Hitta bäst kreditkort med flygpoäng

Bank Norwegian
Bank Norwegian
 • Bonuspoäng eller cashback på alla köp
 • Reseförsäkring
 • Ingen uttagsavgift
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: 45 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0.5 poäng per spenderad krona
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Betala räkningar med kortet
 • Årsavgift: 245 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 20,95 - 27,43 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs World
Resurs World
 • Concierge Service & Lounge Access
 • Ca 0,5 % i bonus
 • Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • Årsavgift: 1 068 kr
 • Högsta kredit: 200 000 kr
 • Effektiv ränta: 26,12 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Vad är flygpoäng?

Ett stort antal kreditkort har bonusprogram som innebär att varje inköp med kortet genererar poäng. Hur poängen kan användas skiljer sig däremot åt mellan korten. Vissa bonusprogram ger poäng som används för att delbetala kreditkortsfakturan. Andra för att köpa något från kreditkortets egen poängbutik, exempelvis Resurs Gold

Om kortet ger ”flygpoäng” innebär detta att poängen primärt används för att betala flygresor hos ett specifikt flygbolag. Det är generellt även detta flygbolag som gett ut kreditkortet. 

Så fungerar kreditkort med flygpoäng:

 1. Betala i vardagen och få poäng
  Oavsett var kortet används för inköp ges flygpoäng. Exempelvis ger Bank Norwegian CashPoints med ett värde motsvarande 0,5 % av köpbeloppet med kortet. Alla intjänade flygpoäng kan ses genom att du loggar in på kreditkortets hemsida. Kom ihåg att det kan ta några dagar innan poängen registrerats.
 2. Betala flygresor och hotell – få mer poäng
  Det är mycket vanligt att fler flygpoäng, per betalad krona, ges vid inköp av flygbiljetter hos det flygbolag som ger ut kreditkortet. Dessutom kan fler poäng tjänas vid köp hos samarbetspartners vilket ofta är hotell, hyrbilsbolag och andra företag med tydlig resekoppling. 
  Att betala flygresor med kreditkort har även en fördel i att kortets kompletterande reseförsäkring utnyttjas. Ofta ingår exempelvis avbeställningsskydd och ersättning vid försenat bagage, anslutningsflyg eller allmänt färdmedel. 
 3. Använd poängen till flygbiljetter
  Poängen används vanligtvis som delbetalning av flygbiljetter men kan även ofta användas till hotellnätter eller andra reseförmåner. 
  Hur många poäng som behövs per resa kan även variera. Exempelvis ger poängen hos SAS Eurobonus mest värde om Bonusbiljetter bokas. Dessa är däremot begränsande i både antal och destination. Det går även att betala andra flygresor hos SAS med deras flygpoäng men i detta fall har de alltså ett lägre värde vid betalning. 

Exempel – Boka flygbiljett hos SAS

Önskas en Bonusresa bokas hos SAS sker sökning som vanligt på hemsidan. Där destination ska anges finns en ruta med texten ”Betala med”. Förval är ”SEK” men genom att istället välja ”Poäng” kommer enbart resor visas som kan betalas med Extrapoäng.

Enklast är att logga in på SAS hemsida, inför att bokningen sker, eftersom då poängsaldot direkt visas och kan användas. När sedan resan har valts kan den betalas helt med poängen eller med en kombination av poäng och SEK. 

Skillnader mellan flygpoängsprogram

Nedan presenteras några av de största skillnaderna mellan de bonusprogram som flygbolagen erbjuder via deras kreditkort. 

Hur tjänas poängen in?

Det vanligaste är att kreditkort med flygpoäng ger poäng på varje inköp som sker med kortet. Utöver det ges extra många poäng vid inköp hos flygbolaget. Men det förekommer även att extra hög poängnivå kan ges hos vissa samarbetspartners. 

Vad kan köpas med dem?

Flygbonus används primärt till att betala hela, eller delar av, kostnaden för en flygbiljett. Däremot varierar det mellan de olika kreditkortens bonusprogram gällande vilka resor som kan bokas. Exempelvis har Norwegian inte några begränsningar vilket innebär att poängen är lika mycket värda oavsett vilken biljett som önskas. Detta medan SAS EuroBonus skiljer på vanliga biljetter och Bonusbiljetter. 

Ännu en punkt som skiljer kreditkorten åt är vad som kan köpas utöver flygbiljetter. Detta så som uppgraderingar, hotellnätter osv. 

Går de att överföra mellan användare?

Vissa bonusprogram har funktionen att poäng kan föras över mellan användarna. Ett smidigt sätt att gemensamt samla poäng till en flygresa. 

Vad är poängen värda?

Det viktiga är inte hur många poäng som tjänas– utan hur mycket dessa är värda. Det är däremot svårt att jämföra utifrån att de kan vara olika mycket värda beroende på destination, flexibilitet gällande utresedatum osv. 

Norwegian anger att deras CashPoints är värda 1 norsk krona styck. Detta medan SAS EuroBonus säljer 1000 Extrapoäng för 200 kr vilket skulle innebära ett värde på 0,20 kr per poäng. 

Enklaste sättet att göra en jämförelse är att kontrollera följande:

1. Hur många poäng krävs för önskad resa?

2. Hur mycket behöver du köpa med kreditkortet för att nå den poängnivån?

På detta sätt går det att jämföra olika kreditkort med flygpoäng och se vilket som är bäst utifrån möjligheten att snabbast kunna betala den önskade resan. 

