Gratis tillgång till lounger på flygplatser

 1. Flygbiljetter med lounge access
  De flesta flygbolag erbjuder olika nivåer på flygbiljetter. Med de dyrare kan flera förmåner ingå som exempelvis gratis tillgång till lounger.  
  Ett exempel kan nämnas från SAS där alla med biljetterna SAS Plus eller SAS Business får lounge access. Detsamma gäller för alla med Star Alliance biljett. 
 2. Hög medlemsnivå i bonusprogram
  Det är vanligt att flygbolag har bonusprogram som ger olika förmåner beroende på vilken nivå inom bonusprogrammet som personen är. Dessa nivåer avgörs primärt av hur mycket personen har flugit med just det bolaget. De som når de högre nivåerna kan få loungeaccess som en av förmånerna. 
  Ett exempel är SAS där medlemmar i SAS Eurobonus får gratis tillgång till lounger om de är på Guld- eller Silvernivå samt reser med antingen SAS eller Star Alliance. 
 3. Kreditkortet
  Det finns kreditkort med lounge access som ger gratis tillgång till hundratals flygplatslounger över hela världen – samt de som enbart ger tillgång till lounger på ett par svenska flygplatser. Det som skiljer korten åt är både i hur många städer tillgång ges samt om besöken är gratis eller avgiftsbelagda. 
 4. Följ med vän som har tillgång
  Ges tillgång till lounger via flygbiljett eller kreditkort ingår ofta att en vän får tas med utan extra kostnad. En väg att komma in är därmed att flyga med en vän som har denna förmån. 

Tillgång till lounger – mot avgift

För dig som inte får gratis tillgång till lounger på flygplatser via olika förmåner (se ovan) finns fortfarande möjlighet att komma in. Mot en viss kostnad kan tillgång ges exempelvis via följande vägar:

 1. Flygbiljetten
  På de billigare flygbiljetterna ingår inte lounge access gratis. Däremot kan det ibland väljas som tillval. Alternativt kan entréavgiften betalas på plats. Detta förutsatt att flygbiljett bokas hos det flygbolag som erbjuder loungen. I vissa fall samarbetar flera flygbolag vilket innebär att flygbiljetter från flera olika bolag ger tillgång till loungen – mot en avgift. 
 2. Medlemskap i Star Alliance
  Star Alliance består av över 20 stora flygbolag över hela världen. Som privatperson går det att bli medlem och få flera förmåner på kommande flygresor. Däremot krävs det frekvent flygande för att förmånerna ska kunna utnyttjas i så stor utsträckning att det är värt priset. 
 3. Priority Pass
  Med Priority Pass ges tillgång till lounger på flygplatser över hela världen. Totalt erbjuds det på över 1300 platser. Medlemskap kan tecknas på tre olika nivåer. År 2022 var årsavgiften 89 Euro, 259 Euro respektive 399 Euro för dessa nivåer. När kreditkort ger tillgång till flygplatslounger sker detta mycket ofta genom att ett Priority Pass ingår. 
 4. Betala entré på plats
  En del lounger är öppna för alla som vill få en lugn tillvaro på flygplatsen. Entré betalas på plats. Kontrollera däremot i förväg om det är öppet för alla eller om det exempelvis krävs Priority Pass eller liknande för att få tillträde.

Olika loungetyper – Olika krav för entré

De lounger som finns på flygplatser kan delas upp i ett par olika kategorier. Inom varje kategori är det generellt liknande regler för att resenärerna ska få tillträde. 

Flygbolagens lounger 

Dessa drivs av enskilda flygbolag och finns primärt på flygplatser där bolagen har större verksamhet. Tillträde ges förutsatt att personen köpt specifika flygbiljetter från just detta flygbolag. Se exemplet med SAS ovan där tillträde ges vid SAS Plus eller SAS Business biljett. 

Tredjepartslounger

Tredjepartslounger drivs av externa företag som alltså inte är kopplad till flygbolag eller flygplats. Flygbolag kan teckna avtal med dessa och därmed erbjuda gratis tillträde vid köp av lite dyrare flygbiljetter eller liknande. Entré kan exempelvis ges via Priority Pass eller liknande tjänster. 

Kreditkortslounger

I förhållande till flygbolags- och tredjepartslounger finns det betydligt färre kreditkortslounger. Dessa drivs av kreditkortsföretag och ger därmed tillgång till de med kreditkort från detta företag. 

Vanliga frågor om hur du får tillång till lounger på flygplatsen

Kan man få tillgång till lounger på flygplatser gratis?
Vilket är det bästa sättet att komma in på flygplatslounge?
Vilka kort ger tillgång till flygplatslounger?
Vad kostar det att få tillgång till lounger på flygplatser?
Håkan Eriksson Publicerad 6/17/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/12/2024