Ge bort EuroBonus-poäng

Det är enbart möjligt att skicka Extrapoäng till en annan medlem i SAS EuroBonus. Det är alltså inte möjligt att skicka Baspoäng. Däremot går det att köpa Baspoäng för Extrapoäng. Så vill du hjälpa en vän att gå upp i nivå kan du skicka Extrapoäng varpå vännen sedan använder dessa för att köpa Baspoäng. Däremot finns det begränsningar – se rubriken ”Köpa Baspoäng”. 

Överföring kostar 0,05 SEK/poäng. En överföring av 10 000 Extrapoäng kostar därmed 500 kronor. För mottagaren är dessa sedan giltiga i fem år. En ny giltighetstid börjar nämligen vid en överföring. 

Köp sant överföring till annat konto kan enbart utföras direkt via inloggat läge på hemsidan. Det är en tjänst som inte erbjuds via telefonsupport. 

Köpa Extrapoäng

Extrapoäng kan köpas, användas som betalning för flygresor samt överföras till andra medlemmar. Dessa kostar 0,20 kr/st. Kostnaden för 10 000 stycken blir därmed 2000 kronor. Efter ett köp kan det ta upp till 24 timmar innan de syns på kontot. 

Vid köp sker detta med minst 1000 stycken och mest 60 000 stycken poäng per tillfälle och dessa är sedan aktiva i fem år. Till skillnad mot baspoäng ingår ångerrätt. Det innebär att köp eller överföring kan ångras i upp till 14 dagar varpå transaktionen dras tillbaka. 

Gränser

För att kunna överföra, ta emot eller köpa Extrapoäng krävs att personen varit medlem i EuroBonus i minst 12 månader samt att det finns minst en aktivitet på kontot under denna tid. Dessutom krävs det att kontot har minst 1000 Extrapoäng. Under ett kalenderår får en person köpa och få, via överföringar, totalt 100 000 Extrapoäng. Därefter kommer överföring inte längre godkännas. 

Köpa Baspoäng

Det är möjligt att köpa Baspoäng och antingen betala med Extrapoäng eller pengar. För att köpa 1000 Baspoäng krävs 10 000 Extrapoäng eller 1000 kronor. Någon ångerrätt finns inte på dessa. Dessa köps i block av 100.

Gränser  

Det måste ha gått minst 6 månader inom aktuell kvalificeringsperiod för att Baspoäng ska kunna köpas. Som visas nedan går det inte heller att köpa sig upp till Diamantnivån direkt. Det finns nämligen begränsningar för hur många poäng som får köpas:

  • Silver
    Upp till 5000 kan köpas för att nå Silver. 
  • Guld
    Upp till 15 000 kan köpas för att nå Guld. 
  • Diamant
    Upp till 30 000 kan köpas för att nå Guld. 

Skillnaden mellan SAS poäng

Det finns två olika slags SAS poäng, Bas- och Extrapoäng. 

Baspoäng

Baspoäng avgör medlemsnivå och därmed vilka förmåner som ingår. Som visas ovan går det att växla till sig fler av dessa och på så vis snabbare klättra mellan medlemsnivåerna. Men samtidigt behöver huvudandelen tjänas in via flygresor. De allra flesta flygresor med SAS ger dessa Baspoäng.  

Saknas det bara några för att nå nästa nivå? Då kan det vara värt att köpa, eller få från någon annan, för att därmed få tillgång till fler förmåner vid nästa flygtillfälle. 

Extrapoäng

Extrapoäng används för att betala, eller delbetala, flygbiljetter och produkter från SAS poängshop. Dessa tjänas in via flera olika vägar – se nedan. 

Ge bort 2-4-1-vouchern

2-4-1 vouchern är inte personlig. Den kan användas av vem som helst, oavsett vem som är ägare till den. Om du vill använda vouchern för att boka en resa för en annan person, måste du ha ett Point Sharing-konto där poängen samlas i samma pott. Då kan du använda hela gruppens poängsaldo, inklusive vouchern, för att boka resan. Alla medlemmar i Point Sharing-gruppen har tillgång till gruppens gemensamma poängpott och kan använda poängen, men ägaren av gruppen kan när som helst dra in den rättigheten. För att kunna vara med i Point Sharing-gruppen måste man vara medlem i EuroBonus och ha ett eget EuroBonus-nummer.

