7 mest populära betalkorten i Sverige
- Bank Norwegian - Betalkort med flygbonus
- Resurs Gold - Betalkort med 6 månaders räntefri delbetalning
- Coop Mastercard - Betalkort för familjen
- Northmill - Betalkort med sparränta
- Collector Easyliving - Betalkort utan valutapåslag
- Re:member Flex - Betalkort med rabatter
- Resurs Classic - Betalkort utan årsavgift
Betalkort med flygbonus:
Bank NorwegianBank Norwegian är årets bästa betalkort som erbjuder flygbonus på alla köp. Varje gång du handlar får du mellan 0.5-10% i bonus som sedan kan användas för att köpa billigare flygbiljetter hos Norwegian. Kortet är helt utan årsavgift och erbjuder även fria kontantuttag.
Betalkort med 6 månaders räntefri delbetalning:
Resurs GoldMed det här betalkortet får du 0,5 bonuspoäng per spenderad krona. Bonuspoängen kan du sedan växla in mot produkter i Resurs poängshop. Dessutom erbjuds en omfattande reseförsäkring där det ingår avbeställningsskydd samt självriskskydd.
Betalkort för familjen:
Coop MastercardCoop Mastercard är ett bonuskort som vi främst rekommenderar för barnfamiljer. Coop Mastercard ger främst rabatter och förmåner när du handlar på Coop. Så om du spenderar mycket pengar på matvaror kan detta vara ett passande kort för dig.
Betalkort med sparränta:
NorthmillBetalkortet som passar bäst för spararen. Du får nämligen 2% i sparränta helt gratis. Northmill Visa är helt fritt från avgifter och går även att få virtuellt genom Apple och Google Pay.
Betalkort utan valutapåslag:
Collector EasylivingCollector Easyliving är ett betalkort utan valutapåslag. Det innebär att det blir billigare att använda detta kortet när du är utomlands.
Betalkort med rabatter:
Re:member FlexDetta är ett gratis betalkort som ger dig rabatt o över 300 e-butiker. Kortet har en individuell ränta som baseras på ditt kreditbetyg. Dessutom ingår flera smarta försäkringar samt 56 räntefria dagar.
Betalkort utan årsavgift:
Resurs ClassicResurs Classic är ett betalkort helt utan årsavgift och ger dig möjlighet att betala dina räkningar, fakturor och köp. Dessutom ingår det 6 månaders räntefri delbetalning och en individuell räntesats.

Vad är ett betalkort?
Betalkort har stora likheter med kreditkort. Skillnaden ses framförallt när fakturan ska betalas. Detta förklaras tydligare nedan:
- Inköp sker upp till kreditnivå
Ett betalkort har en förutbestämd kreditnivå. Nivån avgörs av kortföretaget och kan ändras utifrån flera olika faktorer. Inköp kan därmed ske med kortet, under en månad, upp till den angivna kreditnivån. - Förmåner utnyttjas
Kortet kan ha en rad olika förmåner så som bonus, försäkringar och rabatter. Används kortet hos en samarbetspartner som ger rabatt kommer denna rabatt automatiskt dras av vid betalning med kortet. Någon annan registrering behöver sällan ske. - Samlingsfaktura en gång i månaden
Alla månadens inköp presenteras sedan på den månadsfaktura som kortföretaget skickar ut. Där framgår varje transaktion samt hur stor del av krediten som är utnyttjad och därmed ska återbetalas. - Betalning sker av hela beloppet
Det belopp som står på fakturan är det belopp som måste betalas. Det finns alltså inte någon möjlighet till delbetalning av beloppet.
Betalkort eller kreditkort?
Den primära skillnaden mellan betalkort och kreditkort är när fakturabeloppet måste betalas. Med ett betalkort ska hela fakturabeloppet betalas varje månad medan en person med ett kreditkort har möjlighet att betala ett lägre belopp och skjuta upp resterande summa. På detta sätt ger kreditkortet möjlighet till delbetalning av skulden – något som alltså inte betalkortet ger.
Använda kreditkort som betalkort
Det är fullt möjligt att använda ett kreditkort på exakt samma sätt som ett betalkort. Detta genom att handla med kreditkortet, ta del av dess förmåner och sedan alltid betala hela fakturabeloppet varje månad. Genom att betala hela beloppet uppstår inte någon räntekostnad. Många som har ett kreditkort använder det just på detta sätt.
En person som jämför betalkort bör alltså även ta med kreditkort i sin jämförelse. Därmed blir utbudet större och det är lättare att hitta kort som har passande förmåner.
Välja och jämföra betalkort
Som nämnts ovan bör även kreditkort tas med i jämförelsen när betalkort jämförs. Detta utifrån att kreditkortet kan användas på samma sätt.
Framförallt är det förmånerna på korten som bör jämföras eftersom betalningsprocessen, med månadsfaktura, är identiskt hos alla betalkort. Exempel på förmåner att jämföra är:
Betalkort med bonus - Det finns flera betalkort med bonus och/eller cashback. Bonus ges i regel oavsett var kortet används och är vanligtvis på mellan 0,5 % och 1 %. Cashback kan ge högre procent men gäller istället i specifika butiker.
