Kreditkort

Så hanterar du höga kreditkortsskulder

Att betala med kreditkort har ett flertal fördelar. Bland annat ges försäkringar, bonusar och tydlig överblick över vad som köps in under en månad. Samtidigt finns en baksida med kortet – det är tillfället då kreditkortsskulden blir för stor och därmed inte kan återbetalas över ett par månader.

Hitta bästa kreditkortet

Så gör du om kreditkortsskulden är för stor

 1. Teckna bättre lån/kredit

  Den effektiva räntan på kreditkort är betydligt högre än på privatlån. Det beror på att det är två helt olika krediter som har olika funktion. Privatlån är anpassat för lite större belopp som betalas över flera år medan krediten på kortet är tänkt att användas för mindre belopp som betalas tillbaka inom någon månad.

  Blir kreditkortsskulden för stor är det därmed bättre att teckna ett privatlån för att lösa kortets skuld. Har du hög kreditkortsskuld är chansen även stor att du har andra mindre krediter, lån eller avbetalningar. Det är nämligen många som ser mindre krediter som en smidig lösning på ett ekonomiskt problem. Men dessa har överlag hög ränta. Det är då bättre att samla lånen vilket betyder att ett privatlån tecknas som betalar av samtliga mindre krediter. Det finns nämligen flera fördelar med att samla lån, vilka du kan läsa vidare om på Samlalånen.com. I korthethet handlar det om att du får ett billigare och mer anpassat lån till din ekonomiska situation.

 2. Klipp sönder kortet

  Har du stora skulder bör du enbart handla med bankkort, dvs. kort där summan dras direkt från ditt bankkonto. Då finns ingen risk att du handlar för mer än du kan hantera. Dessutom vet du hur mycket du har på kontot idag – inte vad du har om en månad när en kreditkortsfaktura ska betalas.

 3. Använd betalningsfria månader

  Ett flertal kreditkort har ”betalningsfria månader”. Du aktiverar dessa månader genom att logga in på ”Mina Sidor” eller kontakta kundtjänst hos företaget. Har du en betalningsfri månad aktiverad behöver du inte betala något på kreditkortsskulden under den månaden. Under denna månad skapas räntekostnad så det är inte ett sätt att minska skulden – men ett sätt att skjuta upp betalning en månad i det fall som inkomsterna är högre kommande månad.

 4. Gör en avbetalningsplan

  Oavsett kreditform så är mycket viktigt att du gör upp en avbetalningsplan. Gör en budget över hur mycket du klarar av att betala varje månad och betala denna summa i samband med att övriga räkningar betalas, dvs. när lönen kommer. Att enbart betala ”lägsta belopp” som anges på kreditkortsfakturan är inte en rekommendation då det kommer ta mycket lång tid innan skulden är återbetald. Dessutom kommer mycket höga räntekostnader att uppstå under den tiden.

 5. Kontakta skuldrådgivare

  I alla kommuner finns Budget- och skuldrådgivare. Deras uppdrag är att hjälpa personer som vill ha stöd i sin ekonomiska situation. Bland annat kan de hjälpa till med att skapa en hållbar budget och planera hur återbetalning på skulder ska kunna ske på bästa sätt. Är de totala skulderna mycket stora kan de även råda dig till att ansöka om skuldsanering.

Så undviker du för hög kreditkortsskuld