Membership Rewards försämras – hög tid för Amex-användare att agera

Publicerad: 7/19/2022

Den 1 september 2022 träder stora förändringar i kraft i American Express poängprogram Membership Rewards. Omställningen är endast negativ för medlemmarna och innebär kraftiga prishöjningar och minskat poängvärde. Det bästa sättet att skydda dina poäng är att redan idag överföra dem till någon av Amex 11 transferpartners. 

Fyra gånger fler poäng krävs

Förändringarna medför minskat poängvärde vid kreditering av faktura, minskad poängintjäning, högre årsavgift och att upp till fyra gånger fler poäng kommer att krävas för överföring till flyg- och hotellpartners.

Vi rekommenderar att du överför dina poäng så snabbt som möjligt till någon av Amex partners. Du kan använda dina poäng enligt dagens värde till och med den 30 augusti i år. Krediteringen kommer att synas på ditt konto inom 72 timmar.

Membership Rewards – ett flexibelt lojalitetsprogram

Membership Rewards är American Express populära lojalitetsprogram som ger bonus, där du normalt tjänar 1 poäng per krona. Poängen har inget sistadatum och du utnyttjar dem när du själv önskar. De negativa förändringarna gör dock att det nu är bäst att agera innan den 1 september.

Dina poäng redovisas på en månatlig faktura och du kan alltid överblicka aktuellt poängsaldo genom att logga in på ditt konto på internet eller i appen för Amex SE.Membership Rewards ingår i medlemsskapet för Centurion, Platinum, Gold Card och Green Card. Du som har ett Amex Blue kan välja att gå med i Membership Rewards och betala 250 kr extra per år. Vill du som har ett Corporate Card bli medlem kan ditt företag välja att ansluta dig till en extra kostnad på 250 kr per år.

Vid byte till ett annat slags Amex-kort kommer dina intjänade poäng per automatik att föras över till ditt nya kort. Endast vid byte till SAS Amex-kort är det nödvändigt att lösa in de intjänade poängen innan du avslutar ditt konto. Om du säger upp ditt kort förfaller dina intjänade Membership Rewards-poäng, därför måste du lösa in dina poäng innan.

Aktuella överföringskurser nu och sen

I dagsläget har svenska Amex Membership Rewards 11 transferpartners, åtta flygbonusprogram och tre hotellbonusprogram. Här nedan listar vi dessa och vilka överföringskurser som gäller i nuläget respektive från och med den 1 september.

Flygbolag

 • SAS EuroBonus 16:1-29:1
 • Thai Airways Royal Orchid Plus 10:1-34:1
 • British Airways Executive Club 11:1-20:1
 • Qatar Airways Privilege Club 11:1-27:1
 • Iberia Plus 11:1-20:1
 • Finnair Plus 11:1-20:1
 • Air France/KLM FlyingBlue 10:1-29:1
 • DeltaSkyMiles 10:1-40:1

Hotell

 • Hilton Honors 8:1-13:1
 • Radisson Rewards 5:1-8:1

Dyrare med kreditering av fakturan

Fakturakreditering är redan idag en av de sämsta användningsområdena för dina Amex-poäng. I dagsläget är en Amex-poäng värd 0,43 öre vid kreditering av faktura. Den 1 september kommer en Amex-poäng endast att vara värd 0,28 öre vid kreditering av fakturan. Försämringen i värde från dagens 0,43 öre innebär en minskning på hela 35 procent.

Att använda poäng för kreditering av faktura är ingenting som vi rekommenderar. Du får mycket mer valuta för poängen om du överför dem till en transferpartner. Endast om du omöjligtvis kan resa eller har planer på att avsluta kortet och inte har nog poäng till en bonusresa, kan kreditering av faktura vara aktuellt som sista nödlösning. 

Det är i nuläget ännu inte klart om kursen kommer att försämras för att boka flygresor och hotell med Amex-poäng direkt i portalen för Amex Travel. Nu är värdet för bokning av resor direkt i portalen 0,60 öre för en poäng och det återstår att se om den försämras den 1 september.

