Revolut ändrar priserna för kryptohandel

I mitten av oktober, 2022, ändrade Revolut sina avgifter för handel i kryptovalutor. En förändring som framförallt är negativ för de som brukar köpa för lägre belopp – men det finns en lösning…

Betalkortet Revolut erbjuder en rad privatekonomiska tjänster i den tillhörande appen. Bland annat är det möjligt att investera i aktier, guld, silver och kryptovalutor. Hittils har dessa köp enbart resulterat i en procentuell avgift men detta är något som nu ändras för handel i kryptovalutor. 

Från och med oktober 2022 gäller att 1,49 % betalas per handelstillfälle och som minst 19,99 SEK. En person som växlar 1000 kronor till bitcoin kommer alltså betala 19,99 SEK i avgift. Detta utifrån att 1,49 % enbart är 14,90 SEK. Sker däremot en växling på 2000 kronor kommer avgiften bli 29,80 SEK. 

Negativt för småsparare

För personer som köper kryptovalutor för någon hundralapp ”då och då” är detta en tydlig försämring. Tidigare betalades totalt ca 7,50 SEK om kryptovaluta köptes för 100 kronor vid fem olika tillfällen. Idag kommer samma transaktioner att medföra kostnader på totalt ca 100 SEK. 

Undantag då miniavgiften ej gäller

Vid tre tillfällen ges undantag från den fasta lägstanivån. Vid dessa tillfällen betalas alltså enbart en procentuell del oavsett belopp. 

Återkommande köp

I appen går det att skapa ”månadssparande” i olika tillgångar. Bland annat kan återkommande köp skapas i kryptovalutor. 

Cashback

Med Revolutkort går det att få cashback på flera olika sätt. Oavsett kortnivå ges tillgång till Revolut Shopper vilket är ett cashback-program i samarbete med flera E-handlare. Gå till E-butikerna via Revoluts unika länk och få cashback direkt in på kortet. 

Det andra alternativet är att teckna Revolut Metal. Detta kort ger 0,1 % i cashback på samtliga inköp inom Europa samt 1 % på inköp utanför Europa. 

I appen går det sedan att välja om cashbacken ska betalas ut i pengar eller direkt användas för att investeras i olika tillgångar. 

Avrundning 

Ett enkelt sätt att ”mikrospara” är att aktivera avrundning i appen. Vid varje kortköp avrundas köpet till närmaste heltal. Denna extrasumma sätts automatiskt över som ett sparande till ett sparkonto eller som investering. Även i detta fall kan kryptovalutor väljas varpå den fasta avgiften undviks. 

För de som tidigare köpt kryptovalutor för småbelopp finns alltså lösningar för att undvika lägsta fasta nivån på avgiften. Det krävs däremot lite mer planering, via exempelvis månadssparande, eftersom spontanköpen nu blir tydligt dyrare.  

Lozan Hamid Publicerad 10/14/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 5/8/2023