Tanka bensin i dieselbil – eller tvärtom

Om du råkar tanka bensin i dieselbil, eller diesel i bensinbil, finns mycket stor risk att motorn kan skadas. I detta läge ska absolut inte bilen försöka startas. Tanken behöver tömmas och saneras inför att rätt drivmedel kan tankas. Det är kostnaden för denna sanering som Tanka fel försäkringen täcker. 

Om du tankat fel drivmedel:

 1. Kontakta försäkringsbolaget – Ha numret sparat i mobilen!
 2. Ring bärgare – Starta inte bilen eftersom drivmedlet då kommer ut i systemet.
 3. Meddela eventuella stationsbiträden – Om tankning skett vid bemannad station
 4. (Flytta bilen) – Behöver bilen flyttas, inför att bärgning kan ske, kan den rullas till närmsta parkeringsplats. 

Då gäller inte Tanka fel bränsle försäkring

Exempel på begränsningar som innebär att ersättning kan minskas eller utebli om personen råkar tanka fel bränsle är. 

 • Privatägd och registrerad
  Fordonet (bil eller mc) behöver vara ägd av kortägaren och vara registrerad. Försäkringen kan eventuellt även täcka förmånsbil, däremot inte tjänstebil, taxi eller bil som helt ägs och hanteras av ett företag. 
 • Utanför försäkringsperioden
  Det är mycket vanligt att tankning krävs hos ett specifik drivmedelsföretag för att försäkringen ska gälla ett visst antal dagar. Sker feltankning efter dessa dagar kan inte ersättning ges. 
 • Påverkad
  Är föraren påverkad av alkohol eller andra sorters berusningsmedel över den nivå som är laglig i trafiken gäller inte heller försäkringen. 
 • Laglig körning
  Bilen får ej ha körförbud och föraren måste ha ett giltigt körkort. 

Exempel på kreditkort med Tanka Fel Försäkring

Tanka fel försäkring är mycket vanligt på så kallade ”bensinkort”, dvs. kort som ges ut av drivmedelsbolag. Men detta försäkringsskydd kan även hittas hos vissa andra kreditkort. Exempel på kreditkort är:

 • Marginalen Gold - Marginalen Gold ger extra trygghet via Allrisk-, Nyckel- samt Reseförsäkring. Dessutom ersätts självrisk vid assistans eller bärgning. Utöver det ges rabatter i över 250 E-butiker. 
 • Morrow Bank - Med ett gratis kreditkort från Morrow Bank ges försäkringsskydd via Reseförsäkring, Allriskskydd, Tanka fel försäkring samt Nyckelförsäkring.

Alternativ till Tanka fel försäkring

Även om du inte har kreditkort med Tanka fel bränsle försäkring kan eventuellt ersättning ges via andra försäkringar. 

 • Bilförsäkringen - En bilförsäkring med ”Allrisk” ger ersättning om ägaren till bilen, av olyckshändelse, råkar vara orsak till en skada på fordonet. Däremot kan självrisken vara på 1000 – 2000 kr. 
 • Väg- och assistansförsäkring - Väg- och assistansförsäkring kan tecknas hos bärgningsföretag och innebär att hjälp ges vid tillfällen då bilen inte kan/bör köras vidare. Inom denna försäkring kan även hjälp ingå vid feltankning. 

Vanliga frågor om Tanka fel försäkring

Ersätter försäkringen för kostnaden för det felaktiga bränslet?
Gäller det om jag tankar 10 liter två dagar i rad?
Var hittas villkoren?
Bilmekanikerna anger att priset blir 25 000 kr – är det rimligt?
Lozan Hamid Publicerad 1/20/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 4/19/2024