Bästa debetkorten 2024

Det här är de bästa debetkorten för varje kategori. Du kan ta dig till respektive kategori genom att klicka på en av bilderna nedan.

Bäst debetkort utan avgifter
Bäst premium debetkort
Bäst debetkort med cashback
Bäst debetkort med ekonomiapp
Bäst debetkort för resor
Northmill Kortet

Bäst debetkort utan avgifter: Northmill

Northmill är det bästa debetkortet utan avgifter då de saknar årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag. Du kan ansöka om en kontokredit, vilket gör detta kortet till ett bra alternativ till kreditkort.

 • Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 • Finns i tre färger
 • Kontokredit kan kopplas på
Mer information
Jämför kort
Revolut Metal

Bäst premium debetkort: Revolut Metal

Med Revolut Metal får du lyxiga förmåner så som lounge access och concierge service. Kortet ger dig 1% cashback på alla köp utanför EU. Dessutom ingår fria kontantuttag upp till 6 000 kr per månad och en kompletterande reseförsäkring.

 • Upp till 1% cashbackk
 • Lounge Pass & Flera försäkringar
 • Utan valutapåslag och uttagsavgift
Mer information
Jämför kort
Curve Metal

Bäst debetkort med cashback: Curve Metal

Med Curve Metal får du 1% cashback på alla dina köp i 6 valfria butiker. Om du samtidigt har ett kreditkort med cashback kopplat i din Curve-app kan du få dubbel cashback när du betalar med Curve.

 • 1 % cashback i 6 butiker
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
 • Go back in time i 120 dagar
Mer information
Jämför kort
N26 You

Bäst debetkort med ekonomiapp: N26 You

Om du vill få bättre koll på din ekonomi är N26 You det rätta kortet för dig. Det ingår nämligen en ekonomiapp med flera smarta funktioner som ger dig större insikter och hjälper dig nå dina mål snabbare.

 • IBAN-nummer ingår
 • Ger överblick på privatekonomin
 • Reseförsäkring
Mer information
Jämför kort
Wise

Bäst debetkort för resor: Wise

Wise Mastercard är ett gratis debetkort med fria kontantuttag och utan valutapåslag. Det innebär att du kan använda kortet helt kostnadsfritt när du reser utomlands.

 • Kan användas i över 200 länder
 • Digitalt kort
 • Enkelt att spärra/avspärra
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Sammanfattning över de bästa debetkorten

Vad är ett debetkort?

Debetkort är ett bankkort som är kopplat till ett specifikt konto. När betalning sker med kortet dras pengar direkt från detta konto. Via swish, banköverföring eller kortbetalning kan pengar sättas in och kontot ”fyllas på”. 

De flesta debetkort är gratis att skaffa samt är utan uttagsavgift och utan valutapåslag. Dessutom ingår ofta virtuella kort som gör betalningar över internet säkrare. 

Det är däremot appen som är debetkortens styrka. De tillhörande apparna är mycket användarvänliga med allt från budget- och sparfunktioner till delade konton och investeringsmöjligheter. När korten, som presenteras ovan, beställs ges det tillgång till ett kort, ett konto och en app – som samlar hela ekonomin på samma ställe. 

Nedan ligger fokus på debetkort från nischbanker som erbjuder gratis debetkort med en rad tillhörande ekonomiska tjänster i dess app. Debetkort som ges ut av storbankerna har betydligt färre förmåner. 

Debetkort

Hela ekonomin på samma ställe med debetkort

Det enklaste sättet att förklara alla fördelarna med debetkort är att dela upp fördelarna utifrån konto, app och kort. Följande förmåner och funktioner går att hitta på vissa debetkort. Däremot kan förmåner och funktioner skilja sig från kort till kort. Kom därför ihåg att noggrant läsa igenom vilka förmåner, funktioner och villkor som gäller för just det debetkort som du är intresserad av.

Konto

När ett debetkort beställs öppnas automatiskt ett konto i tillhörande bank. Hur många konton som kan användas av en användare varierar mellan de olika alternativen. En del kort ger även tillgång till IBAN-nummer vilket möjliggör internationella betalningar och överföringar. 

