7 mest populära betalkorten i Sverige

Nedan följer de mest populära betalkorten på den svenska marknaden.
Betalkort med flygbonus:
Bank Norwegian

Bank Norwegian är årets bästa betalkort som erbjuder flygbonus på alla köp. Varje gång du handlar får du mellan 0.5-10% i bonus som sedan kan användas för att köpa billigare flygbiljetter hos Norwegian. Kortet är helt utan årsavgift och erbjuder även fria kontantuttag.

Betalkort med rabatter:
Re:member Flex

Detta är ett gratis betalkort som ger dig rabatt o över 300 e-butiker. Kortet har en individuell ränta som baseras på ditt kreditbetyg. Dessutom ingår flera smarta försäkringar samt 56 räntefria dagar.

Betalkort med 6 månaders räntefri delbetalning:
Resurs Gold

Med det här betalkortet får du 0,5 bonuspoäng per spenderad krona. Bonuspoängen kan du sedan växla in mot produkter i Resurs poängshop. Dessutom erbjuds en omfattande reseförsäkring där det ingår avbeställningsskydd samt självriskskydd.

Betalkort för familjen:
Coop Mastercard

Coop Mastercard är ett bonuskort som vi främst rekommenderar för barnfamiljer. Coop Mastercard ger främst rabatter och förmåner när du handlar på Coop. Så om du spenderar mycket pengar på matvaror kan detta vara ett passande kort för dig.

Betalkort med sparränta:
Northmill

Betalkortet som passar bäst för spararen. Du får nämligen 2% i sparränta helt gratis. Northmill Visa är helt fritt från avgifter och går även att få virtuellt genom Apple och Google Pay.

Vad menas med betalkort?

Ett betalkort är ett kort som du använder för att köpa saker. När du använder det, tas pengar direkt från ditt bankkonto. Du måste ha tillräckligt med pengar på kontot för att kunna använda kortet. Det fungerar i butiker och på internet, och du kan också ta ut kontanter med det.

Betalkort

Vad är ett betalkort?

Betalkort har stora likheter med kreditkort. Skillnaden ses framförallt när fakturan ska betalas. Detta förklaras tydligare nedan:

 1. Inköp sker upp till kreditnivå
  Ett betalkort har en förutbestämd kreditnivå. Nivån avgörs av kortföretaget och kan ändras utifrån flera olika faktorer. Inköp kan därmed ske med kortet, under en månad, upp till den angivna kreditnivån. 
 2. Förmåner utnyttjas
  Kortet kan ha en rad olika förmåner så som bonus, försäkringar och rabatter. Används kortet hos en samarbetspartner som ger rabatt kommer denna rabatt automatiskt dras av vid betalning med kortet. Någon annan registrering behöver sällan ske. 
 3. Samlingsfaktura en gång i månaden
  Alla månadens inköp presenteras sedan på den månadsfaktura som kortföretaget skickar ut. Där framgår varje transaktion samt hur stor del av krediten som är utnyttjad och därmed ska återbetalas. 
 4. Betalning sker av hela beloppet
  Det belopp som står på fakturan är det belopp som måste betalas. Det finns alltså inte någon möjlighet till delbetalning av beloppet. 

Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Betalkort låter dig spendera pengar som du redan har på ditt bankkonto, medan kreditkort låter dig låna pengar från kortutgivaren för att betala senare, ofta med ränta om du inte betalar tillbaka i tid.

Använda kreditkort som betalkort

Det är fullt möjligt att använda ett kreditkort på exakt samma sätt som ett betalkort. Detta genom att handla med kreditkortet, ta del av dess förmåner och sedan alltid betala hela fakturabeloppet varje månad. Genom att betala hela beloppet uppstår inte någon räntekostnad. Många som har ett kreditkort använder det just på detta sätt. 

En person som jämför betalkort bör alltså även ta med kreditkort i sin jämförelse. Därmed blir utbudet större och det är lättare att hitta kort som har passande förmåner.  

Välja och jämföra betalkort

Som nämnts ovan bör även kreditkort tas med i jämförelsen när betalkort jämförs. Detta utifrån att kreditkortet kan användas på samma sätt. 

Framförallt är det förmånerna på korten som bör jämföras eftersom betalningsprocessen, med månadsfaktura, är identiskt hos alla betalkort. Exempel på förmåner att jämföra är:

Betalkort med bonus - Det finns flera betalkort med bonus och/eller cashback. Bonus ges i regel oavsett var kortet används och är vanligtvis på mellan 0,5 % och 1 %. Cashback kan ge högre procent men gäller istället i specifika butiker. 

