Så fungerar ICA-bonus 

Att vara ”Stammis” hos ICA innebär att poäng samlas på alla inköp som sker på ICA. En krona ger en poäng. Om minst 2000 poäng samlas ihop under en månad betalas en bonuscheck ut på 25 kronor. Se hela poängtabellen under punkt 2.   

1. Aktivera ”Dubbelbonus”

Det enklaste sättet att maximera ICA-poängen är att aktivera ”Dubbelbonus”. Då ges dubbla poäng på samtliga inköp hos ICA samt köp hos Apoteket Hjärtat. 

Dubbelbonus aktiveras automatiskt förutsatt att betalning sker med ett bankkort eller kreditkort från ICA samt att personen har något av följande hos ICA-banken:

  • Månadssparande med totalt saldoökning på minst 500 kronor
  • Har lönekonto dvs. att lön, CSN, bidrag eller pension går in på kontot
  • Bolån eller privatlån
  • Minst 50 000 kronor totalt
  • Medkontohavare till en person som uppfyller ett av dessa kriterier

Nackdelen är att bankkortet och kreditkortet kostar ett par hundra kronor per år. Ett gratis alternativ är Maestrokortet men det har en åldersgräns på 21 år. Samtidigt ger kreditkortet även en rad andra fördelar via exempelvis ett flertal försäkringar.

2. Ha koll på bonusnivån varje månad

Den sista dagen varje månad kontrollera ICA hur många stammispoäng du samlat ihop och betalar ut bonuscheck utifrån detta. 

  • 2 000 – 3 999 stammispoäng ger 25 kronor
  • 4 000 – 5 999 stammispoäng ger 50 kronor
  • 6 000 – 7 999 stammispoäng ger 75 kronor
  • 8 000 eller fler stammispoäng ger 150 kronor

(Det finns däremot ett undantag. En person som samlar 1 000 – 1 999 poäng två månader i rad kommer att få 20 kronor utbetalat.) 

En person som har 3998 poäng kommer alltså att få 25 kr varpå resterande poäng försvinner. Inför varje ny månad nollställs nämligen insamlingen av poäng. I detta fall hade personen tjänat på att köpa något för 2 kronor på ICA för att gå upp en nivå och få ytterligare 25 kr i bonuscheck. 

Kom ihåg att bonus som kommer från samarbetspartners eller ICA-banken inte påverkar denna nivå. Kontrollera din bonusnivå i slutet av månaden genom att logga in på bonussidan på ICA.se

3. Samla 8000 poäng varje månad - tillsammans

Om två personer handlar för 4000 kronor vardera kommer de att få 50 kronor var i bonus per månad. En person som däremot själv handlar för 8000 kronor kommer få 150 kronor.  I början är det nämligen 25 kr i bonus per 2000 poäng. Men sista steget har en "extrabonus". Skulle dessa två personer koppla samman sina konton, och därmed samla tillsammans, skulle de få 150 kronor att dela på. De får därmed 75 kronor var - istället för 50 kronor. 

4. Samla aldrig mer än 8000 poäng en månad

Som tabellen visar får en person som handlar för 8 000 kronor under en månad lika mycket tillbaka som den som handlar för 25 000 kronor. Som mest kan nämligen 150 kronor betalas ut per månad. Ska mycket stora inköp ske kan det alltså vara smart att dela upp inköpen över två olika månader. 

5. Dela Stammiskonto

Har du svårt att nå upp till upp till 2000 poäng per månad? Dela stammiskonto med en vän eller familjemedlem. Då kommer samtliga stammispoäng att samlas i en enda pott vilket gör att de högre nivåerna snabbare nås. Alla som är anslutna kan sedan utnyttja värdechecken. 

6. Betala med kort från ICA – och ofta

Vid betalning med ett bankkort eller bonuskortet från ICA ges 20 extrapoäng per köptillfälle. Detta utöver de ordinarie 1 poäng per krona. Dessa extrapoäng ges oavsett om ett enda tuggummi köps eller om det handlar om storhandling. Den som därmed delar upp sina inköp över flera tillfällen kommer få fler poäng än om en enda storhandling sker.

