Re:member flex
re:member flex
 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Drivmedelsrabatt på Preem
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 120 000 kr
 • Effektiv ränta: 8,12 - 24,95 %
 • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort
Shell Mastercard
Shell Mastercard
 • 15 öre rabatt/liter på bemannade stationer
 • 0,25 % i bonus
 • Flera försäkringar för bilresenären
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 100 000 kr
 • Effektiv ränta: 27,84 %
 • Räntefritt: 30 dagar
Mer information
Jämför kort

Vad är ett bensinkort?

Det är mycket vanligt att bensinkedjor erbjuder egna kreditkort, dessa kreditkort kallas för tankkort eller bensinkort. Bland annat går det att teckna tankkort hos OKQ8, Circle K, Shell och Preem. Det som kännetecknar ett bensinkort är främst att kortet ger rabatt hos den gällande bensinkedjan. Brukar du exempelvis tanka på Preem kan du spara en hel del pengar genom att alltid betala med Preems tankkort.

Ytterligare kännetecken för bensinkort är att samtliga kort är utan årsavgift och ger bonus på i stort sett alla inköp som sker med kortet.

För personer som kör mycket bil är ett tankkort ett mycket förmånligt kreditkort att äga. Det finns även kreditkort som inte klassas som bensinkort men som används som tankkort då de ger rabatt vid tankning. Exempelvis används Refunder Pay som bensinkort då kortet ger 15 öre per liter i rabatt på Preem.

Fördelar med tankkort

 • Bonusprogrammet – Det är mycket vanligt att tankkort är kopplade till ett bonusprogram. Bonusprogrammet innebär att bonuspoäng samlas på alla inköp som sker, oavsett om inköp sker inom bensinkedjan eller i andra affärer. Detta med undantag för inköp hos konkurrerande bensinbolag. Poängen omvandlas sedan till värdecheckar eller pengar. I vissa fall måste värdechecken växlas in mot produkter eller drivmedel hos bensinkedjan. Det som främst skiljer de olika bonusprogrammen åt är hur stor bonus kortinnehavaren får på de inköp som inte sker inom bensinkedjan.
 • Drivmedelsrabatt – Det som främst kännetecknar bensinkort är att de ger rabatt på drivmedel på den aktuella bensinkedjan. Det innebär att du som kortägare kan få ett mycket billigare bensinpris när du tankar med ditt tankkort. Det kan däremot variera hur stor rabatt som ges beroende på om tankning sker på bemannade eller obemannad station.
 • Erbjudanden hos bensinkedjan – De som har kreditkort hos någon bensinkedja får regelbundet möjlighet att ta del av olika erbjudanden. Dessa erbjudanden kan exempelvis vara att köpa produkter till ett billigare pris eller att kunna samla ihop till gratis tjänster/produkter t.ex. ”var sjätte kaffe gratis” eller ”var femte biltvätt gratis”. Då kortet registrerar och sparar hur många gånger du köpt produkterna behöver du vanligtvis inte ha kontroll på det själv.
 • Sparränta – Flera bensinkedjor erbjuder inlåningsränta på deras tankkort. Nivå på inlåningsräntan på bensinkort brukar dessutom vara betydligt högre än vad som går att få hos de bästa bankernas sparkonton. Exempelvis erbjuder Preem 1,6% i sparränta upp till 15 000 kr.
 • Reseförsäkring – Alla tankkort har en reseförsäkring som aktiveras om en del av resan betalas med kreditkortet. Exempelvis ingår en heltäckande reseförsäkring med ett OKQ8 bensinkort om minst 75% av resan betalas med kortet. Detta är däremot inget unikt för tankkort då de allra flesta kreditkort har denna försäkring.
Bäst tankkort och bensinkort

Bäst tankkort & bensinkort

Vilket drivmedelskort är bäst?