Med eller utan avgift - Det finns betalkort utan avgift samt de med årsavgift på ett par hundra kronor. Ska kortet användas i väldigt liten utsträckning finns fördel att välja ett gratiskort. Men för de som tänker använda kortet till vardags bör det vara kortets förmåner som avgör val av kort. Dessa förmåner bör väga upp en årsavgift på någon hundralapp. 

”Betalkort i mobilen” - Allt fler väljer att betala varor och tjänster med Apple Pay eller Google Pay. Ett enkelt sätt att betala genom att bara hålla upp mobilen nära betalterminalen i butiken. Dessa betalningsalternativ kan även användas för enklare handel online. Med ”betalkort i mobilen” menas alltså att någon tjänst används som möjliggör ”blipp-betalningar” med mobilen. 

Det är inte alla betal- och kreditkort som är kompatibla med dessa betalningssystem. De som önskar betala med mobilen bör alltså kontrollera denna kompatibilitet. 

Rabatter och erbjudanden - I likhet med andra kort kan betalkort ge rabatter och erbjudanden hos samarbetspartners. Ges rabatter i butiker där du vanligtvis handlar kan det vara förmånligt att ta hänsyn till denna förmån när du ska välja kort.

Försäkringar - En vanlig försäkring som kan ingå är en ”kompletterande reseförsäkring”. Utöver denna kan det även ingå andra försäkringar så som leveransförsäkring, prisgaranti och förlängd garanti

Avgifter - Utöver årsavgift kan det förekomma uttagsavgift samt valutaväxlingspåslag. En del kortutgivare tar även en aviavgift för varje månadsfaktura. Beroende på hur du kommer att använda ditt betalkort kan det vara mycket fördelaktigt att jämföra kortens olika avgifter mot varandra. På så vis kan du få en tydlig bild över vad kortet faktiskt kommer att kosta dig.

Hur väljer jag det bästa betalkortet?

För att välja det bästa betalkortet, överväg dina behov (vardagsinköp, resor, onlineköp), jämför avgifter och villkor, kolla efter belöningar som cashback eller poäng, se till att kortet har goda säkerhetsfunktioner, användarvänligt gränssnitt, tillförlitlig kundservice och bra recensioner. Välj ett kort från en pålitlig bank eller finansinstitut.

Fördelar och nackdelar med betalkort

Fördelar med betalkort

 • Vissa är knutna till enskild butik
  Det finns betalkort som enbart kan användas inom en specifik butikskedja. Det är exempelvis vanligt att drivmedelskedjor erbjuder betalkort till åkerier och andra företag. Fördelen är i detta fall att kortet enbart kan användas till dess primära syfte – i detta fall köpa drivmedel. 
 • Minskad risk för räntekostnad
  Eftersom hela fakturabeloppet ska betalas varje månad kan inte räntekostnad uppstå på samma sätt som med ett kreditkort. Ibland är det en fördel att delbetalningsalternativ inte är en möjlighet. 
 • Rabatter, Bonus m.m.
  I likhet med kreditkort kan betalkort ha ett flertal förmåner. Det kan exempelvis vara rabatter hos samarbetspartners, bonusprogram eller försäkringar. 
 • Försäkringar
  Dessa korttyper inkluderar ofta flera försäkringar. Till exempel brukar en reseförsäkring med avbeställningsskydd följa med om kortet används för att betala en del av resan. Dessutom kan det finnas ytterligare försäkringar, såsom skydd vid onlineköp, inklusive leveransförsäkring och prisgaranti.

Nackdelar med betalkort

 • Ingen delbetalningsmöjlighet
  Betalkortets fördel – kan även ses som dess nackdel. Att kunna delbetala en faktura över ett par månader kan vara en flexibel och smidig lösning för den som inte kan betala hela beloppet på en gång. Men denna möjlighet ges alltså inte med betalkortet. 
 • Mindre utbud av kort
  I Sverige är utbudet betydligt större av kreditkort än betalkort. Det innebär att den som enbart jämför betalkorten kommer ha ett relativt litet utbud att välja på. 
 • Risk att handla för ”pengar du inte har”
  I likhet med kreditkortet kan krediten användas på fel sätt. Det finns en risk att en person köper för större summa än vad personen har möjlighet att återbetala.  

