Använd Google Pay

För att använda Google Pay behöver först ett, eller flera, kort registreras i denna digitala plånbok. Det är därmed dessa kort som kommer belastas vid betalning. Vid betalning behöver sedan bara mobilens baksida hållas upp någon centimeter från betalterminalen – på samma sätt som ”blipp” används med betal- och kreditkort. 

Utöver att betala i fysiska butiker kan Google Pay användas för att köpa varor och tjänster av Google och i ett flertal appar. 

Systemkrav

  • Android - Betalning kan ske med alla enheter som har Android Lollipop 5.0 eller senare uppdateringar av detta operativsystem. 
  • NFC – Mobilen behöver även ha NFC (Near Field Communication) som funktion. Det är däremot möjligt att betala online utan NFC-funktion. 

Alla nyare modeller med Android uppfyller dessa krav. På äldre modeller kan operativsystem kontrolleras i ”Inställningar”. 

Betala med Google Pay

1. Ladda hem – eller förinstallerad

I de flesta fall är Google Pay reda förinstallerat på mobilen. I annat fall kan appen laddas hem från Google Play. 

2. Lägg till kort

Första steget är att lägga till de bank- och kreditkort som önskas användas i tjänsten. Det kan ske i appen Google Pay men flera kortutgivare erbjuder även kortregistrering via deras egen app. Detta gäller exempelvis Nordea. 

  • Öppna Google Pay
  • Klicka på ”Betalningssätt” och följ de instruktioner som visas
  • Godkänn villkoren och bekräfta registreringen via bankens instruktioner

Bekräftelse/verifiering av kortet behöver ske mot kortutgivaren. Hur verifiering sker beror därmed på bankens säkerhetsrutiner.

Det är möjligt att lägga in flera kort och därefter välja vilket kort som ska vara förvalt. Med förvalt menas att det är detta kort som används vid betalning. I appen kan även kort som inte önskas användas tas bort. 

3. Betala i butik

Beroende på belopp sker betalning på två olika sätt. Är beloppen under gräns för PIN-kod (exempelvis 200 kr) räcker det med att telefonen är ”vaken” och att baksidan på telefonen hålls nära betalningsterminalen. Detta på samma sätt som ”blipp” fungerar med bank- och kreditkort. I detta fall behöver alltså inte telefonen låsas upp. 

När mobilen hålls nära betalterminalen skickas automatiskt ett virtuellt kortnummer till terminalen. Det betyder att de kortnummer som är inlagda i appen aldrig lämnas ut vid betalning. Istället skapas dessa virtuella kortnummer av appen vilket är grunden för en hög säkerhetsnivå. 

Vid betalning kommer en blå bock visas på skärmen som påvisar att betalning har genomförts. Vid högre belopp behöver även mobilen låsas upp – som en säkerhetsfunktion. 

4. Betala till Google eller i appar

Vid köp av produkter/tjänster från Google kan Google Pay användas som betalningsalternativ. I flera appar, som kan laddas hem via Google Play, ges även denna möjlighet. Vid betalning finns i detta fall en knapp med texten ”G-Pay” eller ”Buy with G Pay”. Klicka på knappen, ange leveransadress och bekräfta betalningen i appen. 

Debet- och kreditkort med Google Pay

Samtliga kort är inte kompatibla med Google Pay. Önskas betalningar ske med detta betalningsalternativ är det alltså viktigt att kontrollera om kortet är kompatibelt innan det beställs. Exempel på kort är de som nämns nedan. När Google Pay lanserades i Sverige var det bara två banker som var anslutna. Sedan dess har allt fler banker och finansiella institut valt att ansluta sig och därmed öka användarvänligheten för deras kunder. 

(Listan är ej komplett utan enbart ett exempel på kort med Google Pay)

Google Pay och iPhone

I USA kan Google Pay även användas på iPhone. Men detta med begränsat antal funktioner. Det går exempelvis att föra över pengar till andra användare, dela på kvitton och skicka betalningsbegäran. 

För att nå flera funktioner bör Istället Apple Pay användas. Denna betaltjänst har stora likheter med Google Pay men är enbart utvecklad för Apples produkter. 

Övriga funktioner

Google Pay är inte enbart en funktion för att betala med mobilen, både i fysiska butiker och online. I appen finns även flera smidiga funktioner som gör det enklare att betala både till företag och privatpersoner. Däremot är vissa funktioner begränsade till vissa länder. 

Gruppbetalning & Förfrågan

Appen kan användas för att skicka pengar till en vän eller skapa betalningsförfrågningar (likt Swish). Det går även att dela upp en större betalning på flera personer, vilket är smidigt om ett sällskap är ute och äter. I appen visas det sedan tydligt vem som betalat och inte. (Fungerar enbart i USA)

Få överblick

Se alla transaktioner, aktuellt saldo samt hur mycket du har spenderat under aktuell månad. Exempelvis går det att filtrera fram samtliga transaktioner som skett hos en viss butik. Det är även möjligt att skapa flera konton och grupper för att enklare få en planerad ekonomi. 

Ytterligare kopplingar

Till Google Pay kan bankkonton, kort, Gmail och Google Photos kopplas. 

Betala kollektivtrafik

I vissa kommuner i Sverige är det möjligt att betala med Google Pay inom kollektivtrafiken. Ett enklare, och snabbare, sätt att betala för sin resa. 

Hantera flygbiljetter, konsertbiljetter m.m.

Appen kan även användas för att lagra flygbiljetter och andra digitala biljetter. Efter att köpet har genomförts klickar du på ”G-Pay” alternativt ”Spara till Google Pay”.  Tjänsten är främst tillgänglig i USA. 

Vanliga frågor om Google Pay

Kostar Google Pay extra?

Nej, tjänsten är gratis att ansluta sig till och kostar inget att använda. 

Vad gör jag om mobilen blir stulen?

Blir mobilen stulen bör den direkt spärras. Det finns flera tjänster som kan användas för att spärra en mobil på distans. 

Är Google Pay säkert?

Ja, det är ett säkert betalningsalternativ. En fördel mot att betala med kort är att kortnumret aldrig visas eller ges ut. 

Vilka kort kan kopplas med Google Pay?

Det finns många kreditkort som kan kopplas till Google Pay, bland annat Bank Norwegian och Klarnakortet.