När du bokar din resa med en 2-4-1 voucher, kommer du att se ett alternativ som heter "2-4-1-voucher". Välj detta alternativ och ange ditt voucher-nummer. Du kommer sedan att bli ombedd att ange uppgifter om de personer som ska resa med dig.

Den personen som har vouchern behöver inte vara med på resan. Du kan använda vouchern för att boka en resa för dig och en annan person, oavsett vem som är ägare till vouchern.

Tjäna SAS Eurobonus poäng

Nedan listar vi olika tillvägagångssätt för att tjäna SAS Eurobonus poäng.

Kreditkort

Enklaste sättet att tjäna Extrapoäng är med SAS Eurobonus kreditkort med flygbonus. Detta utifrån att poäng ges på samtliga kortinköp. Så här många poäng ger korten:

Dessa kreditkort med bonus erbjuder vanligtvis välkomsterbjudande ges till de som tecknar korten. Med SAS EuroBonus World Premium ges generellt 10 000 poäng till alla nya kortägare. 

Betala räkningar med kreditkort

Att betala räkningar med kreditkortet är ett sätt att snabbt få fler poäng. Det kan däremot variera vilka sätt att betala räkningarna som ger poäng och vilka som inte gör det. Sker betalning via Betalo samlas vanligtvis poäng. Visserligen betalas en viss procent i avgift men det kan vara värt för att snabbt nå en viss poängnivå. 

Köp i samarbetande fysiska butiker

I inloggat läge går det att koppla det egna EuroBonus-numret till valfritt betal- eller kreditkort. Alla inköp som sedan sker i samarbetande butiker ger automatiskt Extrapoäng. Denna shopping ger mellan 20 och 250 poäng per 100 kronor. Det finns över 400 butiker som samarbetar med EuroBonus. 

Foodora

Logga in på ditt Foodora-konto och ange ditt EuroBonus-nummer. Tjäna sedan 10 poäng per 100 kronor och dubbla om inköp sker på minst 500 kronor. 

Anslut och tanka hos Preem

Det går att ansluta valfritt bankkort till Preems medlemsprogram och därmed få en del rabatter. Vid denna registrering finns även möjlighet att ange SAS EuroBonus medlemsnummer. I detta fall omvandlas rabatten till EuroBonus poäng istället. 

Tillfälliga kampanjer

Hos SAS erbjuds tidsbegränsade erbjudanden som gör det möjligt att tjäna betydligt fler Extrapoäng än annars. Dessa ses via hemsidan. 

”Double-Dipping”

Med Double Dipping menas att bonuspoäng tjänas in, via två olika vägar, vid ett enda kortinköp. Det kan exempelvis vara att SAS EuroBonus World används för att köpa saker från SAS Eurobonus Shop. Du får vid detta tillfälle både poäng via shopens poängprogram samt kreditkortets bonusprogram. 

Köp via SAS EuroBonus Shop

I EuroBonus Shop går det att både köpa presentkort och produkter från ett flertal E-butiker. Köp som betalas med pengar ger EuroBonus poäng. Sker dessutom betalning med ett kreditkort, som ger EuroBonus, samlas även dessa poäng. Att köpa presentkort, via EuroBonus shop, är därmed ett bättre sätt att tjäna poäng än att enbart använda kreditkortet för inköp. 

Boka reserelaterade tjänster

SAS EuroBonus har samarbete med bland annat hotellkedjor, företag som hyr ut bilar samt kryssningsföretag. Exempel på hotell där hotellnätter ger poäng är Scandic, First Hotel, Elite Hotel och Hotels.com. Det varierar mellan de olika hotellkedjorna gällande om EuroBonusnumret ska anges vid bokning eller om det anges i receptionen vid incheckning.  

Köp flygbiljetter

Vid köp av flygbiljetter från SAS, eller partnerbolag, samlas poäng förutsatt att EuroBonus-numret anges vid bokning eller att personen är inloggad på EuroBonus. Exempel på partnerbolag är Swiss, Air Canada, Eva Air och Lufthansa. 

Växla från andra bonusprogram

Med kreditkort från American Express kan Amex-poäng tjänas på samtliga kortinköp. För varje krona tjänas 1 Amex-poäng. Via kortföretagets hemsida går det sedan att växla dessa till poäng hos flera andra flygbolag och hotellkedjor. Bland annat går det att växla dem till EuroBonuspoäng. 

Sandra Attermo Publicerad 5/24/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 3/7/2024