Kreditkort med låga krav
Vad är kreditvärdighet?
Kortfattat kan kreditvärdighet förklaras med en persons förmåga att återbetala en skuld.
När en lån- eller kreditansökan skickas in genomförs alltid en kreditupplysning via ett av Sveriges upplysningsföretag. På dessa upplysningar finns en mängd information om personens privatekonomi samt ett sammanlagt kreditbetyg. Detta kreditbetyg speglar alltså personenens totala kreditvärdighet. Exempelvis påverkas betyget av deklarerad inkomst, aktuella lån och krediter, civilstånd och ägande av fastigheter.
Ett högt kreditbetyg påvisar att personen har god ekonomi och att det är en låg risk för en bank, eller annan kreditgivare, att ge ett lån. Ett lågt betyg innebär att risken är stor vilket resulterar i att många banker och långivare nekar ansökan.
Detta innebär dålig kreditvärdighet
Med dålig kreditvärdighet anses risken vara stor att du inte kommer kunna återbetala lån och krediter enligt avtal. Det i sig innebär att det blir betydligt svårare att få dessa beviljade.
På de låne- och kreditprodukter som har individuell ränta kommer även räntan bli betydligt högre. Detta för att banken förväntas kompensera den förhöjda risken.
Krav på alla kreditkort
Samtliga kreditkortsföretag har fyra punkter som måste vara uppfyllda för att de ska kunna bevilja kortansökan.
- Myndig - Personen ska vara minst 18 år gammal och myndig.
- Ej betalningsanmärkning – Inget kreditkortsföretag godkänner anmärkningar
- Kronofogden – Inget kreditkortsföretag godkänner skuldsaldo hos Kronofogden
- Inkomst – Personen måst ha en deklarerad inkomst. Däremot kan det krävas olika hög inkomst beroende på kort.
Utöver dessa punkter behöver personen ha en tillräckligt hög kreditvärdighet utifrån kortföretagets regler. De utgår generellt från de kreditbetyg som upplysningsföretagen skapar.
Exempel på kreditkort med låga krav
Det finns inget kreditkortsbolag som exakt anger vilken kreditvärdighet som krävs för att deras kort ska kunna tecknas. En del anger en lägsta inkomstnivå men inte mer än så. En mycket vanlig nivå är 100 000 kr eller 120 000 kr per år. Men kom ihåg att det inte bara är inkomsten som avgör en persons totala kreditpoäng utan även exempelvis lån, ålder, civilstånd m.m.
Exempel på kort som kan vara lättare att få än andra är:
- Resurs Classic är ett av de kreditkorten med allra lägst kreditgräns. Det är möjligt att ansöka om kreditgräns på 10 000 – 30 000 kr. I likhet med andra kort från Resurs erbjuds räntefri delbetalning och att kortet kan användas för att betala räkningar eller till saldoöverföring. Dessutom ingår reseförsäkring.
- Lunar Standard är ett debetkort utan årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag. I dess app finns ett flertal funktioner som underlättar planering och hantering av privatekonomin. Bland annat budget, budgetuppföljning samt sparkonto och investeringar. Lunar är även känd för att ofta ge Sveriges bästa ränta.
- re:member flex är ett med relativt låga krav som passar dig med låg kreditvärdighet. Kortet är gratis och erbjuder en maxkredit på 100 000 kr och 56 räntefria dagar. re:member flex erbjuder flera förmåner såsom rabatt i över 300 butiker samt flera tillvalsförsäkringar.
- Bank Norwegian är ytterligare ett kreditkort med låga krav. Bank Norwegian är utan årsavgift och erbjuder flygbonus på alla köp. Med kortet kan du erhålla upp till 100 000 kr i maxkredit och ta del av 45 räntefria dagar.
Förbättra kreditvärdighet – 5 steg