7. Se till att hela familjen samlar

7. Se till att hela familjen samlar

Som visas ovan är det fördelaktigt att betala med ett kreditkort från ICA. Detta både utifrån att det kan ge dubbelbonus samt 20 extrapoäng per inköpstillfälle. Se till att alla har varsitt kort. Önskas flera kreditkort inom samma familj finns en fördel att skicka in blanketten ”Anmälan Familj” varpå rabatt ges på månadskostnaden. 

Lägg även in kortet i ICA-appen så att andra familjemedlemmar kan betala med mobilen och på detta sätt samla bonus. Det kan även vara smart att koppla kortet till Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay för att på så sätt alltid har det tillgängligt. 

Kom ihåg att vid betalning med Apple, Samsung eller Google behöver dessa kopplas till ICA-bonusprogram. Detta utifrån att betalning sker med ett unikt kortnummer. 

8. Koppla alla kort

I kassan på ICA kan samtliga bank- och kreditkort kopplas till ett ICA-konto. När sedan betalning sker med något av dessa kort samlas automatisk stammispoäng utan att legitimation eller ICA-kort behöver dras. 

Nackdelen är att maximalt 5 kort kan kopplas.

9. Använd Curve Black eller Metal

Curve är en betaltjänst med ett eget betalkort. I dess app läggs andra kort in som därmed debiteras när Curve-kortet används. Curve har alltså inget eget saldo utan debiterar alltid ett externt kort. Fördelen blir att flera olika kort kan läggas in i appen och när Curvekortet används väljs, via appen, vilket kort som pengar ska dras ifrån. 

Om Curve Black eller Curve Metal används ges möjlighet att välja 3 respektive 6 butiker där 1 % i bonus ges. En av de butiker som kan väljas är ICA. Bonusen betalas ut som Curve Cash vilket sedan automatiskt används vid kommande betalningar. En person som har dubbelbonus på ICA kan därmed lägga in sitt ICA-kort i appen och totalt få 3 % på alla inköp. 

Nackdelen är däremot att Black kostar 9.99 EUR/månad och Metal 17.99 EUR/månad.

10. Medlemskap i Klubb Hjärtat

Att bli medlem i Klubb Hjärtat (Apoteket Hjärtat) är gratis och sker i kassan. Med ett medlemskap ges 1 ICA-poäng per krona. Sker betalning med ett kort från ICA ges ytterligare 20 p per inköpstillfälle (se punkt 5 ovan)

11. Försäkringar hos ICA

Varje försäkringspremie som betalas till ICA-banken räknas automatiskt in i stammispoängen. 

12. Elavtal hos Bixia

El som köps in via elbolaget Bixia ger 2 poäng per kWh som förbrukas. Nya kunder får även 500 kronor i ICA-välkomstbonus. Köp solceller och få 1800 kronor utbetalat över 12 månader efter att första fakturan är betald. Köp laddbox och få 1000 kronor utbetalt i bonus över 10 månader. 

För att få detta krävs att bokning sker via ICA's kampanjsida.  

13. Hemstädning via Hemfrid

Även all hemstädning via Hemfrid poäng. Dessutom ges flera rabatter för nya kunder. För att få detta krävs att bokning sker via ICA's kampanjsida.

14. Abonnemang hos BookBeat

Med abonemang hos BookBeat ges poäng för motsvarande 15 kronor per månad. Nya kunder får även 100 kronor i välkomstbonus. För att få detta krävs att bokning sker via ICA's kampanjsida.

15. Betala åt andra

Ta på dig att köpa in mat till festen eller semesterresan. Du får tillbaka pengarna från dina vänner och tjänar själv extra bonuspoäng. Detta är däremot inte unikt för just ICA utan ett sätt att maximera bonus oavsett bonusprogram. 

Håkan Eriksson Publicerad 7/27/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/12/2024