

Idag är tjänsten betydligt mer accepterad och en rad olika kortleverantörer är kompatibla med Apple Pay. 

Personliga data är skyddad

Dina personliga data är skyddade genom att tjänsten använder en transaktionskod samt ett nummer som är specifikt just för enheten. Kortnumret lagras således inte på varken din enhet eller Apples servrar. De understryker att de inte lämnar ut kortnummer till butiken du handlar hos. 

Tjänsten i sig sparar alltså ingen transaktionsinformation när du köper något och kan inte spåra tillbaka något till dig. 

Vilka kreditkort är kompatibla?

De flesta stora kreditkort i Sverige fungerar med Apple Pay. Till exempel:

Fördelar med att använda Apple Pay

Det finns ett antal fördelar. Till exempel:

  • Du sparar tid. Du slipper att fylla i långa betalningsformulär vid onlinehandel. Istället använder du bara lösenkod, Touch ID eller Face ID när du ska handla.
  • Hygien. Du nuddar bara din telefon och slipper ta på kontanter, kort och terminaler. Det gör det enklare att hålla händerna rena och minska risken för att komma i kontakt med bakterier eller virus.
  • Var organiserad med Wallet. Appen Wallet, där du lägger till dina kort, hjälper dig att hålla ordning på viktiga dokument. Förutom kredit- och betalkort kan du här även spara till exempel biljetter och boarding-pass.

Vanliga frågor om Apple Pay

Är Apple Pay säkert?

Ja, Apple Pay anses vara säkrare än fysiska betalkort eftersom du använder Touch ID, Face ID eller din lösenkod för att genomföra betalningen i fysiska butiker.

Hur kommer jag igång?

Genom appen Wallet på din Iphone, där du lägger till kredit- eller betalkort. Du kan även lägga till korten på Apple Watch, iPad och Mac.

Vilka banker funkar det med?

Det fungerar med de allra flesta banker i Sverige och de flesta stora bankerna och kreditgivarna i världen.  

Var kan man betala med Apple Pay?

Överallt där du kan betala kontaktlöst med kort, kan du också använda Apple Pay. Det kan till exempel vara i mataffärer, i taxin eller på tunnelbanan. Det är även smidigt när du ska handla i e-butiker eller i appar. 

Kan man ha Apple Pay på en Samsung-telefon?

Nej, det fungerar endast på Apples enheter. 

Vilka kreditkort är kompatibla?

De flesta stora kreditkort i Sverige fungerar med Apple Pay.