1. Aktivera betalningsfri månad

Hur betalningsfri månad aktiveras varierar mellan olika kreditkort. Som ett exempel sker det på följande sätt med re:member flex:

Via appen

 • Logga in i appen
 • Klicka på ”Information” om kortet
 • Klicka på ”Fakturor” via menyn långt ner i appen
 • Klicka på ”Betalningsfri månad”

Via hemsidan

 • Logga in på hemsidan
 • Gå till rutan ”Faktura” och klicka därefter på ”Tidigare fakturor och inställningar” 
 • Välj betalningsfri månad

Det går även att kontakta kundtjänst via telefon för att få hjälp med hur tjänsten aktiveras. 

2. Skulden skjuts upp med ränta

Någon betalning behöver nu inte ske på aktuell faktura. Hela beloppet skjuts därmed upp till nästa månad. Men det innebär även att det uppstår räntekostnad på det uppskjutna beloppet.

Exempel:

Om fakturabeloppet är på 8 000 kronor, och räntan är på 15 %, kommer en betalningsfri månad skapa en räntekostnad på 100 kronor. 

3. Betalning måste ske kommande månad

Kommande månad måste minst en viss del av fakturabeloppet betalas. Det går alltså inte att använda betalningsfri månad två månader i rad. Hur stort belopp som måste betalas är olika beroende på vilket kreditkort du använder. En vanlig nivån är 1/20 eller 1/30 av utnyttjad kredit. 

Exempel på kreditkort med betalningsfri månad:

Kom ihåg kraven

För att kunna aktivera betalningsfria månader finns alltid vissa krav som måste vara uppfyllda. De kan självklart variera mellan olika kortutgivare men några av de vanligaste förekommande kraven är:

 • Haft kortet en tidsperiod
  Innan du kan aktivera tjänsten för första gången kan det exempelvis krävas att du haft kortet minst 6 månader. 
 • Ingen sen betalning
  Tidigare fakturabetalningar ska ha skett utan förseningar eller andra överträdelser. 
 • Ej efter varandra
  I det fall som kortutgivaren erbjuder fler än en betalningsfri månad per kalenderår får dessa inte ligga efter varandra. Har tjänsten aktiverats för en faktura som ska vara betald i februari går det alltså inte att aktivera tjänsten igen för fakturan som ska vara betald i mars. 
 • Ansökan före förfallodatum
  Det går inte att ansöka om betalningsfri månad för en faktura som förfallit. Det måste alltså ske innan dess förfallodatum. 
 • Kreditutrymme
  Är kreditkortets totala kreditutrymme helt utnyttjat kan inte betalningsfri månad utnyttjas. Detsamma gäller om det är väldigt liten kredit kvar. Orsaken är att det uppstår räntekostnad för kommande månad som måste rymmas inom kreditutrymmet. 

Vanliga frågor om betalningsfria månader

Slipper jag betala ränta om jag använder betalningsfri månad?
Hur många månader på rad kan jag utnyttja betalningsfri månad?
Kan man få Betalningsfri månad på Marginalen Bank?
Erbjuder alla kreditkort betalningafria månader?
Ylva Bergström Publicerad 10/2/2023

Jag heter Ylva och jag har haft nöjet att arbeta som rådgivare för Alltomkreditkort.se sedan 2022. En viktig del av mitt ansvar är att se till att vi publicerar intressant och användbar information för våra läsare. Dessutom är jag alltid uppmärksam på viktiga ändringar som kan påverka våra läsare och ser till att vår webbplats alltid är uppdaterad med de senaste nyheterna och förändringarna inom kreditkortsbranschen.

Uppdaterad 11/16/2023