Vilket som är det bästa bensinkortet beror självklart på var tankning vanligtvis sker. Den som oftast tankar på Circle K bör exempelvis välja deras kort för att kunna utnyttja rabatter och försäkringar. Om enbart bonus och förmåner jämförs finns det däremot ett kort som har lite bättre förmåner än övriga – Shell Mastercard. 

Shell tankkort – Bäst utifrån bonus och försäkringar

Shells kreditkort kan anses vara det bästa bensinkortet. Detta utifrån att kortet ger billigare drivmedel samt trygghet på vägen via fyra olika försäkringar. 

Med kreditkort från Shell ges bonus på samtliga inköp – oavsett om de sker hos Shell eller annan butikskedja. Bonusen är på 0,5 %. Dessutom ges 15 öre rabatt per liter på bemannade stationer. En rabatt som dras av direkt på fakturan. 

Kreditkortet ger även flera försäkringar som är fördelaktiga för bilägaren. Det som ingår är Tanka-Fel-Försäkring, Självriskskydd vid bärgning och assistans, Nyckelförsäkring samt Reseförsäkring. 

Jämfört med andra bensinkort

Circle K – Ger samma bonusnivå som Shell men har färre försäkringar som ger trygghet på vägen. 

OKQ8 – Högre bonus på OKQ8 och ungefär lika på övriga inköp. Enbart reseförsäkring ingår. 

Preem – Samma bonus som Shell. Har reseförsäkring och tanka-fel-försäkring. 

Som visas ovan går det att få ungefär samma bonusnivå med samtliga tankkort. Dessutom är alla utom årsavgift samt med reseförsäkring. Det som primärt skiljer dem åt är istället utbudet av försäkringar där Shell har bredast försäkringsutbud. 

Bästa bensinkortet privat vs företag

För privatpersoner är det framförallt bonus och försäkringar som avgör vilket kort som är bäst. Se gärna jämförelsen ovan. 

För företag prioriteras smidig och säker betalning och bokföring. Exempelvis finns det kort som är begränsade att enbart kunna användas på specifika bensinkedjor samt kort med automatisk bokföring på inköpen. Exempel visas nedan:

 • Shell Företagskort
  Med företagskort från Shell kan tankning ske hos de ca 500 Shell och ST1-stationer som finns över hela landet.  
 • Pleo Företagskort
  Pleo är ett kreditkort med stort fokus på smidiga betalningslösningar för företag. Inköpen kategoriseras och bokförs automatiskt i samband med kortinköp. Därmed minskas administrationen kring hantering av kvitton, personliga utlägg osv. 
Bästa bensinkortet privat vs företag

Tankkort utan kredit

Att använda ett specifikt kort för inköp av drivmedel har flera fördelar. Utöver eventuell rabatt blir det tydligt hur stor drivmedelskostnaden är. Det är även en vanlig lösning vid delad ekonomi och gemensam bil. Önskas ett bensinkort utan kredit finns minst två alternativ. 

Bensinkort med kredit

De flesta större bensinkedjor i Sverige har egna kreditkort som är mycket förmånliga att använda när du tankar. Vanligtvis erbjuder dessa kort en rabatt på bränsle samt en bonus på det du handlar som kan lösas in i form av värdecheckar på bensinmacken. Många av dessa kort har dessutom ingen årsavgift så det lönar sig att skaffa ett speciellt tankkort även om du har ett annat kreditkort som du primärt använder.

Försäkringar för bilägare 

Utöver rabatt på bensin och bonus erbjuder många så kallade tankkort olika försäkringar speciellt anpassade för bilägare. Exempel på dessa är reseförsäkring, självriskeliminering, tanka-felförsäkring (om du väljer fel typ av drivmedel) samt försäkring som täcker förlust av bilnyckel.

Bonus/cashback hos konkurrerande bensinstationer ingår inte

Det är viktigt att tänka på att du inte får den bonus/cashback som normalt erbjuds när du använder ditt bensinkort hos en konkurrerande bensinmack. Välj därför ett tankkort hos en kedja som har bensinstationer längst de vägar du oftast åker.

