Betalning via laddkort

Ett laddkort, eller laddbricka, hålls upp mot avläsaren när betalning ska ske vid laddning. Den identifierar därmed personen vilket innebär att debitering automatiskt kan ske till personens konto hos elleverantören. För att kunna betala med laddkort krävs därmed abonnemang eller avtal med elleverantören. 

De flesta leverantörer har också appar som kan användas vid betalning. I dessa appar går det även att exempelvis se laddstationer, reservera laddningstider och se saldo samt tidigare transaktioner.

Betalning med kort eller faktura

Vilka betalningsalternativ som finns varierar mellan de olika elleverantörerna. Hos vissa måste ett kort registreras, i app eller på hemsida, som därmed debiteras löpande. Hos andra finns möjligheten att betala en månadsfaktura. 

Knutna till leverantör - Roaming

Ett laddkort kan enbart användas på laddstationer från den specifika elleverantören. En del leverantörer har däremot samarbete med varandra vilket innebär att ett och samma kort kan användas på laddstationer från flera olika leverantörer.  

Ett exempel är att Vattenfall InCharge och E.ON samarbetar, sedan 2021, och ger sina kunder tillgång till bägge företagens laddstationer. Detta alltså oavsett vilket företag som kunden har abonnemang och laddkort hos. Hos dessa företag erbjuds dessutom alltid kortbetalning utan behov av registrering eller abonnemang. 

Ett annat exempel är Volvo som erbjuder tjänsten ”Plugsurfing”. Med deras laddkort kan laddning ske hos deras egna stationer samt hos Ionity, Mer, Recharge Sweden, Charge On och Virta. Vilka de samarbetar med kan däremot ändras över tid. 

Fördelar med laddkort

 • Rabatt
  För att premiera laddning med laddkort ger flera leverantörer rabatt på laddningen om detta betalningsalternativ väljs. Flera leverantörer erbjuder även olika kontonivåer vilka passar beroende på hur mycket laddning som förväntas ske på publika laddstationer under en månad. 
 • Enbart el
  Ett laddkort kan enbart användas för att betala el. Det kan därmed exempelvis användas av anställda som inte ska kunna köpa annat med kortet. Det fungerar därmed på samma sätt som flera bensinkort för företag. 
 • Kreditkort kan kopplas
  Om kortbetalning kan ske via appen kan dubbla rabatter/bonusar nås. Först ger elleverantören en viss rabatt vid betalning med laddkort och när summan debiteras kreditkortet samlas bonus från det kortet. 

Hur fungerar kreditkort?

Tidigare var den vanligaste betalningslösningen laddkort. Men det innebar att konsumenterna var tvungna att ha flera olika abonnemang, laddkort och appar för att kunna ladda över hela Sverige. 

Både konsumenter och branschen såg det som ett problem vilket resulterade en laddstandard som infördes 2022. Då enades 12 laddkedjor om att följa en gemensam standard vilket därmed infördes på över 65 % av alla laddstationer i Sverige. 

Anslutna laddoperatörer ska erbjuda betalning med kredit- eller betalkort, direkt på stationen eller via app/QR-kod. /Energiföretagen.se

De som omfattas av överenskommelsen kommer därmed erbjuda följande:

 • Kortbetalning
  Kortbetalning ska erbjudas på dessa laddstationer. Det kan ske via betalterminal, QR-kod eller app. 
 • Pris per kWh ska tydligt framgå
  Kostnaden ska tydligt presenteras utifrån pris per kWh. 
 • (Minuttaxa)
  En del stationer har även minuttaxa. Detta för att undvika köbildning. 
 • Inget avtal eller kunduppgifter
  Denna lösning innebär att konsumenten inte behöver ingå avtal, eller teckna abonnemang, med elleverantörerna. Därmed behöver inte heller personuppgifter lämnas ut. 

Vid betalning med kreditkort kommer beloppet att presenteras på kommande månadsfaktura. Fakturan kan sedan betalas till sin helhet eller delbetalas över flera månader. 

I Sverige föredrar en majoritet av nuvarande och framtida elbilsägare att betala med kort när de laddar. /Mastercard.se

De 15 företag som antog standarden, som började gälla 2022, är de som nämns nedan. Hos dessa går det alltså alltid att betala med kort. 

 • Circle K
 • E.ON
 • Gävle Energi
 • Göteborg Energi
 • Ionity
 • Mer
 • Mälarenergi
 • OKQ8
 • Pay N Charge
 • Preem
 • Recharge
 • Skellefteå Kraft
 • ST1
 • Vattenfall InCharge
 • Virta

Detta innebär att kortbetalning kan ske på cirka 65 % av alla publika laddarna i Sverige. Målet är även att fler företag ska ansluta sig till standarden. Det skulle i så fall innebär att kortbetalning blir än mer vanlig. 

Betala med kort men…

Att kortbetalning har införts förenklar laddningen betydligt för konsumenten. Ofta kan betalning ske på exakt samma sätt som vid en bensinstation dvs. kortet blippas eller dras i en kortterminal.

Det finns däremot de laddstationer där kortbetalning visserligen erbjuds men att betalning måste ske via en app. Någon registrering av fordon eller personuppgifter krävs inte men det är självklart inte alls lika smidigt som om betalning kan ske direkt i en betalterminal. 

Hitta laddare med kort

Det går att använda elleverantörernas appar för att hitta deras laddstationer och se var kortbetalning kan ske. Ett enklare sätt är däremot att använda appen ChargeFinder. Denna app visar nästan alla laddare i Sverige och det är möjligt att filtrera fram utifrån exempelvis betalningsalternativ och styrka. 

Fördelar med kreditkort

 • Kräver inte registrering
  En stor anledning till att branschstandarden växte fram var att förenkla för konsumenterna vid laddning. Tidigare krävdes en app för varje leverantör och därtill abonnemang, avtal osv. Det var knappast en lösning som gynnade utvecklingen för fler elbilar i Sverige. 
 • Fler laddstationer
  När branschstandarden genomfördes, omfattades cirka 65 % av alla laddstationer i Sverige av denna standard vilket innebar att kortbetalning erbjöds. Mycket tyder på att fler företag kommer att ansluta sig vilket skulle innebära att ytterligare laddstationer skulle erbjuda kortbetalning. 
 • Allt på samma kort
  En fördel med att betala med kreditkort är att samtliga månadens inköp kommer på en och samma faktura. Det skapar en enkel överblick på inköpen och möjligheten att delbetala månadsfakturan. 
Sandra Attermo Publicerad 4/11/2023

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/20/2023