Vilket skydd ger försäkringen?

Dagligvaruförsäkring ger ersättning motsvarande ”en månads inköp av dagligvaror” i det fall som försäkringstagaren blir sjukskriven eller arbetslös, till 100%. Vid dessa tillfällen minskar inkomsten kraftigt och det kan vara svårt att få ihop ekonomin. Denna försäkring hjälper därmed till med kostnaden för vardagsinköpen i en månad. 

Dagligvaror = Kortföretaget Visa har kategoriserat alla butiker som tar emot kortbetalningar. Med dagligvaror menas inköp i butiker i kategorierna ”Livsmedelsbutiker / Stormarknader” samt ”Övriga mataffärer”. 

Då får du ersättning

Om försäkringstagaren blir arbetslös eller sjukskriven, i minst 30 dagar, kan ersättning sökas. Det är alltså 30 dagars karenstid innan ersättning är möjligt att få. 

Utbetalning

Om villkoren ovan är uppfyllda kommer försäkringsbolaget att beräkna genomsnittlig summa för dagligvaror under de tre senaste månaderna. Detta genom att analysera de kortinköp som skett med Norwegian kreditkort. Det är sedan detta belopp som betalas ut till kortkontot, men mest 10 000 kronor. 

Exempel

Anna har Norwegiankortet och använder det för sina vardagsinköp. I maj handlar hon livsmedel och andra dagligvaror för 6 000 kronor, i juni 7 000 kronor och i juli 9 000 kronor. Hon blir sjuk i början av augusti och ansöker därför om ersättning i början av september. 

Bank Norwegian ser att genomsnittliga månatliga inköpet, över tre månader bakåt, var på 7 333 kronor. Det beloppet betalas ut till Annas kortkonto. 

Så får du dagligvaruförsäkring

Försäkringen ingår som en förmån i Norwegiankortet. Det innebär att alla som har detta kreditkort automatiskt får ta del av detta ekonomiska skydd. Kreditkortet har ingen årsavgift vilket innebär att försäkringen går att nå utan kostnad. 

Alternativ till dagligvaruförsäkring

Dagligvaruförsäkringen förväntas ge ekonomisk trygghet vid de tillfällen då personen oväntat får betydligt mindre inkomst. Detta genom att ge ett belopp vid sjukdom eller arbetslöshet.

Det finns flera andra försäkringar som ger ett liknande skydd. En skillnad är däremot att ingen av de är gratis. Dessa kan dessutom kombineras med dagligvaruförsäkringen vilket innebär att ersättning nås från flera håll. 

  • Inkomstförsäkring - Ger kompletterande ersättning, utöver A-kassa, så att du får 80% av din lön vid arbetslöshet. 
  • Trygghetsförsäkring – Ger ett förutbestämt belopp om personen blir arbetslös eller sjukskriven. 
  • Betalskydd – Kan ge ersättning vid sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller dödsfall. Vid dessa tillfällen (ej dödsfall) ersätts en viss procent av aktuell kreditkortsfaktura varje månad. Därmed behöver inte denna faktura betalas så länge som försäkringen ger ersättning. Vid dödsfall brukar hela skulden skrivas av. 

Vanliga frågor om Dagligvaruförsäkring

Kan ersättning nås från flera olika försäkringar vid arbetslöshet?
Vad är skillnaden på dagligvaruförsäkring och betalförsäkring?
Vilka försäkringsbolag erbjuder dagligvaruförsäkring?
Vad kostar dagligvaruförsäkring?
Ylva Bergström Publicerad 9/14/2023

Jag heter Ylva och jag har haft nöjet att arbeta som rådgivare för Alltomkreditkort.se sedan 2022. En viktig del av mitt ansvar är att se till att vi publicerar intressant och användbar information för våra läsare. Dessutom är jag alltid uppmärksam på viktiga ändringar som kan påverka våra läsare och ser till att vår webbplats alltid är uppdaterad med de senaste nyheterna och förändringarna inom kreditkortsbranschen.