Skaffa extrakort till dina familjemedlemmar 

Många kreditkort ger dig möjlighet att skaffa ett extra kort till en familjemedlem gratis eller till en låg avgift. Detta är fördelaktigt, inte bara för att det gör att du enkelt kan ha koll på gemensamma utgifter, utan också för att om kortet har bonus så får ni poäng när ni använder båda korten – alltså chans att få dubbelt så mycket bonus.

Kreditkort – sätt in pengar i förväg

På de flesta kreditkort kan pengar sättas in på kreditkortskontot i förväg. Det är därmed denna summa som först kommer att användas vid betalning. Därefter kommer krediten att utnyttjas. 

Teckna ett kreditkort och sätt in exempelvis 5 000 kr. Använd det sedan vid inköp av drivmedel och få drivmedelsrabatt samt försäkringar. Ta sedan för vana att varje månad betala in så att beloppet på kortet blir 5 000 kr varje månad. Få tillgång till alla fördelar – utan att använda krediten och riskera räntekostnad. 

Debetkort – Ladda via swish

Ett annat alternativ är att teckna ett debetkort och använda detta enbart för inköp av drivmedel. Pengar ”swishas” in till kontot och pengar dras direkt vid kortbetalning. Exempel:

P.F.C – Debetkort med inbyggd funktion för eget och delat konto. Smidig lösning om två personer kommer tanka bilen och gemensam bensinkassa används. Har varken uttagsavgift eller valutapåslag. 

Jämför tankkort

Kreditkort Shell Mastercard Preem Mastercard OKQ8 Kreditkort Ingo mastercard
Årskostnad 0 kr0 kr0 kr0 kr
Högsta kredit 100 000 kr50 000 kr100 000 kr0 kr
Effektiv ränta 27,84 %25,07 %17,52 %16,31 %
Recension
Ansök nu

Tankkort rekommenderas till

Tankkort rekommenderas främst till personer som regelbundet tankar hos samma bensinkedja. Därmed får du bättre bensinpris genom rabatt på allt drivmedel samt erbjudanden hos denna bensinkedja. Eftersom tankkort vanligtvis är gratis kan det även vara ett alternativ för personer som vill ha ett gratis kreditkort med hög bonus. Bensinkort som ger 0,5 % i bonus på alla inköp ligger nämligen i topp gällande bonusnivå på inköp utanför gällande kedja.

Bästa bensinkortet

Vi har utsett Shell Mastercard till det bästa bensinkortet 2024. Den främsta anledningen är för att kortet erbjuder billigare drivmedel och fyra olika försäkringar som innebär trygghet för bilföraren. Dessutom ingår det bonus på alla köp överallt förutom konkurrerande bensinkedjor. Dessutom ingår det drivmedelsrabatt på Shells bemannade stationer som dras av från kreditkortsfakturan i efterhand.

Alternativ till tankkort

I många fall kan kreditkort med bonus vara bra alternativ till tankkort. Detta eftersom kreditkort med bonus tillåter kortägare att tjäna bonuspoäng på alla köp som görs med kortet. Att tjäna bonus varje gång man tankar är ett bra sätt att snabbt komma upp i höga poängnivåer. Detsamma gäller för kreditkort med cashback. Att få återbäring när man tankar är ett lönsamt sätt att tjäna pengar på drivmedel. Dessutom finns det ett flertal bonuskort och kreditkort med cashback som erbjuder drivmedelsrabatt.

Vanliga frågor om bensinkort

Vilket tankkort ger bäst rabatt?
Varför ska man ha bensinkort?
Vad kostar tankkort?
Vilken bensinkort är bäst?
Vilket tankkort ska man välja?
Kan man betala med bensinkort överallt?
Hur får man billigare bensin?
Kan man tanka med Ingo-kort på st1?
Vilket bensinkort är bäst i Europa?
Får man rabatt på tankkort?
Sandra Attermo Publicerad 4/22/2021

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 1/4/2024