Bästa kreditkortet med hyrbilsförsäkring

Carpay
Carpay
 • 0,5 -1 % i bonus
 • Full översikt över bilägandet
 • Betala drivmedel direkt via appen
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 0 kr
 • Effektiv ränta: 19,68 %
 • Räntefritt: 0 dagar
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
 • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
 • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
 • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Hyrbilsförsäkring eller självriskförsäkring – Olika begrepp

Hyrbilsförsäkring kan betyda ett par olika saker beroende på vem som erbjuder detta ekonomiska skydd.  

 • KreditkortsföretagKreditkort med hyrbilsförsäkring innebär självriskeliminering vid bilhyra. Med andra ord att självrisken betalas i det fall som skada uppstår under hyresperioden. 
 • Försäkringsbolag – Försäkringsbolagen brukar erbjuda hyrbilsförsäkring som ger rätt till hyrbil när den egna bilen är på verkstad pga. försäkringsärende. 
 • Hyrbilsföretaget – Hyrbilsförsäkring ska ingå i hyresavgiften.  I detta fall handlar det om en bilförsäkring. Däremot behövs självrisk betalas vid skada som innebär försäkringsärende. Det är för att undvika denna självrisk som betalning kan ske med ett kreditkort med hyrbilsförsäkring.

Vilket försäkringsskydd ges?

När ett kreditkort med hyrbilsförsäkring används, för att betala hela kostnaden för hyrbilen, ingår självriskeliminering automatiskt. Ofta gäller skyddet oavsett om det är en bil, vespa, moped eller annat motordrivet fordon som hyran gäller för. 

Skulle en skada uppstå på fordonet, och uthyraren anser att det är ett försäkringsärende, kommer självrisken behöva betalas av den som hyrt fordonet. Detsamma om fordonet skulle bli stulet. Med denna försäkring ersätts denna summa förutsatt att kvitto kan skickas in som bevis. Det är därför försäkringen ofta kallas för självriskförsäkring. 

Ansökan som ersättning kan ske på olika sätt beroende på vilket kreditkort det gäller. Ofta finns blanketter att ladda hem på hemsidan alternativt kan skadeanmälan ske direkt i ett digitalt formulär. 

Gäller utomlands – men även i Sverige 

De flesta hyrbilsförsäkringar ingår i kreditkortets kompletterande reseförsäkring och gäller därmed enbart på utlandsresa. Detta förutsatt att resan har betalats med kortet och att övriga villkor är uppfyllda. 

Det finns däremot undantag. Ett par kreditkort ger samma försäkringsskydd i Sverige. De som ofta hyr en bil i Sverige kan därmed välja ett kort med denna försäkring för att undvika extrakostnaden för självriskskydd. Exempel på kreditkort med hyrbilsförsäkring, som även gäller i Sverige, presenteras i listan längre ner i denna guide. 

Vid förlust av fordonsnyckel

Ett par kreditkort har Nyckelförsäkring. I detta fall kan ersättning betalas ut för byte av lås samt nya nycklar. Om detta arbete exempelvis tar längre tid än 24 timmar kan ersättning ges för hyrbil under den tid som bilen är obrukbar. 

Denna försäkring liknar alltså vad försäkringsbolagen brukar kalla för hyrbilsförsäkring. Med andra ord – ersättning med hyrbil vid försäkringsärende. Men i detta fall gäller det alltså inte samtliga olycksfall utan enbart vid förlust av fordonsnyckel. 

När hyrbilsförsäkring ingår i ett kreditkort är det däremot generellt självriskeliminering som menas.

