Fördelen med många kreditkort

Den primära fördelen med att ha flera kreditkort är att antalet förmåner som kan utnyttjas blir fler. Ett kort kan exempelvis ha extra förmånlig reseförsäkring, och därmed användas vid inköp av utlandsresor, medan ett annat används för att få rabatt på bensin, hotell och upplevelser. 

Exempel:

Anna har fokus på att hålla nere kostnaderna i vardagen och har därför tecknat Re:member flex, Shell Mastercard samt ICA´s kreditkort. Av dessa är det enbart ICA som har en årsavgift. Detta på 324 kronor.  

Shell

Till vardagliga inköp använder hon Shell Mastercard. Detta utifrån att kortet ger 0,5 % i bonus på alla inköp samt rabatt på drivmedel som de tankar hos Shell. Med kortet ingår även flera försäkringar som gör bilägandet säkrare. 

Re:member Flex

När Anna ska handla via en e-butik använder hon oftast Re:member Flex. Detta utifrån att kortet ger hög cashback i över 300 e-butiker. Bland annat får hon ca 5 % rabatt på hotellnätterna via Hotels.com samt rabatt på både klädinköp hos Ellos och leksaker hos Lekia. Vid inköp av utlandsresor betalar hon även med detta kort för att få tillgång till en gratis reseförsäkring. 

ICA

ICA´s kreditkort har hon tillsammans med sin sambo och delar på detta sätt enkelt upp kostnaden för mat varje månad. Tack vare att hon betalar med kortet, samt har fondsparande hos ICA, får hon även dubbelbonus på alla inköp. Dubbelbonusen gör att hon tjänar in mer bonus än vad kortet kostar per år. Vid inköp av hemelektronik eller vitvaror använder hon även detta kort för att få allriskförsäkring och extra garantiår. 

Nackdelen med många kreditkort

Det finns ett par nackdelar med att ha flera olika kreditkort. Framförallt handlar det om försämrad kreditvärdighet. 

Sämre kreditvärdighet

En persons kreditvärdighet påverkas av ett flertal olika faktorer. Något som väger tungt är antal lån och krediter samt totalt belopp på dessa. Ju större totalt kredit- och lånebelopp desto sämre kreditvärdighet. 

När ett kreditkort tecknas kommer hela kreditgränsen belasta kreditvärdigheten. Har ett kort högsta möjliga kredit på 50 000 kronor kommer alltså detta likställas med att personen har ett lån på 50 000 kronor. Detta oavsett om personen använt krediten eller inte. Med många kort kan det bli ett väldigt stort belopp. 

En låg kreditvärdighet kan påverka personens möjlighet att få lån samt försämra räntenivån som bankerna erbjuder på lånen. 

Svårt att ha kontroll på krediten

Med många kreditkort blir det även svårare att ha överblick på hur stor kredit som utnyttjats under månaden och som därmed förväntas återbetalas kommande månad. Risken är helt enkelt att ett större belopp utnyttjas än som kan hanteras. 

Svårt att ha koll på korten

Ännu en nackdel är att det kan vara svårt att hålla rätt på alla kort. En enkel lösning på det är däremot att skaffa Curve – en tjänst som gör att förmåner på flera olika kort kan utnyttjas via ett enda kort. 

Hur många kreditkort kan man ha?

Det som alltså avgör hur många kreditkort man kan ha – eller bör ha – är följande:

1. Din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet påverkar både möjligheten att få lån samt låg ränta. Personer som redan har svag kreditvärdighet bör vara försiktig med att teckna många kreditkort. Din kreditvärdighet hos UC kontrolleras enklast på Minuc.se.

2. Att du använder förmånerna frekvent

En rekommendation är att ha kvar de kort vars förmåner används frekvent. Skaffades ett kreditkort inför en utlandsresa och ingen annan utlandsresa planeras under flera år kan kortet lika gärna sägas upp. 

3. Din förmåga att hantera krediter

En del personer kan ha 4 – 5 olika kort hemma utan att använda dem till mer än när förmåner kan utnyttjas. Andra lockas av den tillgängliga krediten och drar snabbt på sig stora, och dyra, kreditlån. De som lockas till överkonsumtion bör inte ha många kreditkort då det kan leda till stora skulder. 

Vanliga frågor om att ha många kreditkort

Hur många kreditkort är för många?
Varför ska man ha mer än ett kreditkort?
Kan det påverka mig negativt att ha flera kreditkort?
Vilka kreditkort är bra att kombinera?
Lozan Hamid Publicerad 8/23/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 9/15/2023