SAS EuroBonus Premium: Ny årsavgift och mer statuspoäng

Publicerad: 11/1/2022

Den första februari 2023 kommer två förändringar att börja att gälla för kreditkortet SAS EuroBonus Premium. Månadsavgiften höjs med 30 kronor samtidigt som statuspoäng kommer att börja tjänas på samtliga kreditkortsinköp. 

SAS EuroBonus Premium är ett premiumkreditkort med stora fördelar för de som ofta reser med SAS. Detta framförallt tack vare ett fördelaktigt bonusprogram där flygbonus samlas på samtliga inköp som sker med kortet. Poängen kan sedan växlas mot flygbiljetter eller förmåner under resan. I ett mail till kortinnehavarna anger SAS att två förändringar kommer att genomföras den första februari nästa år. 

Högre årsavgift

Månadsavgiften höjs med 30 kronor per månad vilket innebär en total årsavgift på 1855 kronor. Detta från tidigare 1495 kronor. Även avgiften för extrakort (PointEarner) höjs. Detta från nuvarande 95 kronor till 295 kronor. Enligt mailet sker förändringen av årsavgiften ”på grund av högre kostnader för att driva bonusprogram”

Ny beräkning av statuspoäng

Den största förändringen sker däremot i hur statuspoäng tjänas in. När förändringarna har genomförts kommer statuspoäng att delas ut varje månad. Antalet statuspoäng som tjänas kommer att vara 25 % av antalet Extrapoäng som kortinnehavaren har tjänat in den månaden. Som ett introduktionserbjudande ges automatiskt 50 % i statuspoäng under de tre första månaderna, dvs. februari till mars. 

Den stora skillnaden är därmed att statuspoäng tjänas på samtliga inköp som sker med kreditkortet. Som tidigare tjänas 15 Extrapoäng per 100 kr vid inköp i SEK, 20 Extrapoäng per 100 kr vid inköp i utländsk valuta samt 25 Extrapoäng vid inköp hos SAS. Dessutom finns samarbetspartners där ytterligare Extrapoäng ges. Exempelvis går det att få 500 poäng vid bilhyra hos Avis. 

Lättare att få statuspoäng

SAS EuroBonus har fyra olika statusnivåer, Medlem, Silver, Guld och Diamant. Nivån avgörs utifrån hur många statuspoäng som en person har samlat ihop. Dessa poäng har hittills enbart kunnat tjänats genom inköp av flygbiljetter från SAS, Widerøe samt de flygbolag som ingår i Star Alliance. Detta utöver de månadspoäng som automatiskt tilldelas till ägare av SAS Eurobonus Premium. Med kortet ges 1000 baspoäng varje månad förutsatt att kortet har använts den månaden. 

Bonusnivåerna ger tillgång till olika tjänster, lounger, uppgradering av hotellrum och andra förmåner. Det är alltså dessa förmåner som nås betydligt lättare med det nya bonussystemet. Detta tack vare att statuspoäng, från februari 2023, kommer att tjänas på samtliga kortinköp. 

Mattias Skog
Mattias Skog Uppdaterad 11/1/2022

Mattias ansvarar för att de uppgifter som presenteras på Alltomkreditkort.se är aktuella. Han har god kännedom om den svenska kreditkortsmarknaden och håller hemsidan uppdaterad med alla nyheter om kreditkort.