App

Vanligtvis nås samtliga funktioner och banktjänster via debetkortets tillhörande appen. Det är möjligt att beställa ett debetkort och därefter enbart använda kortet för säkra och smidiga betalningar. Däremot tecknar de flesta debetkort för att nå de privatekonomiska tjänster som kortets app ger tillgång till. Exempel på funktioner som finns hos de vanligare debetkorten är följande: 

Betalningar och överföringar
 • Budget – Skapa budget, få notiser när du överskrider den och följ i realtid hur det går. 
 • Spendera – När kortet används för betalning kan appen ge en avisering. På flera kort går det även att ”dela på kostnaden” genom att automatiskt dela upp kostnaden på flera olika användare. Vissa kort gör det även möjligt att göra noteringar vid varje transaktion. 
 • Betala utan avgifterRevolut är ett debetkort som finns i stora delar av Europa. Via appen kan överföringar gratis ske till andra användare. Det blir därmed både snabbare och billigare än traditionell banköverföring. Andra debetkort är utan uttagsavgift och valutapåslag, i alla fall upp till en viss nivå. 
 • Spärra – Korten kan enkelt spärras för olika funktioner via appen. Exempelvis kan debetkort spärras från kontantuttag, köp i utlandet, köp online eller köp över en viss summa. Kortet kan även tillfälligt spärras helt och hållet. 
Spara och investera
 • Spara med sparmål ihop med vänner -Spara på olika konton till olika mål. Dela dessa konton med vänner eller familjemedlemmar och spara tillsammans. 
 • Spara pengar med rabatter – Alla kort ger rabatter hos samarbetspartners till kortutgivaren.
 • Investera i aktier, guld och kryptovalutor – Via appen kan investeringar ske i allt från guld och silver till aktier och kryptovalutor. 
Övriga fördelar
 • Försäkringar – Framförallt för debetkort på Premium-nivå kan flera försäkringar ingå. Detta med allt från reseförsäkring till sakförsäkring. 
 • Prenumerationer – Ha koll på när prenumerationer förfaller, vad de kostar och när pengar dras. 

Kort

Kortet är kopplat till kontot, som nås via appen. Många kort har även notifieringssystem som gör att appen ger en notifiering vid inköp. En säkerhetsåtgärd som gör att bedrägerier snabbt kan upptäckas. 

Många debetkort erbjuder även ”digitala kort”. Det är virtuella kort som kan användas vid köp online. Eftersom dessa har unika kortnummer kan de användas vid tillfällen då kortnumret på det fysiska kortet inte önskas uppges. Detta exempelvis på prenumerationer eller betalningar.  

Gratis debetkort eller fler funktioner?

De flesta aktörer erbjuder olika nivåer av debetkort. Vanligtvis går det att välja mellan antingen ett gratis debetkort som är utrustat med grundfunktioner eller ett debetkort med fler funktioner som har en års- eller månadsavgift. Detta upplägg gör att grundfunktionerna nås gratis och att användaren kan testa sig fram för att sedan avgöra om basnivån räcker eller om fler funktioner önskas. Detta upplägg har bland annat Revolut, N26, Lunar och P.F.C. 

Gratis debetkort ger grundfunktioner

Med ett gratis kort ges tillgång till de grundläggande funktionerna. Pengar kan sättas in till kontot, betalningar kan ske och en översikt ges på de inköp som sker. Det är även mycket vanligt att kort med grundfunktioner varken har årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag (upp till vissa nivåer). 

Högre nivåer har färre begränsningar och fler förmåner

På de flesta debetkort med en högra nivå går det att uppgradera och aktivera fler förmåner. För att få tillgång till fler funktioner tillkommer en månadsavgift med kortet som automatiskt dras från kontot. 

Exempel från Lunar:

 • Lunar Standard – Lunar Standard är ett debetkort med ett flertal privatekonomiska tjänster. Bland annat ingår ett konto, insättningar via swish eller banköverföring, budgetfunktion, möjlighet att ansluta andra banker samt virtuella kort. Ett kort som på flera punkter ger fler förmåner än storbankernas bankkort. 
 • Lunar Plus – Lunar Plus kostar 79kr/mån och ger tillgång till tre konton, tre virtuella kort, abonnemangsöversikt, gemensamma konton samt rese och bagageförsäkring. Dessutom tas ingen avgift för valutaväxlingspåslag eller bankomatuttag över hela världen. Detta utöver fördelarna som nämns för Lunar Standard. 
 • Lunar Unlimited – Lunar Unlimited kostar 149kr/mån och det ingår 6 konton, två extrakort samt tre virtuella kort. I övrigt är det samma fördelar som med Premium. 

