Den första mars 2024 kommer DNB-kortet inte längre att kunna användas. Detta efter att DNB valt att ta bort kortet från deras finansiella utbud. 

Fram till och med 29 februari kommer DNB-kortet att kunna användas som vanligt men dagen efter kommer det vara obrukbart. Detta efter att DNB har valt att avsluta denna tjänst. 

De som har utnyttjad kredit i början av mars kommer att kunna betala tillbaka krediten på samma sätt som tidigare, dvs. utifrån gällande kontovillkor. Varje månad måste därmed minst 5% av utestående kredit betalas tillbaka, vilket anges på fakturan som ”lägst att betala”. Det är självklart även möjligt att betala tillbaka hela utnyttjat kreditbelopp direkt. 

Det kommer inte gå att logga in på ”Mina Sidor” på Dnbkort.se efter att kortet har avslutats. Däremot finns all nödvändig information på de fakturor som månadsvis skickas ut. 

Reseförsäkring gäller

I likhet med de flesta andra kreditkort har det ingått en kompletterande reseförsäkring i DNB-kort. De som köpt en resa, innan 29 februari, kommer att kunna utnyttja försäkringen även om resan genomförs efter detta datum. 

Kreditkort med liknande förmåner

Vilka kreditkort som kan väljas istället för DNB-kortet beror främst på vilka förmåner och funktioner som uppskattats med detta kreditkort. Nedan listas de största fördelarna samt kreditkort med liknande funktion. 

1. Räntefri delbetalning på verkstäder

Kreditkortet har erbjudit 4 månaders räntefri delbetalning vid inköp hos utvalda verkstäder och samarbetspartners. Det som betalas är administrationsavgift på 25 kronor per månad. 

  • Alternativ: Ett alternativ är re:member flex då detta kort erbjuder räntefri delbetalning på köp som minst är på 3000 kronor. Det som betalas är administrationsavgift på 57 kronor per månad. 

2. Reseförsäkring med avbeställningsskydd

Om resor köpts med DNB-kortet har reseförsäkring med avbeställningsskydd ingått. Detta för kortinnehavaren och dess familj eller kortinnehavaren och tre vänner som följer med på resan. 

  • Alternativ: De allra flesta kreditkort har reseförsäkring med avbeställningsskydd. De skiljer sig däremot åt gällande om vänner omfattas av försäkringen eller inte. 

3. Tanka-fel försäkring

Tanka-fel-försäkring har ingått i 60 dagar efter varje gång som minst 15 liter drivmedel har betalats med kreditkortet. 

  • Alternativ: Tanka-fel-försäkring ingår bland annat i Shell Mastercard, Preem Mastercard, Swedbank Gold och Swedbank Platinum. 

4. Rabatt hos Preem

Kortet har gett 10 öre rabatt hos bemannade Preemstationer och 5 öre rabatt på bemannade. 

5. 15 % rabatt hos Strawberry

Med kreditkortet har det gått att få 15% rabatt på hotellbokningar hos Strawberry. 

  • Alternativ: Med re:member flex går det att få 7 % rabatt hos Strawberry. För de som gärna bor på hos denna hotellkedja kan även Strawberry Mastercard vara ett bra alternativ. Inköp hos Strawberry ger tre gånger så många poäng som övriga inköp. 

6. Ingen årsavgift

DNB-kort hade ingen årsavgift. 

Mest lika

Med re:member flex nås fem av de sex fördelarna som DNB-kortet hade. Det som inte ingår är tanka-fel-försäkring och rabatten hos Strawberry är bara hälften så stor. Är det däremot en enskild förmån som utnyttjats allra mest bör det kreditkort väljas som ger bäst fördel på denna punkt.