Delvis gratis aktiehandel hos Revolut

Publicerad: 9/21/2022

Det är möjligt att köpa aktier courtagefritt hos Revolut. Men bara upp till ett visst antal gånger per månad beroende på kontonivå. Det är även kontonivån som avgör hur mycket det kostar att investera i råvaror och kryptovalutor.

Via Revoluts app kan investeringar ske i ett flertal olika tillgångar och dess kurs ses i realtid. Oftast är det även möjligt att lägga limit-ordrar och använda andra funktioner för att anpassa handeln. Bland annat kan investeringar ske i aktier, guld, silver och kryptovalutor. 

Courtagefri aktiehandel – i början

Med ett kort från Revolut erbjuds courtagefri aktiehandel – med begränsning. Antalet fria handelstillfällen avgörs utifrån vilket kort som används. 

Efter dessa tillfällen är kostnaden 0,25 % av handelsbeloppet. Som lägst debiteras 11 kronor per tillfälle. Det kan ställas mot Avanza som har 1 krona som lägst courtage och gratis aktiehandel så länge som det maximalt är 50 000 kronor på personens konton. 

En ytterligare nackdel är att handeln inte sker inom ett ISK. Kortfattat innebär detta att all handel manuellt behöver deklareras till Skatteverket och att 30 % kapitalvinstskatt betalas på eventuell vinst. Sker handel inom ISK behövs ingen manuell deklaration och istället för kapitalvinstskatt betalas en låg schablonskatt. Det räcker därmed med en värdeökning på ett par procent per år för att ISK ska vara skattemässigt bättre. 

En fördel är däremot att Revolut erbjuder fraktionshandel med aktier. Det innebär att exempelvis 0,2 Ericsson B kan köpas. Det krävs alltså inte att hela antal aktier måste köpas vid varje köptillfälle, något som krävs hos Avanza och Nordnet. 

Handelsvaror och kryptovalutor

Via Revolut går det att investera i guld och silver med belopp ner till 1 USD. Det kan jämföras mot exempelvis Avanza och Nordnet där courtage vid handel med certifikat mot guld och silver kostar 19 kronor per handelstillfälle, något som gör det omöjligt att investera riktigt låga belopp. 

Även kostnaden för att investera i handelsvaror varierar beroende på vilket Revolutkort som användaren har. Ju dyrare kort desto lägre avgift. 

Växling av kryptovalutor

  • Standard – 2,5 %
  • Plus – 2,5 %
  • Premium – 1,5 %
  • Metal – 1,5 %

Handelsvaror (exempelvis guld och silver)

  • Standard – 1,5 %
  • Plus – 1,5 %
  • Premium – 0,5 %
  • Metal – 0,5 %