Fördelar med debetkort

 • Bra bankkort för barn
  Det finns flera debetkort som är anpassade för barn. Dessa kort fungerar exempelvis som så att pengar enbart kan sättas in på barnets konto via förälderns app och varje inköp som sker kan ses via förälderns app. Dessutom finns en rad begränsningar som kan väljas för att skapa ytterligare säkerhet. Exempel på kort som passar för barn är Revolut <18 och P.F.C. Junior. 
 • Säkerhet vid handel online och utomlands
  Många väljer att skaffa ett debetkort som enbart används vid onlinehandel eller tillfällen då kortnumret behöver ges ut. Innan köp ”swishas” summan till kortet varpå köpet kan genomföras. På detta sätt kan aldrig kortnumret missbrukas. 
 • Flera privatekonomiska tjänster
  Det som framförallt har gjort att debetkorten ökat i popularitet är de privatekonomiska tjänster som erbjuds i kortens tillhörande app. Med mycket användarvänliga appar där allt från budget och sparande till investeringar och delade konton kan skapas, har debetkort tydligt börjat konkurrera med storbankerna om kunderna. 
  Många behåller sina konton hos storbanken men för över sin lön, en gång i månaden, till sitt debetkort. På så vis ges tillgång till betydligt fler fördelar än vad storbankerna ger. 
 • Gratis utomlands
  Debetkort från nischbanker kännetecknas av att många av dom varken ha årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag. Dessa gratis debetkort är perfekta att använda på utlandsresan för att undvika avgifter. Däremot finns det vissa debetkort som har årsavgift, uttagsavgift samt valutaväxlingspåslag vid handel utomlands. 

Nackdelar med debetkort

 • Överföring krävs från lönekonto
  Vanligastvis kan inte pengar sättas in automatiskt på debetkort vid löneutbetalningar, bidrag osv. Därmed måste manuell överföring ske till kortet minst en gång per månad. 
 • Ingen kredit
  Till skillnad från kreditkort ingår ingen automatisk kredit. Däremot har flera debetkort en kredit, eller lån, som kan aktiveras. Med detta ges tillgång till en smidig kredit där ränta enbart uppstår de dagar som krediten utnyttjas. Läs mer om detta under rubriken ”Debetkort – med kredit”. 
 • Färre förmåner än med kreditkort
  Jämfört med kreditkort har debetkorten färre rabatter, bonusprogram och försäkringar. Styrkan sitter istället i de tjänster som skapar en smidigare ekonomisk vardag. Detta med tjänster inom bland annat betalningar, sparande, investeringar och budget. 
 • ”Ännu ett kort”
  De flesta har debetkortet utöver sina ordinarie bankkort, kreditkort och medlemskort. En nackdel blir därmed att ännu ett kort ska användas. 

Debetkort med inbyggd kredit

Debetkort har ingen kreditfunktion likt ett kreditkort. Detta åtminstone inte som basfunktion. Däremot kan det, på vissa kort, aktiveras som ett tillval. Exempelvis erbjuder P.F.C en kontokredit. Via appen sker ansökan om att aktivera denna kredit varpå företagen gör en kreditbedömning innan krediten eventuellt godkänns.  

Så fungerar kontokrediten

Om betalning önskas ske, och det är slut på kontot, kan pengar enkelt föras över från krediten till kortkontot via appen. Det är sedan detta belopp som ränta betalas på månadsvis. Återbetalas en del av den utnyttjade krediten ökar det totala beloppet som återigen kan användas. Detta på exakt samma sätt som ett kreditkort. 

Den stora skillnaden, i jämförelse med krediten på ett kreditkort, är att någon räntefri period inte ingår. Ränta uppstår alltså från första dagen som krediten utnyttjas. 

Är debekort eller kreditkort bäst?

Om kreditkort eller debetkort bör väljas beror framförallt på hur kortet förväntas användas. Det är nämligen mycket stor skillnad på både avgifter, tjänster och förmåner. 

Debetkortet – Gratis och allt på samma ställe

Debetkortet är gratis och ger tillgång till en rad privatekonomiska tjänster via den tillhörande appen. Bland annat kan budget, gemensamma konton och sparmål skapas. Med kort och app ges möjlighet att ha ”hela ekonomin på samma ställe” och få verktyg som kan förbättra ekonomin. Kortens största fördel sitter i att de är kostnadsfria och ger tillgång till flera tjänster. 

Kreditkortet – Kredit, rabatter och bonusar

Kreditkort kan vara gratis eller kosta ett par hundra kronor per år. Samtliga kreditkort har räntefri period och en varje månad skickas en månadsfaktura där samtliga inköp presenteras. Med räntefri period samt möjlighet till delbetalning skapas en flexibel kredit. Kreditkortet ger även tillgång till fler rabatter, bonussystem och försäkringar. Kortens största fördel sitter i dess flexibla kredit och stora utbud av förmåner. 