Läs är stora guide om vilket som är kreditkortet med bäst flygbonus och ta reda på hur mycket flygpoängen är värda hos respektive kreditkort.

Exempel på kreditkort med flygpoäng

Primärt ges kreditkort med flygpoäng ut av flygbolag, exempelvis SAS, Norwegian och Finn Air. Samtliga dessa kreditkort har reseförsäkring och ofta även andra försäkringar. Nedan beskrivs enbart kort deras bonusprogram. Läs mer om varje kort genom att följa länken till våra längre recension. 

SAS Amex premium

SAS Amex Premium ger 15 Extrapoäng inom SAS EuroBonus för varje spenderad 100 kr. Ofta ges även välkomsterbjudande på ett par tusen poäng och om inköp sker för minst 150 000 kr under ett kalenderår ges en ”resa för halva poängpriset”. 

SAS Eurobonus World (Mastercard) - Läs recension & Ansök nu » Alltomkreditkort.se

SAS Eurobonus World ger 10 Extrapoäng i köp i SEK och 15 Extrapoäng i köp av utländsk valuta. Detta per 100 kr. Ytterligare poäng ges vid inköp hos samarbetspartners.

SAS EuroBonus World Mastercard Premium

SAS EuroBonus World Premium ger 15 Extrapoäng i SEK, 20 Extrapoäng i köp i utländsk valuta och 25 Extrapoäng när biljetter köps hos SAS. Till skillnad mot kortet ovan finns ingen övre nivå för hur många poäng som kan tjänas per år. Kortet har även ytterligare reseförmåner, exempelvis att resa kan ske med SAS Plus till priset av SAS Go

SAS Amex Classic

SAS Amex Classic har ingen årsavgift och ger flera fördelar inför och på flygresan. Vid inköp ges 10 Extrapoäng per 100 kr och om kortet används till inköp på minst 100 000 kr under ett kalenderår kan en flygresa köpas för halva poängpriset. Dessutom ingår reseförsäkring. 

SAS Amex Elite

SAS Amex Elite är bästa kreditkortet från American Express om målet är att tjäna så många flygpoäng som möjligt. Det ger 20 Extrapoäng per 100 kr och om kortet används till inköp på minst 150 000 kr under ett kalenderår kan en resa bokas till halva poängpriset. Används kortet för inköp på minst 300 000 kr ges ytterligare en sådan rabatterad resa. Utöver Extrapoäng ges även 20 000 statusgrundande poäng vilket ger en mininivå på Silver inom SAS EuroBonus. En mycket omfattande reseförsäkring ingår.

Finnair Plus

Finnair Plus ger minst en poäng per euro som spenderas med kortet. Hur många poäng som tjänas beror på kortägarens medlemsnivå. Poäng används för att betala flygresor hos Finnair.

Tjäna flygpoäng med andra kreditkort eller kontantköp

Det är även möjligt att tjäna flygpoäng med kreditkort som inte är kopplade till ett flygbolag. Det är visserligen inte bästa sättet att tjäna så många flygpoäng som möjligt men en väg för de som vill nå fördelarna med andra kort.  

Ett exempel är kreditkort från American Express såsom Amex Green, Amex Gold och Amex Platinum. Dessa kort ger 1 Amex-poäng per krona. Dessa poäng kan sedan växlas till flygpoäng hos flera flygbolag, exempelvis FinnAir och SAS. 

Bäst kreditkort utifrån poäng och flygresa

En jämförelse av tidningen Privata Affärer visar att SAS EuroBonus Amex Elite var det kreditkort som gav ”mest flyg för poängen” år 2018. Tidningen jämförde då hur mycket som en person var tvungen att betala med kortet för att få poäng som räckte tur och retur till London respektive New York. För detta kort var då köpesumman 75 000 kr och 150 000 kr. 

Kreditkort med flygbonus passar till…

Kreditkort med flygbonus passar till…

Det bästa kreditkortet är det kort som ger dig förmåner, rabatter och bonus som du kan utnyttja i vardagen. Ett kreditkort med flygpoäng bör därmed väljas av personer som uppskattar att kunna få en gratis, eller billigare, flygbiljett. Detta genom att samla poäng på alla inköp som sker och extra många poäng vid köp av flygbiljetter hos det specifika flygbolaget. 

Flyger du ofta med samma flygbolag kommer du alltså både tjäna mer poäng och lättare kunna utnyttja dessa. 

Alternativ – Vad kan väljas istället?

Fördelen med kreditkort som ger flygpoäng är att billigare flygresor kan bokas. Detta kan däremot delvis uppnås med andra alternativ. 

Marginalen Traveller är ett klassiskt kreditkort för resor med både bonusprogram och cashback hos över 200 E-butiker. Bonusprogrammet ger poäng som kan användas för att boka flygbiljetter, tågbiljetter eller för att köpa en rad olika produkter från deras shop. Tack vare deras cashbackprogram ges även rabatt på exempelvis hotell, hyrbilar, väskor och allmän shopping online. 

För personer som flyger med flera olika flygbolag kan det alltså vara bättre att välja ett allmänt resekreditkort istället för ett som framförallt premierar resor hos ett enda flygbolag.

Vanliga frågor om kreditkort med flygpoäng

Vilket är det bästa kortet för flygpoäng?
Hur fungerar SAS flygpoäng?
Kan jag köpa hela resor med flygpoäng? 
Vilket kreditkort ger mest flygpoäng?
Lozan Hamid Publicerad 3/17/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 4/19/2024