5 anledningar att välja kreditkort från nischbanker

1. Om du vill ha hög bonus

Ingen av storbankerna erbjuder kreditkort med hög bonus. Inte ens på Handelsbanken Platinum (som kostar 2400 kronor) ger mer än 0,25 % i bonus. 

Det kan jämföras mot Refunder Pay som ger 0.5-2 % på alla inköp (395 kronor/år). Ett annat kort är Everydaycard (195 kronor men gratis första året) som ger 0,5 - 1 %. 

2. Om du vill ha många flygpoäng

Önskas flygpoäng, som ger billigare flygresor, kan Norwegiankortet eller ett SAS Eurobonus Mastercard väljas. Inom Sas Eurobonus finns flera kreditkort att välja på. Det som ger mest bonuspoäng, och andra fördelar hos SAS, är SAS Eurobonus Premium. 

3. Om du vill ha ett kreditkort utan årsavgift

Shell Mastercard, Circle K Mastercard, re:member flex och Ikano Visa är bara några exempel på kreditkort utan årsavgift. Storbankerna tar däremot alltid en årsavgift på sina kreditkort. Ofta går det att få lägre avgift för ”Pluskunder” eller liknande. 

4. Om du vill undvika valutapåslag eller uttagsavgift

Samtliga kreditkort från storbankerna har både valutapåslag och uttagsavgift. Personer som förväntas använda kreditkortet, i större omfattning, utomlands bör undvika valutapåslag.

Exempel på kreditkort utan valutapåslag är Collector Easyliving och exempel på kort utan uttagsavgift är Morrow och Norwegian. 

Önskas däremot ett kort utan årsavgift, valutapåslag och uttagsavgift behöver istället ett debetkort väljas. Exempel på kort utan dessa avgifter är P.F.C och Revolut

5. Om du vill ha cashback hos över 200 E-butiker

Med re:member flex ges cashback i över 300 E-butiker. Få exempelvis cashback på inköp av kläder, hotellnätter och leksaker. Detta med ca 2 – 8 % på de flesta inköp.

 Även Marginalen Traveller och Marginalen Gold ger tillgång till cashbackprogram. Kortutgivaren har samarbete med ca 200 E-butiker. 

Att välja kort med cashback är populärt då personer som regelbundet handlar online kan spara stora summor varje år. Ofta kan dessa kort ge mer tillbaka än ett kort som har 0,5 % i bonus men ingen cashback. 

Men allt beror på behov…

Det vore fel att säga att storbankernas kreditkort alltid är sämre än kort från andra kortutgivare. Vilket kort som är bäst beror helt och hållet på personens önskemål om rabatter, försäkringar, tjänster och andra förmåner. 

För vissa är det viktigaste att ha hela ekonomin på ett och samma ställe. De har exempelvis lönekonto, sparkonto och fonder hos Swedbank och vill därmed även ha kreditkort från samma bank. Andra uppskattar unika förmåner och väljer ett storbankskort utifrån att förmånerna passar personens köpmönster.  

Alla kreditkort har sina fördelar – det viktiga är att fundera på vilka förmåner som önskas och jämföra de kreditkort som erbjuder dessa förmåner. Detta oavsett kortutgivare. 

Sandra Attermo Publicerad 11/8/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 8/2/2023