Kreditkort

Kreditkort med leveransförsäkring

Det är mycket vanligt att kreditkort har ett flertal olika försäkringar. Ett par har leveransförsäkring vilket är en försäkring som skapar trygghet vid onlineköp. Skulle E-butiken inte leverera de produkter du betalt för, eller om de är trasiga vid leverans, kan kortförsäkringen betala tillbaka köpesumman.

Hitta bästa kreditkortet

Vad innebär leveransförsäkring?

Om du beställer varor på internet och dessa antingen inte levereras eller är skadade vid leverans är första steget alltid att kontakta leverantören för att hitta en lösning. Om de inte ersätter kan leveransförsäkringen på kreditkortet utnyttjas förutsatt att varan är köpt med kortet.

Det som vanligtvis ersätts är Skadat paket, Tomt paket (varan stulen) samt Förlust av paket under transporten.

Leveransförsäkringen ger då ersättning motsvarande varans inköpspris. Detta så länge som inköpet skett från ett land som omfattas av försäkringen. Det är vanligt att försäkringen gäller för ”företag registrerade inom EU” samt ett par andra länder så som Norge och Island.

Att tänka på:

Varför välja kreditkort med leveransförsäkring?

I stort sett alla kreditkort som har leveransförsäkring har även ett flertal andra ”shoppingförsäkringar” som skapar tryggare handel online. Med dessa kort ges exempelvis längre försäkringstid, prisgaranti och just leveransförsäkring. Försäkringar som förbättrar och försäkrar E-handeln.

Fördelen med specifikt leveransförsäkringen handlar om tryggheten att inte bli lurad av oseriösa företag. Så länge som inköpet är på summor under maximalt ersättningsbelopp (ofta kring 20 000 kr) ges pengarna tillbaka om varan inte skulle levereras.

Vilka andra försäkringar brukar ingå?

Det finns ett flertal kreditkort som har ”Köpförsäkringar”, ”Trygghetsförsäkring” eller ”Shoppingförsäkringar”. Även om de benämns något olika så är det ungefär samma innehåll.

Det innebär att kortet har flera försäkringar som skapar tryggare handel. De kort som har leveransförsäkring brukar därmed även ha andra försäkringar som skapar denna trygghet. Väljer du ett kreditkort med leveransförsäkring innebär det alltså även att du till stor sannolikhet även får en eller ett par av följande försäkringar:

Allrisk – En försäkring som fungerar på samma sätt som Allrisk (ofta kallad Drulleförsäkring) i hemförsäkring. Skulle du tappa varan, hälla mjölk på den av misstag eller att den på annat oväntat sätt går sönder av yttre påverkan ges ersättning. Fördelen med Allrisk på kreditkortet är att ingen självrisk behöver betalas. Det kan jämföras med hemförsäkringen som har självrisk på ca 1 000 – 2 000 kr.

Extra försäkringsår på hemelektronik – Ger ett års extra garanti på hemelektronik och vitvaror som köpts med kortet. Om butiken ger 2 års garanti så skapas därmed totalt 3 års garanti.

Prisgaranti – Om du köpt en produkt med kortet och sedan hittar exakt samma produkt till ett lägre pris kan försäkringen Prisgaranti ge ersättning som motsvarar mellanskillnaden. För att ersättning ska ges krävs att mellanskillnaden uppgår till ett visst belopp.

Exempel på kreditkort med leveransförsäkring