Ansöka om kort på kort

För att kunna ansöka om ett kort med eget foto/bild behöver du först vara kund hos banken och redan ha ett kort från dem. Det är sedan detta som ”byts ut” mot ett med personligare motiv. 

 • Skapa ett personligt bank- eller kreditkort
 • Använd foto eller nedladdad bild
 • 100 – 150 kr som engångskostnad

Swedbank

Logga in på bankens app och klicka på menyn (de tre strecken). Välj Kort och därefter Kort på Kort. Däremot gäller denna tjänst enbart för bankkort hos dem, dvs. inte för deras kreditkort. Detta till skillnad mot Nordea och Handelsbanken som även erbjuder tjänsten på deras kreditkort. 

 • Kostnader: Kostnaden hos Swedbank är 100 kr som en engångskostnad. Kostnaden dras direkt från det konto som kortet är kopplat till. På Mastercard Ung är det gratis.   

Handelsbanken

En fördel med Handelsbanken är att kortnumret präglas på baksidan och på detta sätt inte ”förstör” motivet. Kortet beställs genom att logga in på internetbanken och där gå till Konto – Kort. Där väljs Ersätt kort/PIN varpå ett ersättningskort med eget foto beställs. 

 • Kostnader: Startavgift är 123 kr och när det behöver bytas ut betalas 85 kr. 

Nordea

Hos Nordea går det att ladda upp egen bild eller välja en bild från deras bildgalleri. Beställning sker via internetbanken på datorn. Tjänsten kallas för ”MyMoney”. Välj vilket kort som ska bytas ut, klicka på Redigera och sedan Förnya. Välj ”Jag vill byta kortets pinkod eller ändra kortets egenskaper”. I detta läge kan egen bild laddas upp. 

 • Kostnader: Kostnaden för ett MyMoney-kort är 12 Euro per kortbeställning.

Testa din design gratis – Handelsbanken har en demotjänst där en bild kan laddas upp och ett demokort skapas.

(Samtliga kostnader som nämns ovan är från början av 2022 och kan ha ändrats sedan dess)

Det nya kortet kommer ha exakt samma funktioner, samt PIN-kod, som det gamla. Det enda som ändras är därmed utseendet. Inom ca en vecka kommer det nya kortet skickas ut till folkbokföringsadressen varpå det gamla därmed inte längre kommer att kunna användas. 

Exempel på kreditkort med eget foto

År 2007 lanserade Swedbank tjänsten som innebar att kunder kunde beställa ett bankkort med egen bild. Sedan dess har flera storbanker tagit efter och även börjat erbjuda tjänsten på kreditkort, något som Swedbank inte gör. Exempel på valbara kort är därmed:

Handelsbanken Allkort har 0,2 % i bonus, rabatter, reseförsäkring och allriskförsäkring. Ett kreditkort med förmåner på standardnivå. Önskas fler förmåner kan istället Handelsbanken Platinum väljas.  

Nordea Gold är framförallt ett bra kreditkort för dig som är förmånskund hos Nordea. Detta eftersom du då slipper betala årsavgiften som annars är på 470 kr. Kortet har bland annat Allriskförsäkring, Reseförsäkring och Självriskskydd vid bärgning samt rabatt hos Best Western och Avis. 

Swedbank erbjuder endast denna tjänst till bankkort och inte till kreditkort.

Begränsningar

Alla banker har begränsningar för vilka bilder som tillåts användas. Det finns både begränsningar gällande storlek samt innehåll på bilden. Exempel nämns nedan:

 • Begränsningar gällande bildinnehåll
  Det kan exempelvis innebära att bilder med stötande eller rasistiskt innehåll nekas användas vid tryck. Handelsbanken anger även att exempelvis bilder på kända personer inte får användas och inte heller bilder på pengar, flaggor, vapen eller logotyper.   
 • Ej text och siffror i bilden
  Banken kan ha krav på att bilden inte får bestå av text, siffror eller symboler. 
 • Upphovsrättsskyddat material
  Bilden får inte bestå av upphovsrättsskyddat material. Detta utifrån att banken tjänar pengar på hanteringen av dessa bilder.  
 • Om du är under 18 år
  Det är även möjligt att utnyttja denna tjänst på exempelvis Maestrokort. För att en minderårig person ska kunna ta del av tjänsten krävs däremot godkännande av vårdnadshavare.  
 • Bildstorlek
  Swedbank har kravet att bilden måste vara minst 480 x 480 pixlar. Detta för att en god bildkvalité ska uppnås. Banken rekommenderar även bilder mellan 50 kb och 3 MB samt har gränsen på 8 MB. 
 • Rätt format
  Bilden som laddas upp behöver vara i kompatibelt bildformat. Vanliga format som accepteras är jpg, bmp, tif och gif. Om bilden är i ett filformat som inte är kompatibel finns flera gratisprogram att använda som kan byta bilders filformat. 

Vanliga frågor om kort på kort

Vad är kort på kort?
Vad kostar kort på kort?
Vilka kort erbjuder kort på kort?
Hur gör man kort på kort?