TopUp  - Överföring till kortet

Eftersom Revolut är ett debetkort behöver pengar först överföras till kontot innan kortbetalning kan genomföras. Detta sker enklast genom att registrera ett annat bank- eller kreditkort i appen och därmed göra en kortbetalning. Det går även att göra IBAN-överföring. 

Även om det är enkelt så är detta en nackdel. Har du inte redan ett annat kort kommer du behöva förlita dig på SEPA vilket tar flera dagar. Självklart hade det varit smidigare med Swish. 

Internationella överföring och betalningar

Det är inom internationella överföringar och betalningar som Revolut har sin absoluta styrka. Det är även dessa tjänster som tydligast skiljer sig mot andra debetkort, som exempelvis P.F.C, Lunar och Rocker. Här ges absolut högsta möjliga betyg då Revolut erbjuder flera smidiga lösningar för oss som vill överföra pengar till mottagare i ett annat land. Jag har exempelvis flera gånger utnyttjat följande funktioner:

 • Skicka pengar till andra Revolutanvändare – Revolut är tillgängligt i ett stort antal europeiska länder och därmed kan jag skicka pengar, på tre sekunder, till vänner i andra länder. Detta helt och hållet utan kostnad samtidigt som mottagaren får sin lokala valuta. 
 • SEPA-betalning – Vid en SEPA-betalning har mottagaren pengarna oftast inom ett par sekunder. Det kan jämföras mot storbankernas ”inom tre bankdagar”. Även överföringar till många andra länder är väldigt enkelt, billigt och snabbt utfört. 
 • REV-tag – REV-tag är en QR-kod, och unik länk, som kan skickas till vänner och användas som betalningsförfrågan. Det kan delvis liknas med QR-kod inom Swish där summan och mottagaren är förinställd. Kul – men inte speciellt nödvändig så länge som betalning önskas av någon som har Swish…

Det finns även ytterligare betalningsfunktioner som jag ännu inte testat. Men generellt är det hög användarvänlighet och mycket låga avgifter. 

Övriga funktioner

 • Investera i aktier, krypto och råvaror
 • Skapa konton för olika utgifter eller sparande
 • Få rabatt hos samarbetspartners
 • Boka hotell eller stuga

Ovan visas några av de ytterligare funktioner som nås via appen. För mig har dessa däremot aldrig varit tillräckligt fördelaktiga. Det är dessutom förmåner som kan nås via flera andra tjänster och kort. 

I jämförelse med andra

Det finns stora skillnader mellan Revolut och övriga debetkort som erbjuds i Sverige. Kortfattat har exempelvis P.F.C och Rocker fokus på tjänster som passar den svenska marknaden medan Revolut fokuserar på internationella tjänster. 

Med Revolut får du bland annat tillgång till ett IBAN-konto och möjlighet till gratis, eller mycket billiga, internationella transaktioner. Växling kan ske till ett mycket stort antal valutor och investeringar erbjuds i bland annat aktier från flera olika börser. 

Med P.F.C och Rocker kan du exempelvis swisha in pengar, skapa grupper med andra användare, skapa budget och teckna lån samt krediter. Tjänster som är smidiga att använda inom Sverige. 

Skillnaden är så stor att det nästan är orättvist att ställa korten mot varandra – de har helt enkelt totalt olika inriktningar. 

Min bästa upplevelse

Vid två tillfällen har Revolut levererat imponerande smidiga lösningar. 

 1. Digitalt engångskort
  En kompis, utan Swish, behövde pengar för att kunna köpa en bussbiljett. Hade han haft Revolut hade jag kunnat skicka direkt via appen, men det hade han inte. Lösningen blev att skapa ett virtuellt engångskort med övre spenderingsgräns på 40 kronor. Kortuppgifterna skickades över på SMS och biljetten kunde köpas via lokaltrafikens app. 
 2. Överföring till Österrike
  Ungefär en gång i månaden genomför jag en överföring, i EURO, till en bank i Österrike. I början gjorde jag detta via Swedbank vilket innebar en liten kostnad samt att överföringen tog 3 bankdagar. Med Revolut kostar det inget alls och tar 3 sekunder… 

Min sämsta upplevelse

Revolut är licensierad i Litauen och har sitt huvudkontor i Storbritannien. Det märks snabbt vid behov av hjälp av kundtjänst. Vid de få tillfällen jag behövt hjälp har det tagit några dagar att få svar och något telefonnummer att nå svensk support har i alla fall jag inte hittat. 

Det är även tydligt att Revolut blivit ett ”andrakort” för mig. Ett kort som jag nästan enbart använder för att skicka internationella överföringar och betalningar. Det skulle visserligen vara smidigt att ta med utomlands, för att slippa valutapåslaget, men då väljer jag hellre att ta med ett av mina svenska debetkort som erbjuder samma fördel. 

Sammanfattningsvis

Jag skaffade Revolut för att gratis kunna skicka pengar till en vän i Estland som också har Revolut. Det är även utlandsbetalningar som fått mig att fortsättningsvis behålla kortet. I jämförelse mot andra debetkort är det i internationella betalningar som Revolut har sin överlägset största fördel. 

Självklart finns andra funktioner och förmåner men inget som jag direkt fastnat för. Detta primärt eftersom jag når liknande förmåner, eller bättre, via andra kort. 

Håkan Eriksson Publicerad 4/27/2023

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 11/16/2023