Nedan presenteras hur du kan öka din kreditvärdighet via fem steg. Kom ihåg att det tar tid innan eventuella ändringar i privatekonomin kommer speglas i ett förbättrat kreditbetyg.
1. Förstå vad som påverkar
För att förbättra sin kreditvärdighet är det viktigt att förstå vad som påverkar nivån samt på vilken nivå den är idag. Första steget är därmed att använda exempelvis UC eller Creditsafe för att ta en kreditupplysning på sig själv. På den upplysningen kommer även upplysningsföretagets totala betyg (kreditpoäng) presenteras. Via tjänsten Kreditkollen hos UC kommer även tips ges på hur du kan öka din kreditvärdighet över tid.
2. Lös lån och krediter
Försöka att betala av lån och krediter. Om du har ett kreditkort kommer kortets fulla kredit att påverka din kreditvärdighet. Detta oavsett om du använder kortet eller inte. Säg därför upp kort du inte använder. Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se vilka öppna krediter och lån du har.
3. Utnyttja bolån eller samlingslån
Håll nere antalet lån och välj de ”bättre” låneformerna. Det är alltså bättre att ha ett bolån än ett privatlån osv. Har du möjligheten att höja bolånet och använda summan för att betala av andra lån och krediter är detta alltså positivt. Alternativet är att teckna ett samlingslån (privatlån) för att betala av alla övriga skulder.
4. Påverka inkomsten
Att påverka inkomsten är inte lätt. Dessutom tar det lång tid innan inkomsten påverkar kreditvärdigheten då upplysningsföretagen ser på deklarerad inkomst från föregående år. Men det är ändå viktigt att förstå att detta något som långsiktigt kan öka ditt kreditbetyg.
5. Undvik betalningsanmärkningar
En av de punkter som allra mest påverkar en persons kreditvärdighet negativt är eventuella betalningsanmärkningar. De är aktiva i tre år och innebär exempelvis att det blir betydligt svårare att få kreditkort och lån.
Undvik betalningsanmärkningar genom att alltid betala alla fakturor i tid samt läsa och förstå eventuella brev från inkassoföretag och Kronofogden. Har du inte möjlighet att betala fakturor bör du direkt kontakta företaget du är skyldig pengar.
Skaffa kreditkort – eller inte?
Bör en person med dålig kreditvärdighet skaffa kreditkort? Det beror framförallt på personens totala ekonomiska situation. En person kan exempelvis ha låg kreditvärdighet på grund av låg deklarerad inkomst men sedan deklarationstillfället fått kraftig löneförhöjning. Ekonomin kan alltså vara betydligt stabilare än vad upplysningsföretagens sammanlagda kreditpoäng anger.
Fördelar
- Ger rabatter och bonus
Det finns flera gratis kreditkort med både bonusprogram och rabatter hos flera samarbetspartners. Det går därmed att spara pengar med kortet – pengar som istället kan användas för att betala av eventuella skulder. - Gratis försäkringar
Nästan alla kreditkort har reseförsäkring och många har även olika köpförsäkringar. Om månadsfakturan alltid betalas i tid går det alltså att få rabatter, bonusar och försäkringar utan att betala en krona.
Nackdelar
- Försämrar kreditvärdigheten
Ett kreditkort försämrar alltid kreditvärdigheten även om det inte används. Detta utifrån att upplysningsföretagen räknar hela kortets kreditgräns som en skuld – likt ett lån. - Risk för högre skulder
Personer med dålig kreditvärdighet har ofta detta på grund av lån och krediter. Att då teckna en ytterligare kredit ökar risken att personen drar på sig högre skulder. I värsta fall så stora att de inte kan hanteras.
Populära kreditkort för dig med dålig kreditvärdighet
Nedan listar vi några av de bästa kreditkorten inom olika kategorier som passar dig med låg kreditvärdighet.

