Detta är Double Dipping

Det finns ingen exat definition på vad Double Dipping är. I denna guide definieras det med följande:

  • Ett kortinköp sker
  • Bonuspoäng tjänas från två olika källor
  • Bonuspoängen kan på något sätt kunna användas inom samma bonusprogram

Exempel:

Handla via SAS EuroBonus Shop och få EuroBonuspoäng för varje inköp på medlemsportalen. Betala med ett SAS EuroBonus kreditkort och få även EuroBonuspoäng från kortinköpet. 

Via ett enda kortinköp har du fått poäng från två olika källor. Dessa kan användas inom samma bonusprogram. 

Så fungerar det med separata medlemsprogram

Vanligtvis klassas det inte som Double Dipping om poäng tjänas via två olika bonusprogram men där poängen inte kan växlas till att användas inom ett enda av dessa. 

Om du exempelvis använder ett kreditkort med bonus från Amex, får du bonus på varje krona. Betalas inköp hos ICA samlas även ICA-bonus via ICA´s medlemsprogram. Men inga av dessa poäng kan växlas till de andra.  Det går självklart att kombinera olika butikers medlemsprogram med bonus från kreditkort. Det är lönsamt men enligt definitionen ovan är det inte Double Dipping

Double Dipping med Amex

Nedan presenteras ett par exempel på Double Dipping. Om inget annat anges sker beräkningar utifrån att inköpen har skett med kreditkortet SAS Amex Classic som ger 10 EuroBonus poäng per 100 kronor. Det finns kort som ger ännu fler poäng men då tillkommer i stället en årsavgift. 

Kombinera Nordic Choice Hotell med Coop

Att gå med i Nordic Choice Hotells medlemsprogram, Strawberry, är gratis. Därefter kan poäng tjänas för varje hotellnatt som bokas på hotellkedjan. 

Det är även möjligt att växla Coop-poäng till Strawberry. För 60 000 Coop-poäng uppnås 7500 Strawberry vilket räcker till en hotellnatt. Växlingskursen är alltså 8:1. På detta sätt går det att snabbare spara ihop till hotellnätter. 

Exempel:

Boka en hotellnatt för 1500 kronor och få 1500 Strawberry. Betala med Coops kreditkort och få 0,5 poäng per krona. Det ger alltså 750 poäng som kan växlas till cirka 93 Strawberry. I detta exempel är förtjänsten alltså relativt liten. Kom ihåg att det krävs minst 40 000 Coop-poäng innan växling kan ske. 

Kombinera Preem och EuroBonus

I likhet med hos ICA och Coop kan valfria kort kopplas till Preems medlemsprogram. Det går sedan att välja om rabatt ska ges direkt på inköpet eller om EuroBonus ska tjänas in. Detta alltså utöver eventuella förmåner som ges med kreditkortet. Kopplingen ger 2 EuroBonus per liter. 

Exempel:

Köp 50 liter drivmedel för 750 kronor. Få 100 poäng via kopplingen till Preems program samt 75 poäng från kreditkortet. 

Kombinera EuroBonus och EuroBonus m.fl

Det finns även tillfällen då dubbla vägar kan nås – via samma bonusprogram. Om detta är korrekt ”Double Dipping” finns det delade meningar om men resultatet blir detsamma. 

Genom att logga in på SAS EuroBonus Shop, och därefter genomföra köp hos samarbetspartners, tjänas EuroBonus. Betalas inköpet med ett kreditkort, som ger dessa poäng, uppstår Double Dipping. 

Exempel 1:

Inköp via EuroBonus Shop ger 50 poäng per 100 kronor i värde på presentkort från Zupergift. Skulle inköpet skett med Amex Classic skulle även 10 poäng uppnås via kreditkortet. Så totalt 60 poäng. Detta i stället för enbart 10 poäng om presentkortet hade betalats direkt via Zupergifts hemsida. 

På detta sätt går det att genomföra Double Dipping i ett stort antal butiker. Detta alltså genom att köpa deras presentkort via Eurobonus Shop. 

Exempel 2:

Varje bokning på Scandic Hotell ger 500 EuroBonus poäng. Boka en natt på hotellet för 1000 kronor och få dessa 500 p samt de 100 poäng som kreditkortet ger. Det finns liknande erbjudanden, via SAS, hos exempelvis hyrbilsföretag. 

Även via Coop och ICA:

Både Coop och ICA har liknande erbjudande. De som köper varor eller tjänster från samarbetspartners kan därmed få extrapoäng – utöver det som tjänas med det kreditkort som används vid betalning. Poängen hos ICA kan däremot inte växlas till andra bonusprogram. 

Kombinera Amex och Flyg- eller hotellkedja

Med de flesta kreditkort från Amex tjänas Amex-poäng på samtliga inköp. Tack vare samarbete med en rad olika flygbolag och hotellkedjor kan växling ske till dessa medlemsprogram. Exempelvis går det att växla till poäng inom EuroBonus, FinnAir Plus, Hilton och Radisson. Genom medlemskapet hos dessa bolag samlas poäng och genom att betala med Amex samlas ytterligare poäng. 

Exempel:

En person är medlem på lägsta medlemsnivån hos Radisson. En hotellnatt bokas för 1000 kronor (100 USD). Det ger 800 Radisson Reward. Dessutom tjänas 1000 Amexpoäng vilka kan växlas till 125 Radison Rewards. 

OBS! Kom ihåg att växling av poäng ibland enbart kan ske åt ena hållet. Så är det bland annat med exemplet med Radisson ovan. 

Vanliga frågor om Double Dipping

Vad är fördelen med Double Dipping?
Finns möjligheten med Double Dipping på alla kreditkort som har bonus?
Finns det Tripple Dipping?
Kostar Double Dipping något?
Ylva Bergström Publicerad 5/15/2023

Jag heter Ylva och jag har haft nöjet att arbeta som rådgivare för Alltomkreditkort.se sedan 2022. En viktig del av mitt ansvar är att se till att vi publicerar intressant och användbar information för våra läsare. Dessutom är jag alltid uppmärksam på viktiga ändringar som kan påverka våra läsare och ser till att vår webbplats alltid är uppdaterad med de senaste nyheterna och förändringarna inom kreditkortsbranschen.

Uppdaterad 8/2/2023