Preem och Shell minskar bonusen

Publicerad: 2021-05-04

Under de senaste månaderna har både Shell och Preem valt att minska bonusen på sina kreditkort. Från att ha gett 1% i bonus på samtliga inköp har bonusnivån halverats till 0,5%. Inom kort kommer det bli ytterligare ett kort mindre på den svenska marknaden med den höga bonusnivån då Re:member More försvinner. Samtidigt satsar allt fler kreditkortsföretag på rabattsystem.

Under 2017 fanns det ett flertal kreditkort att välja på för de som prioriterade hög allmän bonus. Bland annat kunde man välja kreditkorten från Shell eller Preem som bägge gav 1% i bonus trots att korten varit helt gratis. Ett ytterligare alternativ har varit Re:member More som också gett 1% i bonus men det kortet har däremot haft en årsavgift på några hundra kronor.

Både Shell och Preem har däremot ändrat villkoren för sina kort och nu är det enbart bonus på 0,5% vilket för vissa kortägare ger en minskad bonus på över 1000 kr per år. Alternativet att välja Re:member More kommer nu även försvinna. Re:member väljer nämligen att sluta med detta kort och istället enbart satsa på deras andra kort Re:member Flex. Om de enbart tar en paus eller om kortet försvinner för gott återstår att se.

Vanligt med rabattsystem

En negativ trend är alltså att bonussystemen ger allt mindre återbäring. Samtidigt finns en positiv trend bland kreditkortsföretagen vilket är att allt fler satsar på rabattsystem. Marginalen Bank lanserade det under förra året och Re:member införde det nyss på deras Re:member Flex.

De allra flesta kreditkort ger rabatter hos specifika samarbetspartners men rabattsystemen hos Marginalen och Re:member är betydligt bredare än så. Marginalen ger rabatt hos ca 150 butiker och Re:member hos ca 250 butiker.

Även om de olika kortföretagen har något olika system så grundar de sig på liknande idé. Den som har ett kort kan logga in på hemsidan och se vilka butiker som är anslutna till rabattsystemet (enbart E-butiker). Varje butik presenteras då även utifrån hur stor rabatt som går att få om man handlar hos den. Även om Re:member har ca 100 fler E-butiker att välja på för kortägarna så är utbudet stort hos både Re:member och Marginalen. Det går att hitta företag inom allt från resebranschen till underhållning och detaljhandel.

Ett exempel är att de med Re:member Flex kan få 10% hos GreatDays, 13% hos FlowerHouse och 7% hos BonPrix. Liknande upplägg finns alltså hos Marginalen.

Genom att ge rabatt hos ett hundratal olika E-butiker skapas möjligheten för kortägaren att lättare få hög bonus/återbäring än om rabatt enbart ges hos några specifika butikskedjor. Personer som ofta handlar över nätet kommer även att kunna spara mer på dessa rabattsystem än vad de tjänat om de haft ett kort med 1 % i allmän bonus.