Bank Norwegian sänker bonusen

Publicerad: 2021-05-04

I början av året publicerade vi nyheten att både Shell och Preem sänker sin bonus från 1 % till 0,5 % på alla inköp som sker med deras kort. De är inte ensamma om att halvera bonusen och nu går även Bank Norwegian samma väg med sitt kort. Även om det är en fördel med bonus så går utvecklingen mot att bonusen inte är det som är mest viktigt i val av kreditkort.

De som haft kreditkort från Norwegian har vant sig med att få 1% i bonus på allt som handlas. Detta utbetalat i Cashpointpoäng. Poängen användes sedan till att köpa flygresor hos Norwegian och man kan räkna med att återbäringen från kortet gav ca 1% på inköpen.

Denna gräns sänks nu till 0,5 %. En halvering som gör det betydligt svårare att samla ihop poäng som skulle räcka till en flygresa. Utöver denna ändring har de även lagt in vissa begränsningar.

Vid inköp med kortet ges 0,5% i bonus upp till inköp på 100 000 kr. När man sedan nått denna gräns går det fortfarande att få poäng men enbart inom vissa branscher. Bonus ges nämligen enbart vid inköp dagligvaruhandel, vid köp i utländsk valuta samt på bensinstationer.

Vad beror på minskningen på?

Det framgår inte på Norwegians hemsida varför de sänker bonusen men det går att ana vissa orsaker.

Sedan några år har en rad kreditkort sänkt sin bonus. Bara för ett par år sedan fanns ett stort antal kort med bonus på 1% men sedan en reglering inom EU infördes (som avgör hur mycket kortutgivarna får ta betalt från handlarna) har bonusarna minskat. En del kortutgivare har till och med skrivit att sänkningen berott på denna reglering.

Nu har Norwegian inte bara sänkt bonusen utan även satt en gräns på 100 000 kr. De som använder kortet till vardagliga inköp kommer alltså även få bonus på sina inköp då bonusen fortfarande ges inom dagligvaruhandeln. Men större inköp så som båtar, bilar och resor ger inte bonus. Eventuellt har banken sett att allt för många ”utnyttjar” detta gratis kreditkort för att enbart samla poäng och detta speciellt på dyrare inköp.

Bonusen får allt mindre betydelse

När kreditkort jämfördes för fem år sedan låg stort fokus på bonusarna. Många hade 1% eller mer i bonus och genom att använda kortet till de flesta inköp gavs en hög årlig bonus. Nu minskas bonusen kraftigt hos kort efter kort och frågan är om bonusen verkligen väger lika tungt längre.

Samtidigt har många kreditkort fått bredare återbäringssystem vilket bland annat gäller för remember Flex och just Norwgian. Logga in på deras hemsida och boka hotell eller handla hos E-butiker och få återbäring på dessa inköp. För de som handlar mycket online kan det mycket väl vara bättre att söka efter kort med hög återbäring på onlinehandel än allmän bonus på samtliga inköp.