Vad är dagligvaror försäkring/ Matförsäkring?

Dagligvaruförsäkring är en kostnadsfri försäkring som ger dig ersättning om du blir arbetslös eller sjukskriven under en längre tid. Nedan beskrivs hur försäkringen fungerar samt vilka kreditkort som har denna försäkring.

Detta skyddet ger dagligvaruförsäkringen

Dagligvaruförsäkring ger ersättning motsvarande ”en månads inköp av dagligvaror” i det fall som försäkringstagaren blir sjukskriven eller arbetslös, till 100%. Vid dessa tillfällen minskar inkomsten kraftigt och det kan vara svårt att få ihop ekonomin. Denna försäkring hjälper därmed till med kostnaden för vardagsinköpen i en månad. 

Dagligvaror = Kortföretaget Visa har kategoriserat alla butiker som tar emot kortbetalningar. Med dagligvaror menas inköp i butiker i kategorierna ”Livsmedelsbutiker / Stormarknader” samt ”Övriga mataffärer”. 

Då får du ersättning

Om kortinnehavaren blir arbetslös eller sjukskriven kan ersättning sökas från dagligvaru- eller matförsäkringen. Det brukar krävas att personen varit arbetslös/sjukskriven i minst 30 dagar i följd innan ansökan kan ske. 

Utbetalning

Om villkoren ovan är uppfyllda beräknas en engångssumma ut. Denna summa beräknas oftast på hur mycket kortinköp som skett under de senaste månaderna. Det kan exempelvis vara att beloppet motsvarar den genomsnittliga summan för alla kortinköp som skett, av dagligvaror, under de senaste tre månaderna. 

Vilka inköp som omfattas av försäkringen kan variera mellan olika kort. Med ICA Bankkort Plus gäller exempelvis enbart inköp som skett hos ICA eller Apoteket Hjärtat.

Exempel

Anna har ICA Bankkort Plus och använder det för sina vardagsinköp. I maj handlar hon livsmedel och andra dagligvaror för 6 000 kronor hos ICA. I juni var summan 7 000 kronor och i juli 9 000 kronor. Hon blir sjukskriven i juli och ansöker om ersättning i augusti. 

ICA beräknar de genomsnittliga inköpen, hos ICA och Apoteket hjärtat, till 7 333 kronor per månad. Eftersom två månadsbelopp betalas ut beräknas ersättningen till 14 666 kronor. Däremot har ICA ett maxtak på 10 000 kronor vilket innebär att Anna får ett presentkort på ICA på detta belopp.

Så får du dagligvaruförsäkring

Matförsäkring ingår i ICA Bankkort Plus. Det är för tillfället det enda kreditkort som har denna försäkring då Norwegian slutade erbjuda försäkringen i början av 2024. 

Alternativ till dagligvaruförsäkring

Dagligvaruförsäkringen/Matvaruförsäkringen förväntas ge ekonomisk trygghet vid de tillfällen då personen oväntat får betydligt mindre inkomst. Detta genom att ge ett belopp vid sjukdom eller arbetslöshet.

Det finns flera andra försäkringar som ger ett liknande skydd. En skillnad är däremot att ingen av de är gratis. Dessa kan dessutom kombineras med dagligvaruförsäkringen vilket innebär att ersättning nås från flera håll. 

  • Inkomstförsäkring - Ger kompletterande ersättning, utöver A-kassa, så att du får 80% av din lön vid arbetslöshet. 
  • Trygghetsförsäkring – Ger ett förutbestämt belopp om personen blir arbetslös eller sjukskriven. 
  • Betalskydd – Kan ge ersättning vid sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller dödsfall. Vid dessa tillfällen (ej dödsfall) ersätts en viss procent av aktuell kreditkortsfaktura varje månad. Därmed behöver inte denna faktura betalas så länge som försäkringen ger ersättning. Vid dödsfall brukar hela skulden skrivas av. 

Vanliga frågor om Dagligvaruförsäkring

Kan ersättning nås från flera olika försäkringar vid arbetslöshet?
Vad är skillnaden på dagligvaruförsäkring och betalförsäkring?
Vad kostar dagligvaruförsäkring?
Vilka försäkringsbolag erbjuder dagligvaruförsäkring?
Ylva Bergström Publicerad 9/14/2023

Jag heter Ylva och jag har haft nöjet att arbeta som rådgivare för Alltomkreditkort.se sedan 2022. En viktig del av mitt ansvar är att se till att vi publicerar intressant och användbar information för våra läsare. Dessutom är jag alltid uppmärksam på viktiga ändringar som kan påverka våra läsare och ser till att vår webbplats alltid är uppdaterad med de senaste nyheterna och förändringarna inom kreditkortsbranschen.

Uppdaterad 1/19/2024