Med eller utan avgift - Det finns betalkort utan avgift samt de med årsavgift på ett par hundra kronor. Ska kortet användas i väldigt liten utsträckning finns fördel att välja ett gratiskort. Men för de som tänker använda kortet till vardags bör det vara kortets förmåner som avgör val av kort. Dessa förmåner bör väga upp en årsavgift på någon hundralapp.
”Betalkort i mobilen” - Allt fler väljer att betala varor och tjänster med Apple Pay eller Google Pay. Ett enkelt sätt att betala genom att bara hålla upp mobilen nära betalterminalen i butiken. Dessa betalningsalternativ kan även användas för enklare handel online. Med ”betalkort i mobilen” menas alltså att någon tjänst används som möjliggör ”blipp-betalningar” med mobilen.
Det är inte alla betal- och kreditkort som är kompatibla med dessa betalningssystem. De som önskar betala med mobilen bör alltså kontrollera denna kompatibilitet.
Rabatter och erbjudanden - I likhet med andra kort kan betalkort ge rabatter och erbjudanden hos samarbetspartners. Ges rabatter i butiker där du vanligtvis handlar kan det vara förmånligt att ta hänsyn till denna förmån när du ska välja kort.
Försäkringar - En vanlig försäkring som kan ingå är en ”kompletterande reseförsäkring”. Utöver denna kan det även ingå andra försäkringar så som leveransförsäkring, prisgaranti och förlängd garanti.
Avgifter - Utöver årsavgift kan det förekomma uttagsavgift samt valutaväxlingspåslag. En del kortutgivare tar även en aviavgift för varje månadsfaktura. Beroende på hur du kommer att använda ditt betalkort kan det vara mycket fördelaktigt att jämföra kortens olika avgifter mot varandra. På så vis kan du få en tydlig bild över vad kortet faktiskt kommer att kosta dig.
Fördelar och nackdelar med betalkort
Fördelar
- Vissa är knutna till enskild butik
Det finns betalkort som enbart kan användas inom en specifik butikskedja. Det är exempelvis vanligt att drivmedelskedjor erbjuder betalkort till åkerier och andra företag. Fördelen är i detta fall att kortet enbart kan användas till dess primära syfte – i detta fall köpa drivmedel. - Minskad risk för räntekostnad
Eftersom hela fakturabeloppet ska betalas varje månad kan inte räntekostnad uppstå på samma sätt som med ett kreditkort. Ibland är det en fördel att delbetalningsalternativ inte är en möjlighet. - Rabatter, Bonus m.m.
I likhet med kreditkort kan betalkort ha ett flertal förmåner. Det kan exempelvis vara rabatter hos samarbetspartners, bonusprogram eller försäkringar.
Nackdelar
- Ingen delbetalningsmöjlighet
Betalkortets fördel – kan även ses som dess nackdel. Att kunna delbetala en faktura över ett par månader kan vara en flexibel och smidig lösning för den som inte kan betala hela beloppet på en gång. Men denna möjlighet ges alltså inte med betalkortet. - Mindre utbud av kort
I Sverige är utbudet betydligt större av kreditkort än betalkort. Det innebär att den som enbart jämför betalkorten kommer ha ett relativt litet utbud att välja på. - Risk att handla för ”pengar du inte har”
I likhet med kreditkortet kan krediten användas på fel sätt. Det finns en risk att en person köper för större summa än vad personen har möjlighet att återbetala.
Betalkort passar för:
Betalkort har framförallt två målgrupper:
- Privatpersoner som vill undvika kreditkortets ränta
Eftersom fakturan till ett betalkort förväntas betalas i sin helhet varje månad finns inte möjligheten att skjuta upp delar av fakturabeloppet, därav tillkommer ingen ränta. - Företag – Exempelvis drivmedelskort
Många företag väljer detta alternativ för att ha ett enskilt kort vid inköp av drivmedel. I detta fall väljs ett betalkort som enbart kan användas hos en specifik drivmedelskedja.
Alternativ till betalkort
I Sverige finns det bara ett mindre utbud av betalkort att välja på. För att få fler/andra förmåner och fler kort att jämföra kan exempelvis kreditkort eller prepaidkort väljas. Det som primärt skiljer dem åt är tillgänglig till kredit.
Kreditkortet – Mer förmåner, Delbetalning
Kreditkort är det ”självklara” alternativet till betalkortet. Med ett betydligt större utbud är det lättare att hitta ett kort med förmåner som kommer att kunna användas. Dessutom har kreditkorten generellt fler förmåner samt erbjuder delbetalning av skulden.
Prepaidkort - Risken för räntekostnad utesluts
Prepaidkort är kopplade till ett konto som behöver fyllas på inför att kortet används. Korten är ofta gratis att skaffa och har ett flertal smidiga privatekonomiska tjänster som nås via dess app. Eftersom det inte är någon kredit på kortet finns inte möjligheten att spendera mer än vad man har på kontot.