Ansökan och insättning

På ett par minuter hade jag genomfört ansökan, verifierat mig och beställt ett kort via appen. Ett konto öppnades därmed hos ett engelskt företag vilket gav mig eget IBAN-nummer. 

Jag valde att föra över pengar via banköverföring (2 - 3 dagar) till detta IBAN-nummer för att sedan kunna handla med fiat och få 3 % i bonus i kryptovalutan PLU. Ett enkelt sätt att ”tjäna” krypto på vardagsinköpen…En vän testade även att skicka Ether, via Plutus DEX, till kontot vilket fungerade smidigt. 

Betalning

Via deras DEX kan Ether eller PLU växlas till fiat som sedan kan spenderas med kortet. Sätts pengar in på kortet via banköverföring behöver dessa först flyttas till ”kortkonto” innan inköp kan ske. 

Det unika med Plutus, i förhållande till andra kryptokort, är decentraliseringen. Du kan koppla kontot till Metamask och på detta sätt fylla på kontot utan att behöva gå vi en börs. Jag förstår tanken med ”Not your keys, Not your Crypto” men med decentralisering kommer även minskad användarvänlighet. Jämför exempelvis mot Crypto.com där insättning kan ske med ett betydligt större antal valutor och växling kan ske av dem direkt i appen. 

Bonus och förmåner

Kryptokort ger betydligt högre bonus än kreditkort och med Plutus har jag fått 3 % på inköpen, upp till inköp på 200 Euro per månad. När jag fått ihop 100 Plutus, och håller dem i plånboken, når jag däremot nästa nivå som innebär 3 % utan övre begränsning av bonus. 

Nackdelen är risken med värdet på kryptovalutor. Värdet på bonusen var under vissa perioder under 3% av mina totala inköp. Men vid listning på Coinbase, i januari 2022, gick kursen upp över 100 % och intjänad bonus blev långt över 3 % på mina totala inköp. 

Visserligen ges ett par procents rabatt hos några kända varumärken men inget som jag har haft möjlighet att utnyttja. Det känns som att Plutus fokuserat på säkerhet och support – snarare än många olika förmåner och rabatter. 

Support

Vid ett par tillfällen var jag i kontakt med supporten – via Discord. En mycket imponerande support som ett flertal svenska företag borde se och lära av! Utöver Discord finns även möjlighet till support via chat och formulär på hemsidan. 

Fördelen – Snabba svar.

Nackdelen – Allt är på engelska.

I jämförelse med andra…

I jämförelse med andra kryptokort, som kan användas inom Sverige, har Plutus både fördelar och nackdelar. Det finns exempelvis kryptokort utan valutapåslag, exempelvis Wirex, vilket är en klar fördel. Både Wirex, Crypto.com och Binance erbjuder även betydligt fler funktioner i deras appar. Detta med trading, ”sparkonton”, swap med mera. 

Det som är unikt med Plutus är istället deras DEX, dvs. att du alltid har kontroll över dina kryptovalutor och dina privata nycklar. 

Min bästa upplevelse….

Min absolut bästa upplevelse är kontakten med kundtjänst på Discord. Via allmänna chatkanalen har jag kunnat få svar från andra användare på allmänna frågor och via DM till administratörer har mer specifika frågor besvarats mycket snabbt – även på kvällar och helger. 

Min sämsta upplevelse…

Den absolut sämsta upplevelsen var när valutaväxlingspåslaget infördes. Under den första månaden betalade jag ingen avgift men plötsligt betalade jag 0,5 Euro plus 1,5% varje gång jag köpte något i SEK – vilket var alla köp. Detta utifrån att kortet har Euro som sin ”basvaluta”. Att betala den avgiften var ohållbart och jag la bort kortet i flera månader, tills jag hittade en lösning. 

Jag tecknade ett gratis Curve-kort och kopplade mitt Plutuskort i Curve-appen samt angav att debitering på Plutus skulle ske Euro. Sedan dess betalar jag med Curve varpå Euro dras direkt från Plutuskortet. Jag får helt enkelt ha denna lösning fram till att jag har 100 PLU på kontot och därmed går upp till Premium-nivå och slipper valutaväxlingspåslaget. 

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis känns det svårt att rekommendera användning av ett kryptokort, i Sverige, med så hög valutaväxlingsavgift. Visserligen finns det två lösningar, via Curve eller att hålla 100 PLU, men det drar självklart ner slutbetyget kring användarvänlighet. 

Bortsett från problemet med valutapåslaget kan jag rekommendera kortet till personer som känner sig trygg med att använda Metamask. Önskas istället ett kryptokort som det är enklare att skicka kryptovaluta till rekommenderas exempelvis Wirex eller Crypto.com. 

Sandra Attermo Publicerad 2/1/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/16/2023