Högre årsavgift för Platinum och sämre bonus för Centurion

Årsavgiften för ett Amex Platinum ligger idag på 6.600 kronor per år eller 550 kronor per månad. Den 1 september träder en höjning i kraft till 7.800 kronor per år eller 650 kronor per månad. Om årskostnaden för övriga kort kommer att höjas är ännu oklart.

Idag tjänar kortmedlemmar i Amex Centurion 1,50 poäng per krona som spenderas medan du med övriga kort tjänar in en poäng per spenderad krona. Från och med den 1 september sänks värdet för en krona till en poäng helt i linje med de övriga korten.

Samtliga Amex-kort som är anslutna till Membership Rewards tjänar in extra bonusar när kortmedlemmarna har uppnått höga konsumeringsnivåer. 

Bonusar för de olika Amex-korten

 • Amex Green: 75.000 bonuspoäng vid en spendering på 100.000 SEK
 • Amex Gold: 100.000 bonuspoäng vid en spendering på 150.000 SEK och 300.000 bonuspoäng vid en spendering på 300.000 SEK
 • Amex Platinum: 150.000 bonuspoäng vid en spendering på 150.000 SEK och 300.000 bonuspoäng vid en spendering på 300.000 SEK
 • Centurion: 500.000 bonuspoäng vid en spendering på 1.500.000 SEK och 500.000 bonuspoäng vid en spendering på 2.500.000 SEK

Observera att extrabonusarna förblir oförändrade även efter den 1 september.

Agera snarast för att undvika poängförlust

För att undvika prishöjningen måste du föra över dina Amex-poäng innan den 1 september. För dig som är på god väg att samla in tillräckligt med poäng till drömresan kan prishöjningen på poängöverföringar medföra ett stort bakslag. Det kommer bli en starkt kännbar värdeminskning på poängen i och med höjningarna på 100-400 procent. Se till att så snabbt som möjligt föra över dina poäng till någon av Amex transferpartners för att skydda dig från värdesänkningen den 1 september. I vanliga fall är denna typ av poängöverföringar i spekulativt syfte inget att rekommendera, men i en situation risken är att poängvärdet halveras är överföring den klart smartaste åtgärden. 

Det krävs att du är medlem i det lojalitetsprogram du väljer och du måste vända dig direkt till den aktuella partnern för att använda dina överförda poäng. För det mesta tar överföringen fem arbetsdagar, men hos vissa partners kan det ta upp till 20 arbetsdagar. 

Boka i god tid och få bra priser på flygresor och hotell 

Exempel på bra alternativ för flygresenären är Air France – KLM Flying Blue. Här kan du få bonusresor till riktigt bra pris om du bokar din resa i god tid. Detta är ett bonusprogram som passar extra bra om du ska resa till Nordamerika, Mellanöstern eller Karibien. Här kostar en tur och returresa i business class från Stockholm till Los Angeles med Air France från 106.000 Flying Blue miles vilket motsvarar 1.006.000 Amex-poäng med dagens kurs 10:1.

För dig som vill bo på fint hotell är Marriott Bonvoy ett förmånligt alternativ. Här gäller varierande prissättning på bonusnätter och bäst valuta får du på Maldiverna. Till exempel får du fem nätter på Ritz Carlton Maldives för omkring 400.000 Bonvoy-poäng, vilket med dagens kurs på 10:1 motsvarar runt 4.000.000.

Det finns många spännande lojalitetsprogram. Se bara till att ordna upp allt i god tid innan den 1 september så att du inte förlorar en massa poäng.

Mattias Skog
Mattias Skog Uppdaterad 7/19/2022

Mattias ansvarar för att de uppgifter som presenteras på Alltomkreditkort.se är aktuella. Han har god kännedom om den svenska kreditkortsmarknaden och håller hemsidan uppdaterad med alla nyheter om kreditkort.