Så hanterar du höga kreditkortsskulder

Att betala med kreditkort har ett flertal fördelar. Bland annat ges försäkringar, bonusar och tydlig överblick över vad som köps in under en månad. Samtidigt finns en baksida med kortet – det är tillfället då kreditkortsskulden blir för stor och därmed inte kan återbetalas över ett par månader.

Hitta bästa kreditkortet

Så gör du om kreditkortsskulden är för stor

 1. Teckna bättre lån/kredit

  Den effektiva räntan på kreditkort är betydligt högre än på privatlån. Det beror på att det är två helt olika krediter som har olika funktion. Privatlån är anpassat för lite större belopp som betalas över flera år medan krediten på kortet är tänkt att användas för mindre belopp som betalas tillbaka inom någon månad.

  Blir kreditkortsskulden för stor är det därmed bättre att teckna ett privatlån för att lösa kortets skuld. Har du hög kreditkortsskuld är chansen även stor att du har andra mindre krediter, lån eller avbetalningar. Det är nämligen många som ser mindre krediter som en smidig lösning på ett ekonomiskt problem. Men dessa har överlag hög ränta. Det är då bättre att samla lånen vilket betyder att ett privatlån tecknas som betalar av samtliga mindre krediter. Det finns nämligen flera fördelar med att samla lån, vilka du kan läsa vidare om på Samlalånen.com. I korthethet handlar det om att du får ett billigare och mer anpassat lån till din ekonomiska situation.

 2. Klipp sönder kortet

  Har du stora skulder bör du enbart handla med bankkort, dvs. kort där summan dras direkt från ditt bankkonto. Då finns ingen risk att du handlar för mer än du kan hantera. Dessutom vet du hur mycket du har på kontot idag – inte vad du har om en månad när en kreditkortsfaktura ska betalas.

 3. Använd betalningsfria månader

  Ett flertal kreditkort har ”betalningsfria månader”. Du aktiverar dessa månader genom att logga in på ”Mina Sidor” eller kontakta kundtjänst hos företaget. Har du en betalningsfri månad aktiverad behöver du inte betala något på kreditkortsskulden under den månaden. Under denna månad skapas räntekostnad så det är inte ett sätt att minska skulden – men ett sätt att skjuta upp betalning en månad i det fall som inkomsterna är högre kommande månad.

 4. Gör en avbetalningsplan

  Oavsett kreditform så är mycket viktigt att du gör upp en avbetalningsplan. Gör en budget över hur mycket du klarar av att betala varje månad och betala denna summa i samband med att övriga räkningar betalas, dvs. när lönen kommer. Att enbart betala ”lägsta belopp” som anges på kreditkortsfakturan är inte en rekommendation då det kommer ta mycket lång tid innan skulden är återbetald. Dessutom kommer mycket höga räntekostnader att uppstå under den tiden.

 5. Kontakta skuldrådgivare

  I alla kommuner finns Budget- och skuldrådgivare. Deras uppdrag är att hjälpa personer som vill ha stöd i sin ekonomiska situation. Bland annat kan de hjälpa till med att skapa en hållbar budget och planera hur återbetalning på skulder ska kunna ske på bästa sätt. Är de totala skulderna mycket stora kan de även råda dig till att ansöka om skuldsanering.

Så undviker du för hög kreditkortsskuld

 • Betala i tid

  Om du alltid ser till att betala fakturan i tid uppstår aldrig någon ränta och skulden begränsas till att vara en månads inköp. Det är den allra viktigaste punkten för att inte fastna i stora kreditkortsskulder – men även den allra svåraste att följa när väl inköpen har blivit för stora.

 • Välj delbetalning vid större inköp

  Ett flertal kreditkort erbjuder ”räntefri delbetalning”. Även om den är räntefri så uppkommer det en månadsavgift för att få utnyttja denna tjänst. Ett exempel kan ges från Re:member där månadsavgiften är 57 kr. Köps en vara för 20 000 kr och den återbetalas på 12 månader blir den totala kostnaden 684 kr (ca 3% i effektiv ränta). Efter att inköp skett går det att anmäla att det specifika inköpet ska betalas med räntefri avbetalning. Det blir då en separat del på kreditkortsfakturan.

  Hade produkten köpts för 20 000 kr och sedan återbetalats som kreditkortsskuld över 12 månader hade den effektiva räntan blivit ca 15%.

  Delbetalning är alltså enbart bättre om inköp på större belopp sker. Hos Re:member går det att göra denna delbetalning på inköp ner till 3000 kr. Men även här blir kostnaden 684 kr per år (effektiv ränta ca 21%) vilket alltså är dyrt.

 • Välj en kredit som passar din ekonomi

  Vid ansökan om kreditkort går det att ange vilken kredit som önskas. Det är sedan kreditkortsföretaget som avgör om denna nivå godkänns eller inte beroende på den kreditbedömning som genomförs. Men du behöver självklart inte ha kreditgräns på 50 000 kr bara för att kreditföretaget är beredd att ge så hög kredit. Sänk istället kreditnivån till ungefär samma nivå som du vanligtvis handlar för en månad. Om du exempelvis brukar handla för 10 000 kr kan det vara smart att inte ha högre gräns än 15 000 kr. Du kommer därmed inte kunna köpa för större summa än vad du är van att återbetala varje månad.

 • Välj kreditkort med låg ränta utan aviavgift

  Kommer du återkommande att utnyttja krediten och återbetala den över ett par månader är det viktigaste, i val av kreditkort, att välja ett kort med låg ränta och utan avikostnad. Ett enkelt sätt att hitta detta är att se på de olika kortens effektiva ränta. Denna ränta speglar nämligen samtliga kostnader som uppstår med ett kort över ett år om en kredit återbetalas över denna tid. Skillnaden är mycket stor där de bästa kreditkorten ligger på ca 10% medan de dyrare ligger på ca 25%.