Hitta bästa bensinkortet nedan

Shell Mastercard
Shell Mastercard
 • 15 öre rabatt/liter på bemannade stationer
 • 0,5 % i bonus
 • Flera försäkringar för bilresenären
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 100 000 kr
 • Ränta: 18,40 %
 • Räntefritt: 30 dagar
Mer information
Jämför kort
Re:member flex
re:member flex
 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Ingen årsavgift
 • Bästa förmånskortet 2022 enligt oss
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 100 000 kr
 • Ränta: 9,74 - 24,74 %
 • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort
Refunder Pay
Refunder Pay
 • Upp till 42% cashback i över 100 butiker på Refunder.se
 • Drivmedelsrabatt och flera försäkringar
 • Upp till 8 veckors räntefri kredit
 • Årsavgift: 0 kr 395 kr
 • Högsta kredit: 50 000 kr
 • Ränta: 16,75 %
 • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort

Vad är ett bensinkort?

Det är mycket vanligt att bensinkedjor erbjuder egna kreditkort, dessa kreditkort kallas för bensinkort eller tankkort. Bland annat går det att teckna tankkort hos OKQ8, Circle K, Shell och Preem. Det som kännetecknar ett bensinkort är främst att kortet ger rabatt hos den gällande bensinkedjan. Brukar du exempelvis tanka på Preem kan du spara en hel del pengar genom att alltid betala med Preems tankkort.

Ytterligare kännetecken för bensinkort är att samtliga kort är utan årsavgift och ger bonus på i stort sett alla inköp som sker med kortet.

För personer som kör mycket bil är ett bensinkort ett mycket förmånligt kreditkort att äga. Det finns även kreditkort som inte klassas som bensinkort men som används som bensinkort då de ger rabatt vid tankning. Exempelvis används Refunder Pay som bensinkort då kortet ger 15 öre per liter i rabatt på Preem.

Fördelar med tankkort

 • Bonusprogrammet – Det är mycket vanligt att bensinkort är kopplade till ett bonusprogram. Bonusprogrammet innebär att bonuspoäng samlas på alla inköp som sker, oavsett om inköp sker inom bensinkedjan eller i andra affärer. Detta med undantag för inköp hos konkurrerande bensinbolag. Poängen omvandlas sedan till värdecheckar eller pengar. I vissa fall måste värdechecken växlas in mot produkter eller drivmedel hos bensinkedjan. Det som främst skiljer de olika bonusprogrammen åt är hur stor bonus kortinnehavaren får på de inköp som inte sker inom bensinkedjan.
 • Rabatt hos bensinkedjan – Det som främst kännetecknar bensinkort är att de ger rabatt på drivmedel på den aktuella bensinkedjan. Det innebär att du som kortägare kan få ett mycket billigare bensinpris när du tankar med ditt bensinkort. Det kan däremot variera hur stor rabatt som ges beroende på om tankning sker på bemannade eller obemannad station.
 • Erbjudanden hos bensinkedjan – De som har kreditkort hos någon bensinkedja får regelbundet möjlighet att ta del av olika erbjudanden. Dessa erbjudanden kan exempelvis vara att köpa produkter till ett billigare pris eller att kunna samla ihop till gratis tjänster/produkter t.ex. ”var sjätte kaffe gratis” eller ”var femte biltvätt gratis”. Då kortet registrerar och sparar hur många gånger du köpt produkterna behöver du vanligtvis inte ha kontroll på det själv.
 • Sparränta – Flera bensinkedjor erbjuder inlåningsränta på deras tankkort. Nivå på inlåningsräntan på bensinkort brukar dessutom vara betydligt högre än vad som går att få hos de bästa bankernas sparkonton. Exempelvis erbjuder Preem 1,6% i sparränta upp till 15 000 kr.
 • Reseförsäkring – Alla bensinkort har en reseförsäkring som aktiveras om en del av resan betalas med kreditkortet. Exempelvis ingår en heltäckande reseförsäkring med ett OKQ8 tankkort om minst 75% av resan betalas med kortet. Detta är däremot inget unikt för bensinkort då de allra flesta kreditkort har denna försäkring.

Vilket är det bästa bensinkortet?

Vilket som är det bästa bensinkortet beror självklart på var tankning vanligtvis sker. Den som oftast tankar på Circle K bör exempelvis välja deras kort för att kunna utnyttja rabatter och försäkringar. Om enbart bonus och förmåner jämförs finns det däremot ett kort som har lite bättre förmåner än övriga – Shell Mastercard. 

Shell Bensinkort – Bäst utifrån bonus och försäkringar

Shells kreditkort kan anses vara det bästa bensinkortet. Detta utifrån att kortet ger billigare drivmedel samt trygghet på vägen via fyra olika försäkringar. 