Betalkort passar för:

Betalkort har framförallt två målgrupper:

 • Privatpersoner som vill undvika kreditkortets ränta
  Eftersom fakturan till ett betalkort förväntas betalas i sin helhet varje månad finns inte möjligheten att skjuta upp delar av fakturabeloppet, därav tillkommer ingen ränta.
 • Företag – Exempelvis drivmedelskort
  Många företag väljer detta alternativ för att ha ett enskilt kort vid inköp av drivmedel. I detta fall väljs ett betalkort som enbart kan användas hos en specifik drivmedelskedja.

Kriterier att jämföra när du väljer betalkort

Vid jämförelse av betalkort bör du beakta flera olika faktorer för att hitta det betalkort som passar dig bäst.

Årsavgift

När du jämför betalkort, överväg årsavgiften. Ett kostnadsfritt betalkort kan verka lockande eftersom det inte innebär någon avgift för att ha kortet, men det finns kort med årsavgift som erbjuder förmåner som kan vara värda kostnaden. Om du inte planerar att använda kortet ofta, kan ett gratis betalkort vara ett bättre val för att undvika onödiga kostnader för ett sällan använt kort.

Andra Avgifter

Vid jämförelse av betalkort, undersök även alla potentiella extra avgifter som kan tillkomma, såsom aviavgift, uttagsavgift, valutapåslag, och förseningsavgift. Om du planerar att använda kortet frekvent utomlands, kan ett kort utan valutapåslag vara ett bättre alternativ. Genom att jämföra alla avgifter som är förknippade med kortet, kan du få en klarare uppfattning om de totala kostnaderna för att använda kortet.

Anpassningsbart

Vid jämförelse av betalkort, överväg hur flexibla och anpassningsbara de är. Det innebär att titta på hur enkelt det är att justera kreditgränsen, hur väl kortet kan integreras med din mobil, och möjligheten att skaffa ett extra kort kopplat till ditt huvudkort.

Förmåner

För att hitta det mest lämpliga betalkortet för dig, jämför de olika förmånerna som olika kort erbjuder. Titta på vilka försäkringar som ingår och om de är till nytta för dig. Även om det kan verka lockande med ett kort som erbjuder bonusar eller höga rabatter, är det viktigt att se var dessa förmåner gäller. Kontrollera om kortet ger bonuspoäng på inköp du ofta gör, eller om det erbjuder rabatter och cashback i butiker du brukar handla i. Om det inte stämmer överens med dina vanor, kan det vara bättre att välja ett annat kort.

Betalkort för barn

Det finns många betalkort för barn som kommer med praktiska funktioner för familjen. Dessa kort är ofta kopplade till en app, vilket gör det enkelt för föräldrar att övervaka barnets transaktioner och sätta begränsningar. Sådana begränsningar kan vara beloppstak eller spärrar för användning utomlands eller online. Genom att ge barn ett betalkort, får de möjlighet att lära sig pengahantering samtidigt som föräldrarna enkelt kan följa med i deras utgifter.

Alternativ till betalkort

I Sverige finns det bara ett mindre utbud av betalkort att välja på. För att få fler/andra förmåner och fler kort att jämföra kan exempelvis kreditkort eller prepaidkort väljas. Det som primärt skiljer dem åt är tillgänglig till kredit.  

Kreditkortet – Mer förmåner, Delbetalning

Kreditkort är det ”självklara” alternativet till betalkortet. Med ett betydligt större utbud är det lättare att hitta ett kort med förmåner som kommer att kunna användas. Dessutom har kreditkorten generellt fler förmåner samt erbjuder delbetalning av skulden. 

Prepaidkort - Risken för räntekostnad utesluts

Prepaidkort är kopplade till ett konto som behöver fyllas på inför att kortet används. Korten är ofta gratis att skaffa och har ett flertal smidiga privatekonomiska tjänster som nås via dess app. Eftersom det inte är någon kredit på kortet finns inte möjligheten att spendera mer än vad man har på kontot.  

Vanliga frågor om betalkort

Vad är ett betalkort?
Vilket är det bästa betalkortet?
Är betalkort och bankkort samma sak?
Vilka banker har gratis betalkort?
Kan man betala med betalkort?
Vad finns det för betalkort?
Vilka betalkort fungerar i Sverige?
Ska man välja betalkort eller kreditkort?
Vilket betalkort ska man välja?
När kom betalkort till Sverige?
Finns det betalkort utan kredit?
Vilket är det bästa betalkortet?
Håkan Eriksson Publicerad 12/7/2021

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 4/19/2024