För att välja mellan att skaffa ett debetkort eller ett kreditkort bör du först bestämma dig för du ämnar att använda kortet samt vilka funktioner och förmåner du vill ha. Vill du endast ha ett kort som gör det enklare och smidigare för dig att hantera din privatekonomi? Då är debetkort passande. Vill du hellre ha ett kort som erbjuder kredit, rabatter och bonus? Då kan en kreditkort bara mer lämpligt för dig.

Jämför gratis bankkort

Kreditkort Curve Standard Revolut Standard N26 Smart Revolut Premium
Årskostnad 0 kr0 kr588 kr1 140 kr
Högsta kredit DebetkortDebetkortDebetkortDebetkort
Effektiv ränta DebetkortDebetkortDebetkortDebetkort
Fördelar
 • Inget valutapåslag upp till 250 EUR/månad

 • Utnyttja förmåner från alla dina kort

 • Inget valutapåslag - Ingen uttagsavgift

 • Tjänster som underlättar i privatekonomin

 • Investera i guld/silver, aktier och råvaror

 • Snabba och billiga SEPA-betalningar

 • Upp till 10 konton & delade konton

 • Skicka i över 35 olika valutor

 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift

 • Investera i guld, silver, aktier, kryptovalutor

 • Allt för privatekonomin i samma app

Nackdelar
 • Inga förmåner eller försäkringar

 • Inga försäkringar

 • Hög årsavgift

 • Endast 5 gratis kontantuttag i månaden

 • Hög årsavgift

Recension
Ansök nu

Debetkort från MasterCard

N26 Standard
N26 Standard
 • Både virtuellt och fysiskt prepaid-kort
 • Budget- och kategoriseringsfunktioner
 • Snabba och billiga SEPA-överföringar
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Wise
Wise
 • Kan användas i över 200 länder
 • Digitalt kort
 • Enkelt att spärra/avspärra
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Debetkort från VISA

Revolut Standard
Revolut Standard
 • Inget valutapåslag - Ingen uttagsavgift
 • Tjänster som underlättar i privatekonomin
 • Investera i guld/silver, aktier och råvaror
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Alternativ till debetkort

Beroende på orsak till att ett debetkort skaffas finns även flera olika alternativ. 

Kreditkort – Bättre kreditvillkor

Kreditkort har minst två fördelar i förhållande till debetkort. För det första ges en räntefri period vilket innebär att köpen som genomförs en månad inte behöver betalas förrän nästa månad. 
Dessutom ges då möjligheten att delbetala fakturan vilket däremot innebär att räntekostnad uppstår. Visserligen finns möjligheten att koppla på en kredit på vissa debetkort men kreditkortet har bättre kreditvillkor tack vare den räntefria perioden. För det andra ingår betydligt fler försäkringar, rabatter och bonusprogram med kreditkort.

”Barnkort” hos ordinarie bank – Allt på samma bank

Önskas ett bankkort till barnen i familjen är debetkort en smidig lösning. Men för att teckna de speciella ”barnkorten” krävs även att föräldern har samma kort, med tillhörande app. Det kan även finnas begränsningar för hur många barnkonton som kan skaffas gratis. 
Ett alternativ är att höra med den ordinarie bank som du har och se vilka barn- och ungdomslösningar de har. Det är däremot sällan som storbankerna kan matcha utbudet av tjänster och förmåner hos de debetkort som presenteras ovan.

Vad finns det för andra korttyper?

 • Bankkort - Ett annat namn för debetkort.
 • Betalkort - En hybrid mellan debetkort och kreditkort. Du får ett köputrymme precis som med ett kreditkort men du måste betala av hela skulden inom en månad. Du får alltså inte delbetala ditt köp och därmed tillkommer heller ingen ränta.
 • Förbetalt kort - Ett kort som inte är kopplat till ett konto. Du kan ladda kortet med en summa och därmed finns det ingen kredit på kortet.
 • Kontokort - Ett samlingsnamn för alla olika korttyper.
 • Kontokredit - En kredit som man kan koppla till sitt debet-/bankkort en gång.

Debet och kredit

Orden debet och kredit används i dubbel bokföring. Debet står för vänster sida och kredit står för höger sida. När man bokför debiteras (minskar) en sida medans en annan sida krediteras (ökar). Det måste alltid var lika stor summa på debet som på kredit. Det innebär att tillgångar ökar i debet och skulder ökar i kredit. Debet visar vart pengar kommer in och kredit visar var pengarna kommer ifrån.

Vanliga frågor om debetkort

Vad är debetkort?
Finns det gratis debetkort?
Vad är skillnaden på debetkort och kreditkort?
Vilka debetkort är utan avgift?
Kan debetkort användas utomlands?
Vilket debetkort är bäst?
Sandra Attermo Publicerad 10/19/2021

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 3/7/2024