Med kreditkort från Shell ges bonus på samtliga inköp – oavsett om de sker hos Shell eller annan butikskedja. Bonusen är på 0,5 %. Dessutom ges 15 öre rabatt per liter på bemannade stationer. En rabatt som dras av direkt på fakturan. 

Kreditkortet ger även flera försäkringar som är fördelaktiga för bilägaren. Det som ingår är Tanka-Fel-Försäkring, Självriskskydd vid bärgning och assistans, Nyckelförsäkring samt Reseförsäkring

Jämfört med andra bensinkort

Circle K – Ger samma bonusnivå som Shell men har färre försäkringar som ger trygghet på vägen. 

OKQ8 – Högre bonus på OKQ8 och ungefär lika på övriga inköp. Enbart reseförsäkring ingår. 

Preem – Samma bonus som Shell. Har reseförsäkring och tanka-fel-försäkring. 

Som visas ovan går det att få ungefär samma bonusnivå med samtliga bensinkort. Dessutom är alla utom årsavgift samt med reseförsäkring. Det som primärt skiljer dem åt är istället utbudet av försäkringar där Shell har bredast försäkringsutbud. 

Bästa bensinkortet privat vs företag

För privatpersoner är det framförallt bonus och försäkringar som avgör vilket kort som är bäst. Se gärna jämförelsen ovan. 

För företag prioriteras smidig och säker betalning och bokföring. Exempelvis finns det kort som är begränsade att enbart kunna användas på specifika bensinkedjor samt kort med automatisk bokföring på inköpen. Exempel visas nedan:

 • Shell Företagskort
  Med företagskort från Shell kan tankning ske hos de ca 500 Shell och ST1-stationer som finns över hela landet.  
 • Pleo Företagskort
  Pleo är ett kreditkort med stort fokus på smidiga betalningslösningar för företag. Inköpen kategoriseras och bokförs automatiskt i samband med kortinköp. Därmed minskas administrationen kring hantering av kvitton, personliga utlägg osv. 

Bensinkort utan kredit

Att använda ett specifikt kort för inköp av drivmedel har flera fördelar. Utöver eventuell rabatt blir det tydligt hur stor drivmedelskostnaden är. Det är även en vanlig lösning vid delad ekonomi och gemensam bil.  Önskas ett bensinkort utan kredit finns minst två alternativ. 

Kreditkort – sätt in pengar i förväg

På de flesta kreditkort kan pengar sättas in på kreditkortskontot i förväg. Det är därmed denna summa som först kommer att användas vid betalning. Därefter kommer krediten att utnyttjas. 

Teckna ett kreditkort och sätt in exempelvis 5 000 kr. Använd det sedan vid inköp av drivmedel och få drivmedelsrabatt samt försäkringar. Ta sedan för vana att varje månad betala in så att beloppet på kortet blir 5 000 kr varje månad. Få tillgång till alla fördelar – utan att använda krediten och riskera räntekostnad. 

Debetkort – Ladda via swish

Ett annat alternativ är att teckna ett debetkort och använda detta enbart för inköp av drivmedel. Pengar ”swishas” in till kontot och pengar dras direkt vid kortbetalning. Exempel:

P.F.C – Debetkort med inbyggd funktion för eget och delat konto. Smidig lösning om två personer kommer tanka bilen och gemensam bensinkassa används. Har varken uttagsavgift eller valutapåslag. 

Rocker Plus – Med Rocker Plus ges minst 0,25 % i bonus på alla inköp, reseförsäkring samt sparkonto med hög sparränta. Har varken uttagsavgift eller valutapåslag. 

Tankkort rekommenderas till

Bensinkort rekommenderas främst till de som oftast tankar hos samma bensinkedja. Därmed får du bättre bensinpris genom rabatt på allt drivmedel samt erbjudanden inom denna bensinkedja. Eftersom tankkort vanligtvis är gratis kan det även vara ett alternativ för de som vill ha ett gratis kreditkort med hög bonus. Bensinkort som ger 0,5 % i bonus på alla inköp ligger nämligen i topp gällande bonusnivå på inköp utanför gällande kedja.

Alternativ till bensinkort

I många fall kan kreditkort med bonus vara bra alternativ till bensinkort. Detta eftersom kreditkort med bonus tillåter kortägare att tjäna bonuspoäng på alla köp som görs med kortet. Att tjäna bonus varje gång man tankar är ett bra sätt att snabbt komma upp i höga poängnivåer. Detsamma gäller för kreditkort med cashback. Att få återbäring när man tankar är ett lönsamt sätt att tjäna pengar på drivmedel. Dessutom finns det ett flertal bonuskort och kreditkort med cashback som erbjuder drivmedelsrabatt.

Vanliga frågor om bensinkort

Vilket bensinkort ger bäst rabatt?
Varför ska man ha bensinkort?
Vad kostar bensinkort?
Vilken bensinkort är bäst?
Vilket bensinkort ska man välja?