Då gäller inte självriskförsäkring

 • Kräver försäkring på fordonet
  Självriskeliminering kan enbart uppstå vid ett försäkringsärende. Är inte fordonet försäkrat av hyrbilsföretaget kan inte heller skador ersättas och självrisk uppstå. 
 • Auktoriserad uthyrningsfirma
  Ersättning kan enbart ske om hyra har skett från auktoriserad uthyrningsfirma. Det gäller därmed inte om hyra sker av exempelvis privatperson. 
 • Ej på hemorten
  Det vanligaste är att detta skydd enbart gäller på utlandsresor men vissa kort ger samma skydd även i Sverige. I detta fall kan det finnas krav på att hyra av bil inte sker på hemorten. Det ska alltså ses som en del av reseförsäkringen. Undantag kan vara om hyra sker på hemorten men bokning av övernattning samtidigt skett på annan ort. Därmed är det bevisat att hyran är en del av resan. 
 • Krävs kvitto
  Alla utlägg måste kunna bevisas med kvitto. I annat fall kan försäkringsbolaget neka utbetalning av ersättning. 

Ersättningsnivåer

En vanlig ersättningsnivå för självriskeliminering är upp till 20 000 kronor per försäkringstillfälle.

Exempel på kreditkort med hyrbilsförsäkring

Nedan presenteras ett urval av kreditkort som har självriskeliminering på hyrbil eller ger ersättning för hyrbil om den egna bilen är på verkstad pga. låsbyte. 

 • Scandic Friends Mastercard - Scandic Friends Mastercard betalas självrisken på hyrbilen både i Sverige och utomlands.  Kortets primära styrka är däremot Scandics bonusprogram som ger 0,2 poäng per krona vid samtliga kortbetalningar. Vid köp med kortet för totalt 50 000 kronor tjänas alltså 10 000 poäng vilket motsvarar en hotellnatt hos flera av Scandics hotell. 
 • LO Mervärde - Även LO Mervärde har självriskförsäkring som både gäller i Sverige och utomlands. Den gäller upp till 20 000 kronor per skada. Kortets primära styrka är just de försäkringar som ingår. Med kortet ges även reseförsäkring, allrisk, förlängd garanti och lägsta-pris-garanti. Dessutom ges rabatter hos ett flertal samarbetspartners. 
 • Carpay - Carpay är kreditkortet med extra många fördelar för bilägaren, framförallt ägare av Volvo. Hyrbilsförsäkringen gäller vid skada på hyrbil utomlands. Kreditkortet ger rabatt på bensin, bonus på alla inköp samt ger möjlighet till räntefri delbetalning vid inköp hos Volvo. 
 • Agrolkortet - Agrolkortet har flera försäkringsdelar som skapar ett tryggare bilägande. Bland annat ersätts kostnaden för hyrbil om nyckeln tappats bort och byte av lås tar mer än 24 timmar. Dessutom ingår exempelvis självriskskydd vid bärgning eller assistans, allrisk på bilinredning samt tanka-fel-försäkring. Självriskförsäkring ingår vid hyrbil utomlands. 

Korten ovan nämns enbart som exempel på kreditkort med hyrbilsförsäkring samt hur dessa kan vara utformade. Det finns fler kort inom denna kategori och villkoren kan ha ändrats sedan denna guide publicerades. Kontrollera alltid villkoren innan ett kreditkort tecknas. 

Alternativ till kreditkort med självriskeliminering

Genom att betala hyrbilen med ett kreditkort med hyrbilsförsäkring täcks eventuell självrisk vid olyckshändelse som skadar bilen. Det går däremot även att teckna självriskförsäkring hos biluthyrningsföretaget. Kostnaden för att hyra bilen blir därmed något högre men i gengäld försvinner kostnaden för självrisk alternativt blir nivån betydligt lägre. 

Vanliga frågor om kreditkort med hyrbilsförsäkring

Vika kort har hyrbilsförsäkring?
Kan man hyra bil utan kreditkort?
Kan man hyra bil med debetkort?
Kan man hyra bil med betalningsanmärkning?
Har Amex självriskeliminering för hyrbil?
Håkan Eriksson Publicerad 6/17/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 4/22/2024