Bäst med rabatter: Re:member Flex
Re:member flex är det bästa kreditkortet för dig med låg kreditvärdighet som samtidigt erbjuder generösa rabatter. Kortet är helt utan årsavgift och erbjuder upp till 25% rabatt i över 300 butiker.
- Rabatt hos 300 e-butiker
- Drivmedelsrabatt på Preem
- Bästa förmånskortet 2023 enligt oss

Hög beviljandegrad: Resurs Classic
Resurs Classic stället låga krav på dig som ansöker och funkar därmed bra för dig med låg kreditvärdighet. Kortet är utan årsavgift och erbjuder upp till 60 dagars räntefri kredit.
- Ingen årsavgift
- Räntefri delbetalning i 6 månader
- Betala räkningar med kortet

Bäst för tankning: Shell Mastercard
Spara pengar när du tankar med Shell Mastercard. Kortet har låga krav och passar därför dig med låg kreditvärdighet. 15 öre per liter ges i rabatt på alla Shell bemannade stationer och bonus ges på alla köp.
- 15 öre rabatt/liter på bemannade stationer
- 0,5 % i bonus
- Flera försäkringar för bilresenären

Bäst med sparränta: Lunar Premium
Debetkort som inte kräver en kreditupplysning, perfekt för dig med dålig kreditvärdighet. Med Lunar Premium får du upp till 2,25% sparränta på insatt belopp upp till 1 050 000 kr.
- Utan uttagsavgift och valutapåslag
- En app – för allt inom privatekonomin
- Gemensamma konton - men kommentarsfunktion

Bäst reseförsäkring: Collector Easyliving
Kreditkortet med bäst reseförsäkring är Collector Easyliving. Reseförsäkringen gäller när du betalat resan med kortet och innehåller: avbeställningsskydd, olycksfallsförsäkring, självriskeliminering och självriskförsäkring för hyrbil. Försäkringen gäller inte endast kortinnehavaren utan även familjemedlemmar upp till 23 år.
- Inget valutapåslag
- Flera försäkringar för tryggare shopping
- Gratis årsavgift första året - med kod "COLLEASY"
- Bäst med rabatter: Re:member Flex
- Hög beviljandegrad: Resurs Classic
- Bäst för tankning: Shell Mastercard
- Bäst med sparränta: Lunar Premium
- Bäst reseförsäkring: Collector Easyliving
Alternativ till kreditkort för dig med dålig kreditvärdighet
Den överlägset vanligast orsaken till att en kreditkortsansökan blir nekad är att personen har för låg kreditvärdighet. En annan orsak kan vara att personen tidigare misskött återbetalningar på lån eller krediter till företaget.
Vilka alternativ som finns beror på vad målet är med kortet. Det finns nämligen alternativ till de flesta fördelar som kan hittas hos kreditkort.
- Ett kort med kredit
Om du inte kan få ett kreditkort kan ett alternativ vara att teckna ett debetkort och därefter en separat onlinekredit. Från kreditens konto kan pengar föras över till bankkontot och sedan till debetkortet. Detta när behov av extrapengar finns. Ränta uppstår enbart de dagar som krediten utnyttjas. Däremot finns ingen räntefri period och räntan brukar vara betydligt högre än på ett kreditkort.
Om du däremot har så låg kreditvärdighet att du inte kan få ett kreditkort bör du däremot verkligen fundera över om en dyr kredit ska tecknas. - Bonusen
Det är inte bara kreditkort som kan ge bonus på alla inköp. Samma funktion finns även på vissa debetkort. - Cashback
Via Refunder.se går det att få cashback i över 1000 E-butiker. Tjänsten är öppen för alla och har inget krav på inkomst. - Reseförsäkring
Även reseförsäkring går att nå på debetkort.
Vilket kreditkort är lättast att få?
Resurs Classic är det lättaste kortet att få eftersom de har en låg maxkredit och saknar årsavgift. Det är ett smidigt kort för de som haft ekonomiska svårigheter eftersom de erbjuder upp till 60 räntefria dagar och 6 månaders räntefri delbetalning. Dessutom är det möjligt att betala dina räkningar med kreditkortet.