Så används mikrokort

På alla bank- och kreditkort finns ett chip som används för betalning i betalningsterminal eller via kontaktlös betalning. Resterande del av kortet är av plast och har enbart som funktion att göra chipet mer hanterbart. 

Ett mikrokort består alltså enbart av chippet som används vid betalning. Eftersom det är så litet kan det monteras på ett flertal olika ställen. 

 1. Beställ & Aktivera
  Beställ ett mikrokort från kortutgivaren. Ett exempel på kortutgivare som har denna lösning är Bank Norwegian. Kortet är gratis och vid beställning ingår även ett gratis gummiarmband. Det krävs att personen redan har kreditkort hos banken då mikrokortet är kopplat till samma kredit.
  Likt andra kort behöver ett mikrokort aktiveras innan det kan användas för första gången. Det kan exempelvis ske genom att logga in på ”Mina Sidor” på kortutgivarens hemsida eller app. 
 2. Montera
  Montera kortet på den enhet som önskas. Det kan exempelvis vara ett armband för att säkert ha med sig kreditkortet på träningen, mässan eller joggingturen. 
  Det finns en rad olika tillbehör som kan användas med dessa kort, exempelvis klocka, armband och nyckelring. 
 3. Betala
  Mikrokortet fungerar på samma sätt som kreditkortet vid kontaktlös betalning. Det hålls nära en betalningsterminal och vid låga belopp går betalningen igenom direkt. Vid större belopp behöver PIN-koden, dvs. samma PIN-kod som till kreditkortet, anges. 
  Transaktionerna kommer att presenteras på exakt samma sätt som om inköpet hade skett med kreditkortet. På kontot kommer det alltså inte ses någon skillnad på om köpet har skett med kreditkortet eller mikrokortet. 
 4. Spärra vid behov
  Kreditkortet och mikrokortet är kopplade till samma kredit. Däremot är det två separata enheter som därmed kan spärras var för sig. Skulle en av enheterna komma bort kan det spärras utan att det påverkar den andra enheten. 

Användningsområde

Montera mikrokortet på ett medföljande gummiarmband (medföljer vid beställning av mikrokort från Norwegian). Ett enkelt sätt att ha med sig kreditkortet utan att riskera tappa bort det eller få det stulet. Norwegians mikrokort tål även vatten vilket innebär att det med fördel kan användas under en dag på stranden, på badhuset eller liknande. 

Den stora fördelen är därmed att kreditkortsbetalning kan ske enkelt och säkert. Detta genom att mikrokortet exempelvis monteras i klockan, armbandet, nyckelringen eller i mobilskalet. Eftersom det inte står något kortnummer på mikrokortet kan det däremot inte användas för inköp online. 

Sandra Attermo Publicerad 1/19/2023

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/16/2023